Skip to main content

Valgreklamer: Sådan vinder du stemmer

By 5. February 2024 BeInspired

Hvis du vil vælges, har du brug for overbevisende argumenter – og godt reklamemateriale! Men hvilke tryksager og reklameartikler egner sig bedst til en vellykket valgkamp?

Valgreklamer – er det ikke de slidte, kedelige plakater på hver eneste gadelampe eller den dårligt lavede flyer i postkassen, som ingen grafiker nogensinde har set? Langt fra! I dag ser god valgreklame ud som den bedste virksomhedsreklame – med et tiltalende “corporate” design, emotionelle billeder og tekster af høj kvalitet i en historiefortællende stil. Uanset om det er EU-valg, delstatsvalg eller lokalvalg: Valgkampagner hører til dagens orden – og de har frem for alt noget at gøre med vellykket markedsføring. Med et par tips og tricks til vellykket canvassing og de juridiske regler for valgreklame i baghovedet kan den varme valgkampsfase begynde.

Mailings – valgreklamer direkte i vælgernes brevkasser

Vil du skrive direkte til vælgerne i din valgkreds? Så er mailings det rigtige valg. Uanset om det er et formelt brev med en kuvert, et afslappet postkort eller en selfmailer – så ender din valgreklame med garanti i brevsprækken hos din målgruppe. Men ikke alle forsendelser er ens:

Adresserede forsendelser

Ingen anden mailing giver dig mulighed for at henvende dig mere direkte til din målgruppe. Adresserede reklamebreve, er fuldt adresseret med navn. Fordelene er indlysende: Modtagerne føler sig direkte adresseret. Indholdet af brevet bliver mere interessant. Kort sagt: Kuverten bliver åbnet og læst hurtigere.

Tip: Sådan får du fat i adresser på stemmeberettigede vælgere

Du kan som parti eller gruppe af vælgere anmode om data om stemmeberettigede vælgere. Konkret drejer det sig om Navne og adresser, Finansielle oplysninger, Alder og fødselsdato, Egenskaber, meninger og karakteristika. Du kan endda filtrere dataene efter personens alder. For eksempel kan du nemt få navne og adresser på alle 18-25-årige vælgere i din valgkreds. Til gengæld skal du indsende en skriftlig erklæring til registreringsmyndigheden om, at du udelukkende vil bruge de modtagne data til valgreklameformål og destruere dem igen efter valget.

 

Delvist adresserede forsendelser

Delvist adresserede forsendelser indeholder ikke et navn, men kun en hilsen, gade med husnummer, postnummer og by. Adresserne udvælges efter region eller postnummer samt demografiske kriterier som alder, købekraft, køn og meget mere. Fordelen ved delvist adresserede forsendelser: Du når din målgruppe næsten nøjagtigt og kan nemt skaffe nye kunder.

Adresseløse forsendelser

Det er ikke overraskende, at der ikke kræves adresser til adresseløse forsendelser. Disse forsendelser, tidligere kendt som direct mail-forsendelser. De leveres til alle husstande inden for et distributionsområde. Størrelsen og udformningen af dette område kan bestemmes individuelt – enten ved at vælge postnummerområder eller ved at bruge en selvdefineret radius omkring en by eller landsby. På denne måde kan du distribuere dine reklamebudskaber så bredt som muligt i nabolaget og i et større opland.

Flyers og co – spred dine budskaber

Ingen andre medier kan trykkes hurtigere og billigere og opnå samme rækkevidde som flyers, foldere og brochurer. Derfor er de uundværlige i din valgkampagne. En dobbeltsidet flyer er en fremragende måde at promovere dine topkandidater på. På den anden side giver foldere plads nok på de indvendige sider til at beskrive dine politiske mål. Og du kan præsentere den korte version af dit valgprogram på flersidede brochurer.

Uanset om det er på din informationsstand, til valgkampsarrangementer eller til udstilling i catering- og eventlokaler: Hvis du gør det rigtigt, spreder disse klassiske reklamematerialer dine politiske budskaber i hele valgkredsen i løbet af ingen tid. Men hvad betyder “gjort rigtigt”? Svaret er ganske enkelt: Reklamematerialet skal være tiltalende og professionelt designet. Det vil vække appetitten på dine politiske argumenter.

Et sidespring til den juridiske situation: Kan man bare dele flyers ud?

Reklamemateriale i små formater som flyers, foldere eller brochurer kræver ikke tilladelse. Det betyder, at du og dit team kan uddele valgflyers og giveaways i gågader eller på offentlige steder og endda henvende jer til forbipasserende uden at tøve. Men vær forsigtig: Du må ikke være til gene eller skade for de forbipasserende.

Plakater – en evig favorit i valgkampen

Billboards og plakater er sande klassikere inden for valgreklame – og de er stadig helt uundværlige. De bringer dit partis slogan eller billedet af din spidskandidat ind i synsfeltet på bilister og forbipasserende. Et par uger før et valg står de i vejkryds, hænger i fodgængerzoner og forvandler det offentlige rum til et hav af plakater.

Der findes et stort udvalg af plakater og billboards. Vælg produktvarianter, der kan modstå dårligt vejr som regn eller sne. Det første valg er all-weather plakater af robust karton med foliebelægning eller printbare hule kanalplader, der er særligt rivefaste. Du kan hænge disse udendørsplakater op på gadelamper eller træer uden at bekymre dig om, at de går i stykker ved den første regnbyge eller det første vindstød.

Et sidespring til den juridiske situation: Skal valgplakater have tilladelse?

Opsætning eller ophængning af valgplakater skal godkendes. Den respektive by- eller kommuneadministration er ansvarlig. Færdselsreglerne er centrale i denne forbindelse. For eksempel må en plakat ikke hindre trafikken, dække for trafikskilte eller trafiklys eller begrænse udsynet. Politiske partier har dog generelt ret til tilladelse. Myndighederne kan dog beslutte, hvor mange, hvor og hvornår valgplakater må sættes op. De kan også opkræve et gebyr og kræve en ansvarsforsikring. Som regel må plakaterne tidligst sættes op  fjerde lørdag før det pågældende valg. Efter valget skal plakaterne tages ned og fjernes inden for otte dag.

Valgstande – vis tilstedeværelse i gågaden

At være på jorden, at give hånd, simpelthen at være tilgængelig – det er en del af repertoiret for enhver succesfuld valgkæmper. For at gøre dette skal du – især din spidskandidat – kaste dig ud i det og opsøge dialogen, for eksempel lørdag formiddag i gågaden, på torvet eller til politiske arrangementer. Den bedste måde at gøre det på er med din egen valgstand – en ideel platform for dialog med dine potentielle vælgere. Tænker du nu på det obligatoriske klapbord med parasol? Det hører fortiden til.

Med det rigtige udstyr bliver valgstanden en scene for din spidskandidat. Det centrale i din stand er skranken. Det er her, man diskuterer med vælgerne, udveksler argumenter og udfylder underskriftslister. Placer dit informationsmateriale, kuglepenne og andre giveaways på disken – gerne trykt i dit partis design. Du kan nemt opbevare dine forsyninger inde i disken.

For at sikre, at du ikke bliver våd, mens du diskuterer, er det bedst at opstille en pavillon, der ikke kun beskytter dig mod regn, men også mod for meget sollys. Fuldend din valgstand med trykte flag, roll-ups og andre reklamemedier for at stoppe strømmen af forbipasserende. Og det er alt, hvad der skal til. Din informationsstand bliver omdrejningspunktet for din valgsucces. Et lille tip ved siden af: sæt et par liggestole ved standen, server drikkedunke og snacks med dit valgslogan på – så opstår der helt naturligt en hyggelig atmosfære, hvor man kan snakke sammen.

Et sidespring til den juridiske situation: Skal valgstande have tilladelse?

Ligesom valgplakater skal informations- og valgstandene godkendes af den ansvarlige myndighed. Det betyder, at du skal indsende ansøgningen om en særlig brugstilladelse til det ansvarlige myndighed.

Valgdagen kan begynde – med optimeret valgreklame

Som du kan se, er du med det rigtige udvalg af printprodukter og reklameartikler ideelt positioneret til den hektiske valgkampsfase. Selv klassikere som valgplakater eller flyers er stadig meget populære og effektive i valgkampe. Når det kommer til design, så orienter dig om den bedste virksomhedsreklame med et ensartet virksomhedsdesign, emotionelle billeder og smarte tekster. På den måde står næsten intet i vejen for din valgsucces.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar