Skip to main content

Duurzaam communiceren met duurzaam promotiemateriaal van FLYERALARM

By 23. september 2022 september 26th, 2022 BeInspired

Duurzaam communiceren, hoe doe je dat?

Duurzaam ondernemen, het is hip en happening. Maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je door oog te hebben waar en hoe je producten produceert, door processen te verduurzamen of door duurzame grondstoffen te gebruiken zoals biologische gewassen of kringlooppapier. Een kantoor verduurzamen kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te gebruiken. Maar ook door de verwarming lager te zetten of door een sedum dak aan te leggen, om wat groen aan te brengen tussen al het beton. Duurzaam ondernemen is één ding, duurzaam communiceren is een tweede. Hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Wat is greenwashing?

Greenwashing is jezelf ‘groener’ oftewel duurzamer voordoen dan je bent. Je giet letterlijk een groen sausje over je producten of diensten, waardoor het lijkt of je heel duurzaam onderneemt. Bijvoorbeeld door een groene verpakking te gebruiken of door het gebruik van woorden zoals ‘bio’, ‘puur’, of ‘natuurlijk’ en ‘onbewerkt’. Het lijkt alsof je heel duurzaam onderneemt, maar in feite is het een marketingtruc. Bij duurzame communicatie gaat het niet alleen over of arbeiders werken in goede arbeidsomstandigheden of dat je duurzame kantoorartikelen gebruikt. Het gaat vooral om eerlijke en geloofwaardige communicatie. Leg uit hoe jij duurzaam ondernemen handen en voeten geeft, welke keuzes je maakt en wat de impact daarvan is.

Een oprechte boodschap gedrukt op duurzaam promotiemateriaal

De eerste stap om eerlijke en oprechte communicatie naar klanten, medewerkers, leveranciers en partners te verspreiden is om te weten wat je het doel is. Jouw visie, missie of kernwaarden van jouw bedrijf of organisatie moeten duidelijk zijn. Waarom wil je bijdragen om de wereld groener te maken? Van welke maatschappelijk probleem wil jij een deel van de oplossing zijn? En hoe doe je dat? Wees transparant over waar je voor staat en hoe je dat bereikt. Want opereren als duurzaam merk of bedrijf betekent ook dat je open en eerlijk moet zijn. Consumenten die groen leven zijn namelijk een stuk kritischer dan de normale consumenten. Ze zijn altijd op de zoek naar de achtergrond van een product of dienst of naar de ‘why’ van het bedrijf.

Duurzame kantoorartikelen op kantoor

Duurzaamheid moet in het DNA van het bedrijf of organisatie zitten. Dit houdt ook in dat je intern duurzaam communiceert en dat jouw medewerkers het verhaal ondersteunen of uitdragen. Koop bijvoorbeeld biologische koffiebonen voor een koffieautomaat en maak gebruik van duurzame koffiebekers. Een plastic rietje in de smoothie of plastic folie om de broodjes in de kantine zijn dan ook uit de boze. Kies voor plasticvrije producten, zoals rietjes van glas of snackbakjes van duurzaam papier. Daarnaast is het slim om het printen van notities en verslagen te ontmoedigen. Geef je medewerkers een bedrukt notitieboekje cadeau om aantekeningen te maken. Denk daarnaast ook eens aan duurzame pennen of een gelijmd notitieboek. Komen je medewerkers dagelijks met de trein – ook een duurzame keuze – naar hun werk? Geef ze dan een duurzame koffiebeker to go mee. Laat de met een logo of vrolijke quote en jouw medewerkers drinken onderweg met plezier koffie of thee uit deze handige beker.

Duurzame visitekaartjes en andere communicatiemiddelen

Duurzaam communiceren gaat dus over een oprechte boodschap verspreiden en transparant zijn. Beloven wat je waarmaakt en doen wat je zegt. Niet alleen door deze boodschap op jouw bedrijfswebsite te vermelden, maar ook door duurzaamheid in alle communicatie- en marketingmaterialen door te voeren. Maak gebruik van milieuvriendelijke visitekaartjes , laat publicaties op FSCTM of PEFCTM gecertificeerd papier drukken en kies voor flyers en posters, gedrukt op kringlooppapier, kaftpapier of kraftpapier. Op deze manier ben je milieuvriendelijk bezig en dragen jouw communicatiemiddelen bij aan het duurzame imago dat je wilt uitstralen.

Duurzaam promotiemateriaal laat je drukken bij FLYERALARM

De laatste stap bij duurzaam communiceren is om samen te werken met leveranciers en andere bedrijven die ook duurzaam ondernemen. Zo kun je bij FLYERALARM plasticvrije producten aanschaffen, folders en briefpapier op milieuvriendelijk papier laten drukken of stickers op rol laten drukken zonder dat er gebruik wordt gemaakt van synthetische stoffen. Ook kun je kiezen om duurzame visitekaartjes klimaat neutraal te drukken. Daarmee compenseer je de hoeveelheid CO2 dat vrijkomt bij de productie van jouw product. FLYERALARM investeert dan 100% in gecertificeerde klimaatprojecten. Ontdek alle mogelijkheden bij FLYERALARM

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter