Skip to main content

Kontrol af trykfiler med Adobe Acrobat Pro XI

By 7. September 2022 September 27th, 2022 Tutorials, Viden
Flyeralarm Titelbild Adobe Acrobat

Efter at trykfilen er oprettet, afleveres den til printeren. Ind imellem er der et andet vigtigt trin: at kontrollere PDF’en. Men hvad er den bedste måde at gøre dette på, og hvilke data skal du kigge nærmere på? Find ud af alt, hvad du behøver at vide om “Kontrol af trykfiler med Adobe Acrobat Pro XI”.

 

Kontrol af trykfiler – Trin for trin

Ideelt set har du allerede en preflight installeret i dit layoutprogram, der gør opmærksom på mulige fejl. Et tjek af den trykte PDF er også yderst tilrådeligt i dette tilfælde. Adobe Acrobat Pro giver dig den bedste mulighed for at gøre dette. Her kan du afgøre, om din fil kan udskrives korrekt, og om du får det resultat, du ønsker. Vi vil blandt andet introducere dig til outputvisning- og preflight-funktionerne, som du kan bruge til at tjekke de vigtigste punkter.

Outputvisning

  • Aktiver outputvisning via værktøjsmenuen under punktet printproduktion.
  • Indstil det passende farverum til simuleringsprofilen, dvs. ISO Coated v2 300% (ECI). (1)
  • Med “Simuler overprint” kan du teste, om overtryksindstillingerne er korrekte, så f.eks finishes påføres korrekt. (2)
  • Du kan bruge rullemenuen til “Vis” til at kontrollere individuelle punkter, for eksempel om grafik eller billeder stadig er tilgængelige i RGB. For at gøre dette skal du vælge punktet “Not Device CMYK“. Det, du ser nu, skal konverteres til CMYK. (3)
  • For at sikre, at den samlede dækning ikke overstiger den maksimale værdi (normalt 300%), skal du markere feltet “Totaldækning” og indstille den passende værdi. Elementer, der overstiger dette, vises i den valgte farve. (4)
  • Hvis dit dokument har de rigtige mål, kan du se det nederst til venstre, når du flytter markøren dertil. (5)

RGB tilgængelig – hvad nu?

Ingen grund til panik: Områder, der indeholder RGB-farver og transparenter, der ikke kan udskrives, eller specielle farver konverteres automatisk til CMYK under PDF-eksport. Dette kan føre til små farveafvigelser, men det vil stadig blive udskrevet. Hvis du vil være helt sikker på, at alle elementer i din fil er i CMYK-tilstand, skal du konvertere de brugte billeder og grafik til CMYK, før du indsætter dem i dit grafikprogram. Så skal der ikke konverteres noget bagefter.

Forresten: Når du tjekker udskriftsdata i output-previewet, kan du søge endnu mere specifikt efter elementer i den forkerte tilstand. Brug RGB- eller staffagefarver i stedet for Not Device CMYK (3). På denne måde kan du identificere alle elementer og om nødvendigt omarbejde dem, hvis du ikke vil stole udelukkende på den automatiske konvertering.

Tjek anvendte skrifttyper

  • Åbn egenskabsvinduet via Fil > Egenskaber og derefter fanen “Skrifttyper”.
  • Alle skrifttyper, der er brugt i dokumentet, vises her.
  • Typisk kan skrifttyper udskrives, når de er indlejret og dermed gengivet som “Indlejret undersæt”. Det er dog altid bedst at konvertere skrifttyper til stier. Disse fremgår ikke af listen, så et hvidt fontvindue betyder ikke noget dårligt, tværtimod.

Preflight

  • Åbn Preflight via menuen Værktøjer under Print Production. Her kan du tjekke hele eller enkelte elementer i din PDF.
  • Til udskrivning hos FLYERALARM skal du generelt levere PDF /X-3 data, så tjek det tilsvarende punkt under PDF /X standard.
  • Når kontrollen er fuldført, vil eventuelle fejl blive vist. Acrobat skelner mellem to niveauer: Fejl, der ikke stemmer overens med specifikationerne og skal rettes, er markeret med et rødt kryds, en gul trekant betyder, at indstillingerne ikke er optimale, men stadig kan udskrives. Hvis alt er i orden, er dette angivet med et grønt flueben.
  • Du kan nu få vist alle relevante punkter i detaljer.

Basis- og Udvidet-datatjek FLYERALARM

Du kan selvfølgelig også udføre en begrænset grundlæggende kontrol af dine printdata i Adobe Acrobat Reader, den reducerede version. For eksempel om sidedimensionerne er korrekte, eller om skrifttyper er indlejret. For at få omfattende kontrol over dine udskriftsdata bør du dog bruge Acrobat Pro. Så er der ikke noget, der står i vejen for dit perfekte printprodukt.

Et basis datatjek følger altid med FLYERALARM.Hvis du vil være helt sikker på om dine printdata er i orden, anbefaler vi det udvidede datatjek. Især hvis Acrobat Pro ikke er tilgængelig for dig. Her vil dine data blive gennemgået for det resultat, du har i tankerne.

Læs mere om datatjek her.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar