Skip to main content

Klar til at trykke?

By 9. January 2023 Viden
Klar til at trykke?

Når du opretter filer til tryk, er der mange specifikationer, der skal overholdes: filformat, bleed, skriftstørrelse osv. Hvorfor egentlig? Hvorfor er det så vigtigt, at billederne har en bestemt opløsning, eller at CMYK-farverummet er valgt? Vi tager et kig bag kulisserne i online trykproduktion og forklarer de vigtigste punkter.

Farverum

CMYK-farvetilstanden bruges til udskrivning, bestående af cyan, magenta, gul og keycolor (sort). I trykprocessen påføres disse farver efter hinanden og resulterer afhængigt af den anvendte procent i det samlede billede. Oprettelse af printdata i CMYK-farverummet er derfor uhyre vigtig for at undgå eventuelle farveafvigelser. For eksempel bør digitale billeder, der er oprettet i RGB (rød, grøn, blå) farverum absolut konverteres. Fordi RGB kun beskriver farveopfattelser, som dem der bruges på skærmen. Konverteringen til CMYK kan foretages før brug i layoutprogrammet eller ved eksport fra det.

Opløsning

Opløsningen er angivet i dpi, i “dots per inch”. Denne punkttæthed beskriver detaljeringsgraden af ​​den repræsentation, der skal trykkes. Jo højere dpi-tal, jo skarpere er resultatet. En højere opløsning er derfor bedre, især for mindre produkter, der ses tæt på. Som regel er det mindst 300 dpi her. 150 til 200 dpi kan også være tilstrækkeligt til større tryksager eller reklamemateriale fra DIN A3 og opefter. Der er dog også produkter, der kræver et højere dpi-tal, for eksempel frimærker (600 dpi).

Bleed og Sikkerhedsafstand

I gruppe trykproces sættes flere produkter sammen på et trykt ark og skæres ud efter tryk. For at kompensere for eventuelle unøjagtigheder kræves en vis tolerance: bleed. FLYERALARM forsøger at holde dette så lavt som muligt for kun at efterlade en lille mængde papir utrykt og for at undgå spild. Bleed for mindre formater er kun 1 mm. Jo større format, jo mere trimning kræves. For at undgå risikoen for klipning skal tekst og vigtigt indhold være i en vis afstand fra kanten.

Dataformat

Kun bestemte filformater kan udskrives: TIF, JPG eller, bedst af alt, PDF. Alle anvendte data og elementer, såsom fotos, grafik, tekst og linjer, er integreret i en printbar PDF. Dette gør det muligt at udskrive filen direkte uden at skulle åbne eller redigere den. Professionelle layoutprogrammer såsom InDesign, Illustrator eller QuarkXPress giver de bedste resultater, når du opretter en trykklar PDF.

Individuelle specifikationer gælder for hvert produkt. Det er derfor vigtigt altid at henvise til det respektive datablad, som FLYERALARM leverer i slutningen af ​​konfigurationen. En generel og detaljeret oversigt over, hvad der skal tages i betragtning ved oprettelse af trykdata, kan findes her:

Klar til tryk

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar