Skip to main content

Hoe groot moet een foto zijn voor drukwerk?

By 8. december 2021 Know-how

Je hebt een foto gemaakt met je telefoon op vakantie, een evenement of op je werk. Leuk om af te drukken op stickers, onderzetters, of posters.
Maar hoe weet je of de foto op je telefoon geschikt is voor drukwerk? Hoe groot moet een foto zijn voor drukwerk? In dit blog leggen wij uit waar je op moet letten wanneer je een eigen foto gaat gebruiken voor drukwerk.

 

Het korte antwoord op de vraag ‘Hoe groot moet een foto voor drukwerk zijn?’ is 300 DPI. Echter gaat het niet alleen om DPI, maar juist ook om de afmeting van de foto. Zoals je begrijpt: om een A3-poster te drukken heeft een foto een andere afmeting nodig dan voor een sticker. Lees daarom snel verder hoe je erachter komt of jouw foto de juiste DPI én afmeting heeft, zodat je weet of de foto geschikt is voor drukwerk.

Stap 1: Check de resolutie van de foto

Om erachter te komen of een foto van je telefoon geschikt is om af te drukken, moet je kijken naar de resolutie. Er zijn 2 verschillende soorten resolutie: De resolutie van een foto wordt uitgedrukt in pixels (breedte x hoogte). De resolutie van drukwerk wordt uitgedrukt in pixels per inch (dat ook wel dots per inch wordt genoemd). Om de resolutie van een foto te achterhalen, klik je met je rechtermuisknop op de foto en klik je op ‘eigenschappen’ of ‘meer info’.

Stap 2: Voor drukwerk heb je minimaal 300 DPI nodig

Voor drukwerk als flyers en visitekaartjes is voor het aanleveren van foto’s een minimale resolutie van 300 DPI een vereiste om te drukken. Dit betekent dat er 300 inktdruppels op één inch worden geplaatst. Flyers, folders, visitekaartjes en stickers bekijk je van dichtbij en dan valt het sneller op als het drukwerk niet scherp genoeg is. Met 300 DPI krijg je een scherpe afdruk en geen onscherp of pixelig beeld. Voor spandoeken, banners en posters is 150 DPI voldoende, omdat je die van veraf bekijkt en het daarom minder scherp hoeft te zijn.

Stap 3: Wat is de afmeting van de foto?

DPI is echter niet het enige waar je naar moet kijken, ook de afmetingen (pixels per inch) van de foto zijn van belang. Onderzetters met een foto afdrukken hebben een minder groot formaat nodig dan een poster. Hoe kun je nou erachter komen of de foto groot genoeg is voor drukwerk? Dit kun je zelf uitrekenen door een simpele rekensom:

Hoe bereken je pixels naar DPI?

Je deelt de pixels door 300 en vervolgens vermenigvuldig je dat getal met 2,54 (1 inch = 2,54 cm). Als voorbeeld een foto van 4032 x 3024 formaat:

Eerst delen door 300:
4032/ 300 = 13,44 inch > pixels per inch (ppi)
3024/ 300 = 10,08 inch > pixels per inch (ppi)

Naar centimeters omrekenen:
13,44 x 2,54 = 34,14 cm
10,08 x 2,54 = 25,60 cm

Deze foto is dus groot genoeg om op een A4 af te drukken. Een A4 formaat is namelijk 29,7 bij 21 cm.

Dus om te weten of de foto op je telefoon groot genoeg is voor drukwerk volg je dit stappenplan:

Is mijn foto groot genoeg voor drukwerk? -stappenplan:
1. Zoek de resolutie, in aantal pixels (breedte x hoogte), van de foto op
(bekijk de eigenschappen van een foto door met je rechtermuisknop op ‘meer info’ of ‘eigenschappen’ te klikken. Of kijk in Photoshop bij Beeld > Afbeeldingsgrootte)
2. Deel de pixels door 300, nu weet je de pixels per inch (ppi)
4. Reken de pixels per inch om naar centimeters door het te vermenigvuldigen met 2,54 (1 inch = 2,54 cm)
5. Zoek op hoe groot je drukwerk is. Hoe groot is je A5-folder, A4-poster of visitekaartje?
6. Kijk of de foto kleiner is dan het formaat van het drukwerk. Is dit zo? Dan is de foto groot genoeg om te gebruiken voor drukwerk.

Veelgestelde vragen

Is de DPI van jouw foto minder dan 300 DPI?
Dan kun je in Photoshop de resolutie van de foto vergroten, maar de afmeting van de foto wordt dan wel kleiner. Let erop dat je foto niet te klein wordt om af te drukken en de minimale grootte behoudt.

Wat is de resolutie van een foto op je telefoon?
De meeste smartphones met een 12 megapixel camera hebben een resolutie van 4032 x 3024 pixels. Je kunt dit bekijken door op je computer met de rechtermuisknop op ‘meer info’ of ‘instellingen’ te klikken.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter