Skip to main content

Hoe groot zijn posters meestal? | FLYERALARM

By 3. oktober 2023 BeInspired

Hoe groot zijn posters meestal? Van een levensgrote poster op A0 formaat, een Abri in een bushokje tot een functionele A3 poster in de kantine: je hebt een ruime mogelijkheid uit verschillende formaten bij posters ontwerpen en printen. Bij het maken van een poster is het kiezen van het juiste formaat essentieel om je boodschap effectief over te brengen. Er zijn verschillende posterformaten beschikbaar, elk met zijn eigen specifieke toepassingen en afmetingen. Hoe groot zijn posters meestal en wat zijn de meest gebruikte posterformaten? We geven jou een handig overzicht van alle posterformaten zodat je kunt bepalen welke het beste past bij jouw doel en ontwerp.

Poster op A-formaten drukken

Voor posters worden meestal A-formaten gebruikt. De reeks A-formaten loopt vanaf A0 tot A10, waarbij A10 het kleinste formaat is. Voor posters drukken worden doorgaans de grootste A-formaten gebruikt, van A0 tot A3. Wat zijn nu de afmetingen van deze formaten? We zetten het voor je op een rij:

  • A0 841 x 1189 mm          84,1 x 118,9 cm
  • A1 594 x 840 mm            59,4 x 84 cm
  • A2 420 x 594 mm            42 x 59,4 cm
  • A3 297 x 420 mm            29,7 x 42 cm
  • Posters op A0-formaat drukken
  • Het A0-formaat is het grootste standaard posterformaat. Dit formaat poster wordt vaak gebruikt voor grote reclameposters, presentaties en tentoonstellingen. Dankzij de reusachtige afmetingen valt een poster zelfs op in een drukke omgeving. Denk hierbij aan stations, winkelstraten en evenementen. Daarnaast is een A0 geschikt voor beurzen of driehoeksborden langs de weg. Op deze poster heb je genoeg ruimte voor het tonen van gedetailleerde afbeeldingen, cijfers en grafieken of teksten.
  • Poster op A1-formaat printen
    Een poster op A1 formaat is net een slag kleiner dan A0 formaat, maar nog steeds groot genoeg om op te vallen. Je ziet deze posters vaak hangen bij presentaties, conferenties of om producten te promoten. Op een A1 poster heb je namelijk voldoende ruimte om de belangrijkste informatie en afbeeldingen op een duidelijke en overzichtelijke manier weer te geven. Ook kan je een A1 poster drukken voor een reclamebord of een stoepbord.
  • Een poster op A2-formaat
    Een A2 poster is geschikt voor situaties waarin je beperkte ruimte hebt, maar toch een opvallende poster wilt maken. Je ziet deze posters veel in etalages en winkelruiten hangen. A2-posters zijn ideaal voor gebruik in winkels, op scholen en bij evenementen om aankondigingen te doen, kunstwerken te tonen of belangrijke informatie te delen.
  • Het kleinste formaat poster: A3-formaat
    Een A3 poster behoort tot de kleinere posterformaten en wordt daardoor vaak alleen binnen gebruikt. Dit formaat is handzaam en ideaal voor kleinere presentaties, posters in klaslokalen, menu’s in restaurants of aankondigingen op prikborden. Het biedt voldoende ruimte om je boodschap duidelijk over te brengen en kan gemakkelijk worden opgehangen of verspreid.

Een poster maken op Abri format

Naast de A-formaten kan je ook een poster maken op Abri formaat. Een abri is 32 keer groter dan aan A4’tje en is daarmee het grootste poster formaat die je kunt kiezen. Je ziet deze posters vaak bij grote evenementen of stadions hangen. Daarnaast zie je deze posters ook vaak in bushokjes hangen. Wist je dat de naam Abri een ander woord is voor bushokje, tramhokje of wachthuisje is?

Poster op B-formaten printen

Naast een poster op A-formaten printen of op Abri formaat kan je ook kiezen voor een poster drukken op B-formaten. Het meest voorkomende format is B1. Het B1-formaat meet 707 x 1000 mm. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor buitenposters, billboards en reclamecampagnes. Met de ruime afmetingen van een B1-poster kun je jouw boodschap op een grotere schaal presenteren en de aandacht van een breed publiek trekken. Het B2-formaat heeft een afmeting van 500 x 707 mm (19,7 x 27,8 inch) en is iets groter dan het A2-formaat. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor reclameposters, kunstexposities en culturele evenementen. Het B0-formaat is het grootste standaard posterformaat en heeft een afmeting van 1000 x 1414 mm. Dit formaat biedt een enorme ruimte om je ontwerp te laten opvallen. Het wordt vaak gebruikt voor grote reclameborden, outdoor-evenementen en presentaties waar een indrukwekkende visuele impact vereist is.

 

Het juiste formaat kiezen

Bij het kiezen van het juiste posterformaat is het belangrijk om rekening te houden met je doel, de beschikbare ruimte en de gewenste visuele impact. Of je nu kiest voor het grote A0-formaat om de aandacht te trekken of het compacte A3-formaat voor een specifieke doelgroep, het selecteren van het juiste formaat is essentieel voor een succesvol posterontwerp. Op deze manier weet je zeker dat al jouw reclameboodschap altijd tot zijn recht komt.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter