Skip to main content

De 5 belangrijkste verschillen tussen B2B en B2C beursstands

By 7. april 2023 april 12th, 2023 BeInspired

Wat voor B2C fantastisch werkt, kan voor B2B echt anders uitpakken. Hier lees jij hoe je jouw beursstand optimaliseert voor jouw doelgroep.

Duizenden mensen persen zich door de beurshal. De organisatoren kondigen vrolijk aan: “Record opkomst! En de exposanten? Voor hen betekenen overvolle beurzen: één van de drukste dagen van het jaar! Urenlang moeten talloze bezoekers, klanten, zakenrelaties, potentiële werknemers of stagiairs worden geïnformeerd, geadviseerd en overtuigd.

Dit levert natuurlijk enorme kansen op voor elk exposerend bedrijf – waar anders kunnen in zo’n korte tijd zoveel persoonlijke gesprekken worden gevoerd met mensen die relevant zijn voor de doelgroep? Het doel is natuurlijk dat bezoekers van de beurs bij jouw eigen stand stoppen.

B2B of B2C? Pas jouw beursstand aan!

In een andere blogpost kun je lezen over hoe je zelf een planning maakt voor je beursstand. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in de eisen waaraan een aantrekkelijke beursstand moet voldoen op een B2B beurs en een B2C beurs. Geen paniek, hier volgen enkele benaderingen waarmee je jouw stand perfect kunt aanpassen voor een business-to-business of business-to-customer beurs.

1. het doel van jouw beurspresentatie

Klinkt vanzelfsprekend, maar is toch het vermelden waard: in de eerste plaats is jouw stand natuurlijk gericht op … het beurspubliek! En dat ziet er op een B2B-beurs heel anders uit dan op een B2C-beurs.

Op een klassieke business-to-business beurs gaat het erom bestaande zakenrelaties te onderhouden, nieuwe contacten te leggen en partners op de hoogte te brengen over actuele onderwerpen in jouw branche en/of bedrijf. Hierdoor hebben jouw contacten doorgaans meer tijd, meer voorkennis en zijn ze al geïnteresseerd als ze jouw stand bezoeken. Ben je daarentegen exposant op een business-to-consumer beurs, dan is jouw primaire doel verkopen van je product of dienst.

Nu de fundamentele verschillen tussen jouw doelstellingen op een B2B- en een B2C-beurs zijn verduidelijkt, rijst natuurlijk de vraag: wat betekent dit voor jouw aanwezigheid op een beurs?

2. Hoe trek je de aandacht?

Hoe goed je jouw verkoopargumenten ook hebt voorbereid en hoe goed je je informatiebrochures hebt opgesteld – als jouw stand door het publiek over het hoofd wordt gezien, is al die moeite voor niets geweest. Vestig dus de aandacht op jouw stand. En doe dat op zo’n manier dat je de doelgroep niet afschrikt.

Op een B2B-beurs ontmoet je jouw concurrent. Felgekleurde posters, speciale prijzen en een commerciële mentaliteit kunnen potentiële zakelijke klanten afschrikken en kunnen een ‘goedkoop’ beeld geven. Begrijp het niet verkeerd: Met grote reclamevlakken, bijvoorbeeld op beurswanden, XXL roll-ups of bedrukte paviljoens, moet je zeker de aandacht trekken. Gewoon met een sobere vormgeving en informatieve inhoud.

Op een B2C-beurs daarentegen mag je best de blits maken. Wees luid, creatief en opvallend. Heb je voor elke beursdag een exclusieve proefaanbieding? Uitstekend, maak er zo veel mogelijk reclame voor! Met helium gevulde en bedrukte ballonnen? Zeker weten. Lopende promotie met een verkopersbakje en kleine giveaways? Geniaal! Overigens: welke give-aways voor een B2C-beurs aan te raden zijn, vind je onder punt 5.

3. bouw jouw stand

Op een B2B-beursstand voer je diepgaande, langdurige gesprekken met beurscontacten die je misschien al lang persoonlijk kent. Dienovereenkomstig heb je mogelijkheden nodig om je terug te trekken. Je kunt bijvoorbeeld een aparte ruimte creëren met een modulaire beurswand, waarin je een bijzonder informele sfeer kunt creëren met casual lounge of individueel ontworpen beursmeubilair.

Tip: Waarschijnlijk heb je sowieso een computerwerkplek of op zijn minst een laptop nodig. Alles waar je op kunt printen of je bedrijfslogo op kunt plakken moet ook van een merk zijn voorzien. Van de USB-stick tot de muismat tot het bedrijfslogo op de achterkant van je laptop.

Op een B2C beurs daarentegen is je stand bijna als een kleine winkel. Hier heb je een lange beursbalie nodig om bij grote drukte veel klanten tegelijk te kunnen bedienen. Als je een expositieruimte wilt integreren, besparen bedrukbare vitrines ruimte, presenteren je producten bijzonder duidelijk en zijn bijzonder snel op te zetten. Ook belangrijk: papieren draagtassen, idealiter gedragen door de honderden kriskras door de hal.

Tip: bedruk naast papieren draagtassen in standaardmaten ook bijzonder volumineuze modellen van kraftpapier en bied die aan beursbezoekers aan die al meerdere boodschappentassen bij zich hebben. Zo komen de tassen van je concurrenten (en dus hun logo’s) allemaal in jouw kraftpapieren draagtas terecht. Eén grote tas met comfortabele handvatten is immers veel prettiger om te dragen dan verschillende kleinere tassen die allemaal ongemakkelijk in je vingers snijden.

4. schermen en digitale inhoud

Demonstreer de Crossmedia Marketing op je beursstand en koppel online en offline content. Klinkt ingewikkeld, maar met de juiste apparatuur is het vrij eenvoudig. Als je van plan bent te exposeren op een B2B beurs, kun je indruk maken op je medestandhouders met augmented reality.

Gebruik AR bijvoorbeeld om jouw verhaal kort en bondig te presenteren op flyers of brochures. Maak gebruik van een scanbare code om je inhoud kort en bondig te presenteren op flyers of brochures. Als het contact geïnteresseerd is, “scant” hij gewoon het gedrukte product met zijn smartphone. Hierna kun je bijvoorbeeld en video laten verschijnen die iets over jouw service/product vertelt op de flyer.

Op B2C-beurzen daarentegen heb je eenvoudigweg niet genoeg tijd om geïnteresseerden te inspireren met uitgebreide AR-toepassingen. Hier komt crossmediale marketing om de hoek kijken: promoot je aanwezigheid vooraf op sociale netwerken, organiseer online wedstrijden met vrijkaarten voor de beurs en plaats veel foto’s van je stand.

5. Deel de juiste give-aways uit

Niet alleen je beursstand, maar ook je giveaways moeten aangepast zijn aan je doelgroep. In de B2B-sector kom je mensen tegen die voor hun werk veel reizen, vaak in hotels slapen en onderweg met laptops en smartphones werken. Welke promotionele producten bedrukt met jouw logo worden door deze doelgroep bijzonder vaak gebruikt?

Wat denk je van schrijfmappen, powerbanks, koptelefoons, draadloze opladers, stopcontactadapters, bagageriemen, reistasjes voor documenten, slaapmaskers, toilettassen of oordopjes? Omdat je in dit geval geen goedkope weggevertjes uitdeelt aan talloze klanten, maar kleine attenties aan bewezen zakenrelaties, mag de eenheidsprijs voor de betreffende weggever zeker wat hoger zijn – uiteraard als dit past binnen jouw budget.

Want in de B2B-sector wil je dat je zakenpartners of key accounts zo vaak mogelijk aan jou en je USP’s denken. Dat bereik je bijvoorbeeld met promotieartikelen die je doelgroep voortdurend gebruikt. Zo blijf je aanwezig!

Op een B2C-beurs daarentegen is het je doel om direct meer aanwezigheid op de beurs te creëren. Want zo trek je nog meer potentiële klanten naar je stand en genereer je een nog hogere omzet. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet erg als de promotieartikelen ook in de particuliere sector te vinden zijn – zo wordt een inloopklant immers een vaste klant.

Kies daarvoor ook voor goedkopere artikelen die je in veel grotere hoeveelheden kunt verspreiden. Bijvoorbeeld katoenen tassen, sporttassen, aanstekers, regenponcho’s, zonnebrillen, paraplu’s of notitieboekjes.

Of het nu B2B of B2C is – het is de kwaliteit die telt!

Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen B2B en B2C beursstands – maar één ding hebben ze gemeen: de kwaliteit moet kloppen. Scheurende papieren zakken, broze roll-ups en wiebelende beursbalies zijn een afknapper voor je beurssucces. Daarom kun je bij FLYERALARM alle losse onderdelen van je beursstand individueel laten samenstellen en bedrukken.

Marco

About Marco

Marco wurde das Bloggen in die Wiege gelegt und er ist die fleischgewordene Textmaschine im Team. Sein Interessengebiet ist groß und die Ideen sprudeln nur so aus ihm heraus. Ein Steckenpferd hat er: ökologische und gleichzeitig ökonomische Druckverfahren.

Laat een reactie achter