Alles wat je moet weten over drukwerk kleuren

By 8. juli 2022 juli 20th, 2022 Know-how

Kleur bepalen: wat zijn complementaire, secundaire en tertiaire kleuren?

Kleuren bepalen de uitstraling en toon van je merk. Het is daarom belangrijk om onderscheidende huisstijlkleuren te hebben. Zo kun je je onderscheiden van concurrenten en herkennen klanten je eerder. In dit blog leggen we uit wat zijn secundaire kleuren, tertiaire kleuren en complementaire kleuren? Handig om te weten wanneer je zelf aan de slag gaat met het online ontwerpen van je huisstijl design of logo.

De kleurencirkel complementair

In drukwerk wordt er vaak gebruik gemaakt van een complementair kleurencontrast. Dit zijn kleuren dit tegenover elkaar staan in de kleurencirkel.

1.Complementaire kleuren
Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Je kiest voor een complementaire kleur om een groot contrast te creëren in je ontwerp met harde lijnen. Wat zijn de complementaire kleuren van de basis primaire kleuren blauw, rood en groen? Wij zetten het op een rij:

-Blauw (cyaan) is complementair aan: oranje
-Rood (magenta) is complementair aan: groen
-Geel is complementair aan: paars

2.Secundaire kleuren

Secundaire kleuren zijn een mix van twee primaire kleuren. De drie secundaire kleuren in de drukwereld zijn:

-Oranje (gemengd door rood en geel)
-Paars
(gemengd door rood en blauw)
-Groen
(gemengd door blauw en geel)

3.Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren zijn gemaakt door drie primaire kleuren te mengen. Of ook wel genoemd: een mengsel van een primaire en secundaire kleur. Voorbeelden van tertiaire kleuren zijn:

-Bruin
-Bordeauxrood
-Olijfgroen

De juiste kleur voor jouw drukwerk bij FLYERALARM

Wanneer je gaat voor full color bedrukking wil je dat jouw huisstijlkleuren van het papier springen. Naast de hoge kwaliteit printers van FLYERALARM zorg je hiervoor door gebruiken te maken van contrastkleuren. Wanneer je visitekaartjes, folders, stickers of reclame promotiemateriaal laat drukken wil je niet druk maken of de kleuren goed overkomen. Bij FLYERALARM wordt er altijd een extra check gedaan op het drukwerk. Zo voorkomen we drukwerkfouten en onjuist kleurgebruik. Veel van onze producten bezorgen we gratis en met onze overnight service heb je de volgende dag al jouw full color drukwerk in huis.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Hinterlassen Sie einen Kommentar