Skip to main content

Serie forædlingsteknikker: Hotfoil

By 29. May 2023 BeInspired, Viden

Brillans, som man kan mærke: En varm folie forvandler klassiske tryksager til unikke kunstværker. Den glitrende metalfolie giver ikke kun visuelle, men også haptiske højdepunkter.

Et flot udseende alene er ikke længere nok i trykte reklamer – haptik er det magiske ord. Når potentielle kunder opfatter dit budskab gennem flere sanser, øges reklameeffekten af flyers, tasker, visitkort osv.

Tip: Det er ganske enkelt at efterbehandle tryksager med en hot foil. Du skal oprette en 5. farvekanal i dine trykdata (ligesom med delvis UV-lak eller relieflak).

Du kan finde ud af, hvordan dette fungerer med InDesign, Illustrator og mange andre programmer her:

Til vejledningen om den 5. farvekanal

Hvordan den hotfoil kommer på papiret

Hotfoil bliver enten præget eller limet på papiret. Dette afhænger af det pågældende produkt: varmfolieprægning er ideel til produkter, der kan trykkes på den ene side, f.eks. papirbæreposer, kasser med låg eller gavebånd. Ved hot foil stamping presses dit motiv på underlaget ved op til 120° C af en stempelplade med højt tryk. Foliematerialet løsner sig og klæber fast på stoffet eller materialet.

Ved hotfoil forædling derimod skæres hot foils til filigran størrelse og påføres det ønskede produkt med nøjagtig præcision ved hjælp af en specialmaskine. Fordelen: Denne efterbehandlingsvariant har ingen indflydelse på trykket på bagsiden, så den anvendes primært til klassiske tryksager som f.eks. flyers, foldere eller magasiner.

Ud fra et produktionssynspunkt er hot foil forædling og hot foil stamping altså ganske forskellige trykfinishs, men med hensyn til opfattelsen og effekten af hot foil er forskellen minimal. For magasiner med hot foil forædling kan man endda vælge mellem en limet og en præget hot foil.

Magasiner med forædling med hot foil
Heißfolie auf Kraftpapier

Farvespil og minimal skriftstørrelse

Metallicfarver som guld, sølv, rødt eller hologram-look er særligt velegnede til hot foil forædling. Derfor bør dine motiver vælges i en farve, der passer til baggrunden. Især med guld og sølv er en mørkere baggrund ideel for at fremhæve de grafiske eller tekstmæssige elementer. Sorte visitkort med et logo eller en skrift i guld er f.eks. et visuelt blikfang og efterlader et indtryk.

Kontrasten mellem åbenporet papir og metalliske hot foils sætter også helt særlige accenter, f.eks. i samspillet mellem kraftpapir og ædel guldfolie.

For at opnå optimale resultater, når du arbejder med varm folie …

… bør du helt sikkert tage et kig på databladet for det ønskede produkt. For de nøjagtige krav til skriftstørrelse, tykkelsen af positive og negative linjer, sikkerhedsafstande osv. kan variere alt efter produkt og materiale. Som hovedregel kan limede hot foils påføres på en noget mere filigran og småtskala måde end prægede varianter. Den mindste skriftstørrelse varierer således mellem 10 pt og 14 pt, og der er også variationer i de mindste positive og negative linjebredder. Et kig på databladet for dit produkt er derfor obligatorisk, før du opretter trykdataene.

Hotfoil forædling i brug

Blank hot foil er ideel i kontrast til mat papir. F.eks. på forsiden af en brochure eller et magasin. I kombination med et solidt omslagspapir bliver dit ædle omslagsdesign yderligere fremhævet. Det gør det lettere for interesserede at træffe deres valg på magasinhylden.

Og dit katalog gør også et stærkt indtryk på dine kunder med raffinerede elementer på omslaget. For hot foil appellerer ikke kun til den visuelle sans, men også til den haptiske sans. Da de folierede elementer er let hævet på papiret, bliver det en oplevelse at tage dem i hånden. Derfor er efterbehandling med hot foil også velegnet til udformning af flyers. Hvis allerede den første berøring er ekstraordinær, får flyeren straks den ønskede opmærksomhed.

Tip: Prøvesæt med hot foils

Du kan få et godt overblik over hot foils og mange andre overfladebehandlinger med prøvesættet. Det indeholder alle mulige lamineringer af film, lak og hot foils.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar