Skip to main content

6 tips om werknemers terug op kantoor te verwelkomen

By 9. september 2021 maart 14th, 2022 BeInspired

De zomer is bijna voorbij en dat betekent back-to-work tijd. Of je werknemers nu volledig weer terug op kantoor zijn of jullie volgens het hybride model werken (3 dagen kantoor, 2 dagen thuis) maakt niet uit. Het is nu – na de zomer en de pandemie – belangrijker dan ooit om je werknemers een warm welkom te geven op kantoor. In dit blog lees je 6 manieren hoe je ervoor zorgt dat je werknemers enthousiast terug naar kantoor keren.

 

 1. Welkom terug e-mail

Stuur één week voordat je personeel weer terug op kantoor verschijnt een welkom terug e-mail. Hierin update je iedereen over de huidige status van de coronaregels op het kantoor, herhaal je de belangrijkste gedragsregels voor nieuwe werknemers en vertel je wat het beleid wordt met thuiswerken en reserveringssystemen voor de aankomende weken. Houd de toon positief, warm en enthousiast en vermijd een droge opsomming van de coronaregels. Veel werknemers kijken er naar uit om weer op kantoor te werken en hun collega’s eindelijk weer in het echt te zien, en dat enthousiasme wil je vasthouden.

2. Cadeau op je bureau

Laat je waardering zien voor je personeel en dat ze weer op kantoor zijn, door ze te verrassen met een cadeau op hun bureau. Of het nu een Stelton to go koffiebeker met Scandinavisch design is voor het forenzen, een JBL bluetooth speaker voor de thuiswerkdagen of een draadloze telefoonoplader voor op het bureau: van een welkom-terug-cadeau op je bureau wordt zelfs de zuurpruim van het team blij. Denk naast een welkom terug cadeau ook aan een setje desinfecterende handgel en reinigingsdoekjes voor op elk bureau.

3. Organiseer een teamlunch

Je hebt als werkgever natuurlijk je best gedaan en tijdens het thuiswerken een online vrijdagmiddagborrel met quiz georganiseerd. Maar nu we elkaar weer in het echt kunnen zien is het tijd voor real life contact. Maak tijd en budget vrij om een teamlunch (of vrijdagmiddagborrel) te organiseren in kleine groepjes (6-8 personen). Houd je hierbij natuurlijk aan de actuele richtlijnen van de overheid. Schuif als manager of teamlid aan, en deel in het begin kort de laatste belangrijke bedrijfscijfers en nieuwtjes voor het team. Nadat het werkgedeelte is geweest, kunnen je werknemers op informele manier bijpraten over hun vakantie, hun nieuwe pandemie hobby’s en hun Zoom-blunders delen.

4. Ga in gesprek met elke werknemer

Je werknemers hebben tijdens de pandemie veel tijd gehad om na te denken over werk. Vinden ze hun baan nog leuk en uitdagend? Waar willen ze in groeien? Wat is voor hen de ideale balans tussen thuiswerken en op kantoor zijn? Plan in de eerste maand als manager een gesprek in met al je teamleden. Vraag naar persoonlijke ontwikkelingsbehoeftes, hoe zij de thuiswerkperiode hebben ervaren, wat ze hebben geleerd en waar en wanneer ze het liefste werken. Stel samen nieuwe persoonlijke doelstellingen op als hier behoefte aan is.

5. Persoonlijk praatje van de CEO

Wil je echt die extra mile gaan om je werknemers verwelkomen? Laat dan de CEO je werknemers verwelkomen op de eerste werkdag of op de vrijdagmiddagborrel (zie tip 3). Wanneer er een persoonlijk bericht komt van de directeur heeft dit toch altijd extra impact. Zo laat je als bedrijf zien hoe belangrijk je vindt dat je werknemers weer terug op kantoor zijn en hoe belangrijk ze voor het bedrijf zijn. Je kunt dit Covid-proof organiseren door de CEO voor kleine groepjes een presentatie te laten geven met een persoonlijk praatje, hij kan vertellen hoe het bedrijf ervoor staat na de coronacrisis en welke koers het gaat varen in het laatste kwartaal.

6. Opfrisser kantoortuin

Vergeet tot slot niet om ook de kantoorruimte onder handen te nemen. Loop een rondje door je kantoor met de ogen van je werknemers die er een hele tijd niet zijn geweest. Wat valt hen op als ze terugkomen op kantoor? Vervang dode planten voor nieuwe, frisse exemplaren, gooi dozen die er al te lang staan weg en check of de posters en stickers met Covid-informatie nog up to date zijn. Pas de tekst aan naar de laatste maatregelen, laat posters drukken in nieuwe kleuren en vervang de oude informatie. Heeft je personeel veel klantcontact? FLYERALARM heeft de optie om menukaarten, visitekaartjes en folders met antimicrobiële lak te drukken. Deze lak vermindert virussen, bacteriën en ziektekiemen tot wel 99,9%.

Ben je geïnspireerd om je werknemers op een originele manier te verwelkomen na de zomer? Neem dan eens een kijkje op onze Back to Work pagina voor meer ideeën.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter