Skip to main content

Serie forædlingsteknikker: Delvis UV-lak

By 22. May 2023 BeInspired, Viden
Veredelung: UV-Lack bei FLYERALARM

Har du endnu en gang taget utallige visitkort i lommen på messen? Har du fået den ene flyer efter den anden i hånden i byen? Hvordan kan du holde styr på det hele? Det er godt, hvis det ene eller det andet produkt skiller sig ud. Et papir må ikke se ud som et almindeligt papir. Ud over et usædvanligt udseende er det vigtigt at skabe en haptisk appel. Forædlede produkter opnår dette. De kan “opleves”, appellerer til vores sanser og er derfor blandt de hotteste tendenser i trykkeribranchen. Grund nok til at se nærmere på de mest almindelige forædlinger. Hvordan virker de, og hvor giver de mening? Lad os starte med den delvise UV-belægning.

Vil du vide, hvad du skal være opmærksom på, når du opretter udskriftsdata? Klik her for at gå direkte til vejledningen: Til Tutorial

Hvorfor egentlig “UV”-lak?

UV-lak kaldes ikke UV-lak, fordi den er særlig modstandsdygtig over for solens stråler. Navnet skyldes snarere fremstillingsprocessen, hvor der anvendes en UV-tørrer. Men det vigtigste først: Overfladebehandlingen sker i kun ét trin og er færdig på få sekunder. Ark, der produceres i samleprintprocessen (normalt DIN A0- eller DIN A1-format), renses først i en kalander. Dette sikrer en optimalt forberedt overflade til overfladebehandlingen. Derefter påføres belægningen med 20 trykhoveder på de ønskede områder af papiret ved hjælp af inkjetprocessen. For at sikre en hurtig produktion og forhindre, at belægningen løber, passerer arket nu under en højtydende UV-tørrer (120 watt/cm). De fotopolymerer (lysfølsomme plastmaterialer), der er indeholdt i belægningen, hærder straks, så det næste trin, skæring, kan finde sted med det samme. Med denne effektive produktionsmetode kan der delvist belægges op til 10 000 ark i timen, afhængigt af arkstørrelsen. Dette sikrer en permanent gunstig pris for produkterne samt en høj kvalitet. FLYERALARMs produktionsanlæg anvender den digitale overfladebehandlingsmaskine DMAX, der er udviklet af Steinemann Technology og Schmid Rhyner. Den blev bragt til markedsmodning i tæt samarbejde med FLYERALARM under reelle produktionsforhold.

Garanteret glansfuldt indtryk

Vil du give dine tryksager en særlig glans? UV-lakfinish giver dit reklamemateriale et strejf af eksklusivitet og individuel chic. Lak påføres over hele overfladen og beskytter papiroverfladen og dermed produktet. En investering, der især er værd at investere i visitkort for at beskytte dem mod ridser og andre angreb. Tænk på, hvor mange hænder et visitkort går igennem. Med en delvis lak efterlader du et varigt indtryk hos dine forretningspartnere. Forbedre f.eks. dit firmanavn eller logo.

Ved at fremhæve visse områder med UV-lak kan du skabe visuelle højdepunkter. F.eks. med blanke elementer på dine foldere. Placer disse specifikt på dine trykte materialer og fremhæv dem på denne måde. De ser stilfulde og moderne ud og appellerer til sanserne på en særlig måde. Dette omfatter ikke kun det visuelle, men også det haptiske. For den variation, der skabes af lakerede og ulakerede områder, ses ikke kun, men føles også. Tillykke-skrivningen på dit lykønskningskort får f.eks. en ekstra udtryksmæssig styrke. Denne kombination af iøjnefaldende udseende og særlig følelse resulterer i et unikt design, der efterlader et varigt indtryk.

Ikke for tyndt og ikke for lille!

Når beslutningen om delvis UV-belægning er truffet, bør du også tænke på papir, layout og design. For at opnå en god kontrast til de blanke elementer er det bedst med et mat papir med et grammatur på mindst 300 g. På denne måde vil dine flyers f.eks. skille sig ud i flere henseender. På den ene side gennem den høje haptiske effekt af det tykkere papir og lakken, på den anden side lader efterbehandlingen dit budskab skinne klart og tydeligt.

Især bogstaver og klare former egner sig til efterbehandling med delvis UV-lak. Dog ikke, hvis de er for små. Skriftstørrelsen bør være mindst 12 punkter og linjebredden mindst 2 punkter (0,7 mm). Desuden må overfladebehandlingsområder ikke foldes eller beskæres, så der skal altid være tilstrækkelig afstand mellem dem og folden eller beskæringen.

Er du nysgerrig nu? Det bedste er at teste produkter med delvis UV-lak med det samme og lade dine forretningspartnere og kunder “mærke”, hvor godt din virksomhed har det…

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar