Skip to main content

Drukken op duurzaam papier | FLYERALARM

By 15. december 2023 februari 23rd, 2024 BeInspired

Onze inspiratie voor het drukken op duurzaam papier. Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de impact die ze hebben op de mens, milieu en de maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen hippe term meer, maar orde van de dag. Niet alleen bedrijven zien het belang van duurzaam ondernemen in, maar ook hun klanten. Niet gek dat de vraag naar duurzame producten toeneemt. En dat geldt ook voor de vraag naar duurzaam drukwerk. Wist je dat er per jaar wel meer dan honderden miljoenen flyers, magazines, visitekaartjes of folder worden gedrukt? Bij het drukken en printen van deze materialen worden vaak materialen gebruikt die niet persé goed zijn voor het milieu. Gelukkig is daar de oplossing: duurzaam papier. Dit papier belast het milieu in mindere mate, terwijl er geen concessies gedaan worden aan de kwaliteit.

Wat is duurzaam papier?

Duurzaam papier is papier dat voor het overgrote deel bestaat uit gerecycled oud papier en karton. Daarnaast wordt het vaak aangevuld met hout uit duurzaam beheerde bossen. Met als gevolg dat er minder hout nodig is dan voor normaal papier. Daarnaast is het productieproces van duurzaam papier energiezuiniger en milieuvriendelijker dan het productieproces van normaal papier. Hoe weet je nu of een papiersoort duurzaam is? Dat kan je afleiden aan de milieukeurmerken. Kies jij voor papier met het FSC- of PEFC-keurmerk, dan weet je zeker dat het is gemaakt van grondstoffen die afkomstig zijn uit verantwoord beheerd bos. Het Nordic Ecolabel of de milieucertificering Blauwe Engel richten zich op het productieproces en het zuinig omgaan met grondstoffen.

Is gerecycled papier duurzaam?

Gerecycled papier is een stuk duurzamer dan het gebruiken van nieuw papier. Bij gerecycled papier wordt namelijk bestaand papier gecombineerd met water. Het grootste voordeel is dat er geen nieuwe papiervezels nodig zijn. Oftewel, er hoeven minder bomen te worden gekapt. Voor de productie van gerecycled papier wordt ook water en energie gebruikt, maar alsnog is het productieproces minder milieubelastend dan dat van nieuw papier. En wie dacht dat gerecycled papier vandaag de dag nog steeds smoezelige kleur heeft, komt bedrogen uit. Met gerecycled papier hoef je niet in te leveren op kwaliteit, uiterlijk of witheid.

Inspiratietips voor jouw drukwerk

Promotioneel drukwerk zoals brochures, flyers en folders worden vaak gekenmerkt door twee dingen: het moet een boodschap krachtig en duidelijk overbrengen en het heeft een tijdelijk karakter. Hoewel sommige magazines en brochures mooi genoeg zijn om te bewaren, eindigt het drukwerk op de duur in de afvalbak. Met dat in het achterhoofd is de keuze voor drukwerk, uitgevoerd op duurzaam papier, een slimme keuze. Je laat daarmee niet alleen een duurzame indruk achter maar belast je het milieu ook zo min mogelijk. Bij FLYERALARM heb je de keuze om uit verschillende duurzame papiersoorten te kiezen. We lichten er twee voor je uit.

Linnenpapier

Linnenpapier wordt gekenmerkt door de bijzondere reliëfstructuur. Dankzij de volvakken op het papier kommen afbeeldingen nog beter over. Daarnaast lijken felle kleuren wel van het papier af te springen. De bijzondere reliëfstructuur heeft nog een ander voordeel: het ziet er elegant en luxe uit. Het is niet voor niets dat linnenpapier vaak wordt gebruikt voor het drukken van geboortekaarten en trouwkaarten.

Kringlooppapier

Kringlooppapier kenmerkt zich door een ruw oppervlakte. Heb jij een ontwerp met contrastrijke kleuren? Dan komt het op kringlooppapier nog beter uit! Ook is kringlooppapier ideaal voor dubbelzijdige bedrukking, het papier kenmerkt zich namelijk door een hoge ondoorzichtigheid. Het hoogwaardige papier voelt stevig aan. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor het drukken van placemats of notitieboeken.

Handige ontwerp tool

Duurzame visitekaartjes, briefpapier maken van gerecycled papier,  of folders gedrukt op natuurpapier: er zijn genoeg mogelijkheden. Dan rest nog enkel het ontwerp. Maar ook daar hebben we een handige oplossing voor. Met onze online ontwerptool maak jij de mooiste ontwerpen. Grafische kennis is niet nodig, maak een een keuze uit één van de honderden vooropgestelde lay-outs. Pas het ontwerp aan naar je eigen smaak of huisstijl en maak een keuze uit de gewenste oplage. Daarna is het slechts nog een kwestie van bestellen. Onze drukwerkexperts controleren gratis jouw drukbestanden zodat het drukwerk van hoge kwaliteit is. Wij weten 1 ding zeker: andere zullen groen zien als ze jouw drukwerk onder ogen komen.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter