Skip to main content

Serie forædlingsteknikker: Trykning i den 3. dimension – Relieflak

By 15. May 2023 BeInspired
Flyeralarm Was ist Relieflack

Hvis du vil skille dig ud, er du nødt til at skille dig ud – og ikke kun i overført betydning. For at skille sig ud fra mængden af trykte produkter er det ikke længere kun den visuelle appel, der tæller. Haptik, eller berøring, er blevet en vigtig faktor. Hvor godt, at tryk for længst ikke længere er en todimensionel ting. Takket være moderne teknologier er den tredje dimension blevet tilføjet. Dette opnås med blank relieflak, som effektivt fremhæver visse elementer. Anvendt målrettet garanterer den dig den ønskede opmærksomhed. Gør flyers, visitkort eller invitationskort til en multi-sensorisk oplevelse!

Vil du gerne vide, hvad du skal være opmærksom på, når du laver tryksager? Klik her for at gå direkte til vejledningen: Til Tutorial

Relieflak: tredimensionalitet ved inkjet

Relieflak er en UV-lak, dvs. den hærdes med UV-lys umiddelbart efter påføring. Processen er næsten identisk med efterbehandling med delvis UV-lak, men lagtykkelsen er meget større. Inkjetprinterhovederne påfører belægningen på den færdige plade i en tykkelse på op til 500 µm (0,5 mm). For at undgå, at den løber eller, i tilfælde af større områder, falder sammen på midten, føres den belagte plade straks gennem en højtydende UV-tørrer. Her hærder de fotopolymerer (lysfølsomme plastmaterialer), der er indeholdt i belægningen, og pladerne kan uden tøven lægges oven på hinanden. Med Scodix Ultra, som anvendes hos FLYERALARM, kan der lakeres op til 1 250 B2-ark i timen.

Hvad du skal være opmærksom på

Motiver, der er “påført” på et billede som applikationer, er særligt velegnede til efterbehandling med relieflak. Vanddråber, for eksempel, men også dekorationer og mønstre af alle slags. For at de let kan føles, må områder og linjer ikke være for små eller smalle. Men de må heller ikke være for store, da man ellers mister den effekt, der skabes ved overgangene mellem malede og umalede områder. Papir med et højt grammatur, som f.eks. de papirer, der anvendes til postkort, er særligt velegnet til at skabe denne effekt. Giv motiverne liv ved at eftertegne deres naturlige korn med relieflak. F.eks. skællene på en fisk eller en slange. Eller strukturen af en basketball. Der er faktisk ingen kreative grænser for relieflak. Kun produktionsrelaterede grænser. F.eks. skal tekstelementer, der skal lakeres, have en skriftstørrelse på mindst 12.

For et optimalt resultat ved efterbehandling med relieflak

  • Belagte områder på mindst 1 cm2
  • Høj vægt (300 g eller derover)
  • Mindst skriftstørrelse 12
  • Positive linjer mindst 3 punkt

Hvor der anvendes relieflak

Et godt første indtryk er uvurderligt. Med et særligt visitkort sikrer du, at dine kunder og forretningspartnere får netop det fra dig. Et logo eller firmanavn, der er fremhævet med relieflak, giver ikke kun et seriøst udseende, men står også for høj kvalitet. Især ved store arrangementer er det vigtigt at skille sig ud fra mængden. Besøgende bombarderes med utallige indtryk, men kun de vigtigste bliver hængende i hukommelsen, de håndgribelige indtryk. Giv derfor dine flyers en særlig finish og stimuler den visuelle såvel som den haptiske sans med relieflakken.

Særlige lejligheder kræver særlige ord – og disse kræver en særlig præsentation. Invitationer af høj kvalitet til præsentationer, salgsfremmende arrangementer eller firmafester kan ikke kun ses, men også føles takket være relieflak. Den giver også lykønskningskort til jubilæer eller æresdage et ædelt udseende og et ædelt touch.

Nok læsning, vil du endelig vide, hvordan relieflak føles? Så bestil vores papirprøvebog nu!

Bestil Papirprøvebøger

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar