Skip to main content

Bæredygtigt tryk: vejledninger og tips

By 27. November 2023 BeInspired, Tutorials, Viden

En flyer med en let hævet, blank lakoverflade, guldbogstaver på hvidt papir … Den slags omhyggeligt forarbejdede tryksager gør uden tvivl indtryk, men bæredygtigt tryk er noget andet! Men bare rolig: Det betyder ikke, at du helt skal undvære elegante brochurer og lignende. Vi giver dig nyttige tips til dine trykte data og reklamematerialer, der ikke kun scorer point med mere miljøbevidsthed, men også med godt udseende og topkvalitet.

1. Less is more: reducer mængden af maling, der påføres.

Farver er selvfølgelig et must, når man designer printdata. Der kan dog kun bruges en begrænset farvepåføringsværdi til print, da der ellers vil være længere tørretider og uønskede udtværingseffekter. Dette er normalt 300 %. Overskydende blæk i printfilen er derfor ikke kun en risiko for dit slutprodukt, men også et unødvendigt ressourcespild. Det overskydende blæk kan nemlig gemmes og bruges til et andet job uden tab.

Sådan reducerer du mængden af påført maling

Mulighed 1: Vælg den rigtige farveprofil

Installer først den gratis farveprofil “ISO Coated v2 300 %”. Det forhindrer, at den maksimale farveanvendelse overskrides, når printdata eksporteres til PDF. I InDesign opretter du den farveprofil, du allerede har downloadet, under fanen Output og derefter navnet på profilen for outputmetoden.

Download farveprofilen

Mulighed 2: Juster farveapplikationen manuelt

Hvis du vil være på den sikre side, kan du også udføre dette trin manuelt i Photoshop.

Justering af pixelgrafik

1 Åbn vinduet Info via fanen Vindue i menulinjen. Klik på burgermenuen (øverst til højre), og vælg Panelindstillinger.

2 Her kan du vælge indstillingen Total colour application under Second colour value display. Flyt derefter markøren til den mørkeste del af billedet. Du vil nu se den samlede farveanvendelse. Hvis det er nødvendigt, kan du justere den som forklaret ovenfor.

Tilpas vektorobjekter

1 Vælg objektet med markeringsværktøjet.

2 Klik på ikonet for forgrundsfarve i værktøjslinjen, og juster CMYK-farvesliderne, så det samlede job ikke overstiger 300 %.

2. Undgå unødvendige forædlinger

Afhængigt af deres anvendelse og formål kan overfladebehandlinger være meget imponerende. Men det kræver ekstra materialer og energi at påføre dem, og det bør du helt sikkert tage højde for, når du træffer dit valg! Som en generel regel gælder det, at jo mere forædling du bruger, jo flere ressourcer forbruges der. Det er derfor bedst at vælge en mere bæredygtig løsning, der bruger så lidt energi som muligt.

→ Tip: Et gennemtænkt design kan som regel klare sig uden foliebelægninger, tykke lakker eller blanke belægninger. Hvis du alligevel foretrækker at efterbehandle dine printprodukter, kan du bruge en af følgende muligheder.

Sådan vælger du den rigtige forædling

Mulighed 1: prægning i stedet for coating

Imponerende 3D-effekter kan skabes med prægning og nogle gange også stansning, uden behov for yderligere materialer. Slutproduktet kan også nemt genbruges.

Mulighed 2: naturlig forædling

Når det kommer til lakker, bør man bruge blanke dispersionslakker eller soft-touch-lakker. Disse består hovedsageligt af naturlige komponenter som vand, bindemidler, harpiks og voks og er derfor et bæredygtigt alternativ.

3. Brug produktprøver som hjælp til at vælge

Der er så mange materialer og forædlinger at vælge imellem. Hvordan skal man beslutte sig? Det er nemt: ved hjælp af en produktprøvebog, som du kan få gratis fra FLYREALARM. Det giver dig mulighed for at få et præcist billede af mulige materialer og deres trykegenskaber på forhånd og foretage et valg, der er perfekt skræddersyet til dine krav. Det sparer dig for unødvendige transportruter og spildtid på eventuelle returneringer. FLYERALARM tilbyder en bred vifte af produktprøver til forskellige produkttyper:

4. Brug ubestrøget papir og genbrugspapir.

Der er en grund til, at trykpapir af høj kvalitet har sin glans og styrke: ekstra belægninger, tykke gramvægte og belagte overflader gør ofte denne luksus mulig. Men maskinerne kræver ekstra energi og materialer til dette. Og disse er som regel alt andet end bæredygtigt produceret eller vanskeliggør den efterfølgende genbrugsproces.

Sådan finder du det rigtige naturpapir

Så hvorfor ikke bare vælge ubestrøget eller genbrugspapir til din næste ordre? De er enten næsten ubehandlede og produceret på en ressourcebesparende måde eller kommer direkte fra 100% genbrugspapir. FLYERALARMs udvalg af egnede papirer er også enormt! Fra klassisk ubestrøget papir i cremefarvet look til talrige FSC®- og PEFC™-certificerede papirtyper og mærkepapir af høj kvalitet er udvalget stort – og det vokser hele tiden! Her er et par eksempler:

Gmund lærredspapir
f.eks. til professionelle visitkort

Farvet græspapir
f.eks. til farverig pudeemballage

Blokke i PEFC/FSC
f.eks. til professionelle blokke med limbinding

5. Undgå ballast: Vælg den rigtige gramvægt

Stærkt og rivefast papir har som regel en høj gramvægt, som angiver papirets vægt pr. kvadratmeter. Men hvis den er lav, betyder det ikke nødvendigvis, at kvaliteten er ringere. Tværtimod! Tyndere materialer ser ofte elegante ud og er af høj kvalitet. Og så sparer du oven i købet ekstra portoomkostninger. For jo mere din ordre vejer, jo mere vil postbuddet tage.

Bestem den korrekte gramvægt

1 Research på forhånd

Find på forhånd ud af, hvad de forskellige gramvægte typisk bruges til. Eksempel på spørgsmål: Skal brevpapiret til en kundefaktura virkelig veje 120 g, eller ville 80 g være tilstrækkeligt?

2 Estimer cost-benefit-faktoren

Tænk grundigt over, hvad produktet skal bruges til, hvad det skal kunne holde til, og hvem målgruppen er.

6. Kun det allermest nødvendige: Tjek dit oplag

Overskydende trykte produkter bliver som regel ikke brugt og ender i papirkurven. Det er spildte ressourcer og i sidste ende forgæves investerede penge! Tilpas derfor så vidt muligt den mængde, du bestiller, til den mængde, du rent faktisk bruger. Selvfølgelig må du aldrig løbe tør, for du vil jo gerne nå ud til så mange som muligt med dit reklamemateriale. Men der er ingen grund til at producere hundredvis af reserveeksemplarer, som du allerede ved, at du sandsynligvis ikke får brug for.

→ Tip: Da alle dine bestillinger er gemt på din FLYERALARM-kundekonto, kan du bare bestille et nyt parti, hvis det er nødvendigt.

7. Tryk klimaneutralt

Enhver produktionsproces, bæredygtige materialer eller ej, kræver energi og frigiver derfor drivhusgasser (f.eks. CO2). For at kompensere for denne mængde drivhusgasser tilbyder FLYERALARM muligheden for “klimaneutralt tryk” til mange produkter. Konkret betyder det, at du betaler et vist beløb mere for dit produkt, som FLYERALARM så investerer i certificerede klimabeskyttelsesprojekter. For eksempel i Ghana til forbedrede levevilkår gennem mere effektive komfurer, i Taiwan til ren energi fra vindkraft eller i Mali til energieffektive komfurer til husholdninger i byerne. Find ud af mere om CO₂-kompensation hos FLYERALARM her.

Sådan vælger du muligheden "klimaneutral udskrivning" i onlinebutikken

Du skal blot markere afkrydsningsfeltet “Klimaneutralt tryk” i afsnittet “Basispris” i bestillingsprocessen. Og det er alt, hvad der skal til.

Konklusion: Bæredygtigt tryk er nemmere, end du måske tror i første omgang

Som du kan se: Med et par enkle tricks kan du få dine reklamematerialer produceret med et meget mindre økologisk fodaftryk. Det behøver på ingen måde at gå ud over udseendet og følelsen af dine trykte produkter. Tværtimod: Smarte materialer, naturvenligt design og klimaneutral produktion giver dem en ekstra kvalitetsfaktor og positionerer dig selv som en ansvarlig virksomhed på samme tid.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar