Skip to main content

Hvor stort skal et foto være til tryk?

By 8. May 2023 Viden

Du har taget et billede med din telefon på ferien, til en begivenhed eller på arbejdet. Dejligt at trykke på klistermærker, underlag eller plakater.
Men hvordan ved du, om billedet på din telefon er egnet til tryk? Hvor stort skal et foto være til tryk? I denne blog forklarer vi, hvad du skal være opmærksom på, når du bruger dit eget foto til tryk.

Det korte svar på spørgsmålet “Hvor stort skal et foto til tryk være?” er 300 DPI. Det handler dog ikke kun om DPI, men også om størrelsen af billedet. Som du forstår: For at udskrive en A3-plakat skal et foto have en anden størrelse end et foto til et klistermærke. Så læs videre for at finde ud af, om dit foto har den rigtige DPI og størrelse, så du ved, om det er egnet til tryk.

Trin 1: Kontroller fotoets opløsning

For at finde ud af, om et foto fra din telefon er egnet til tryk, skal du se på opløsningen. Der findes to forskellige typer opløsning: Opløsningen af et foto udtrykkes i pixels (bredde x højde). Udskriftsopløsningen udtrykkes i pixel pr. tomme (som også kaldes dots per inch). Du kan finde ud af opløsningen på et foto ved at højreklikke på fotoet og klikke på “egenskaber” eller “flere oplysninger”.

Trin 2: Til udskrivning skal du bruge mindst 300 DPI

For tryksager som flyers og visitkort kræves en opløsning på minimum 300 DPI for levering af fotos. Det betyder, at der placeres 300 blækdråber på en tomme. Flyers, foldere, visitkort og klistermærker ses tæt på, og det er nemmere at bemærke, hvis tryksagen ikke er skarp nok. Med 300 DPI får du et skarpt print og intet sløret eller pixeleret billede. Til bannere, bannere og plakater er 150 DPI tilstrækkeligt, fordi man ser det på afstand og det derfor skal være mindre skarpt.

Trin 3: Hvad er størrelsen på billedet?

DPI er dog ikke det eneste man skal se på, dimensionerne (pixels per tomme) af billedet er også vigtige. Coasters med fotoprint kræver en mindre størrelse end en plakat. Hvordan kan du se, om billedet er stort nok til udskrivning? Du kan selv beregne dette med en simpel udregning:

Hvordan beregner du pixels til DPI?

Du dividerer pixels med 300 og ganger derefter dette tal med 2,54 (1 tomme = 2,54 cm). Som et eksempel et billede i størrelsen 4032 x 3024:

Divider med 300 først:
4032/300 = 13,44 tommer > pixels pr. tomme (ppi)
3024/300 = 10,08 tommer > pixels pr. tomme (ppi)

Konverter til centimeter:
13,44 x 2,54 = 34,14 cm
10,08 x 2,54 = 25,60 cm

Dette foto er derfor stort nok til at printe på en A4. En A4-størrelse er 29,7 x 21 cm.

Så for at vide, om billedet på din telefon er stort nok til udskrivning, skal du følge denne trin-for-trin plan:

Er mit foto stort nok til udskrivning? -køreplan:
1. Find opløsningen, i antal pixels (bredde x højde), af billedet
(se egenskaberne for et billede ved at højreklikke på ‘mere info’ eller ‘egenskaber’. Eller se i Photoshop på Billede > Billedstørrelse)
2. Divider pixels med 300, nu kender du pixels per tomme (ppi)
4. Konverter pixels pr. tomme til centimeter ved at gange det med 2,54 (1 tomme = 2,54 cm)
5. Slå størrelsen på dit print op. Hvor stor er din A5-mappe, A4-plakat eller visitkort?
6. Se, om udskriftsstørrelsen er mindre end billedet. Er dette tilfældet? Så er billedet stort nok til at blive brugt til tryk.

Ofte stillede spørgsmål

Er DPI på dit billede mindre end 300 DPI?
Så kan du øge opløsningen på billedet i Photoshop, men størrelsen på billedet bliver så mindre. Sørg for, at dit foto ikke bliver for lille til at blive udskrevet, og hold minimumsstørrelsen.

Hvad er opløsningen af ​​et billede på din telefon?
De fleste smartphones med et 12 megapixel kamera har en opløsning på 4032 x 3024 pixels. Du kan se dette ved at højreklikke på ‘mere info’ eller ‘indstillinger’ på din computer.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar