Skip to main content

Hoe kun je een mooie poster maken? | FLYERALARM

By 23. februari 2024 BeInspired

Hoe kun je een mooie poster maken? Posters in flitsende kleuren op de wand van een treinstation of met een opvallende afbeelding op een groot billboard: posters worden ingezet om een groot publiek aan te spreken. Of je nu een evenement promoot, een politieke campagne voert, een theatervoorstelling aankondigt of een product presenteert, met een aantrekkelijke poster maak je het verschil. Hoe kun je een mooie poster maken die eruit springt? We geven een aantal tips voor een poster ontwerpen en drukken.

Een opvallende poster maken: bepaal je doelgroep en doelstelling

Voordat je begint met een poster ontwerpen, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat je wilt bereiken. Het ontwerp van een poster voor een muziekfestival ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een poster voor een zakelijke conferentie. Bedenk dus eerst wie jouw publiek is. Daarna bepaal je de boodschap en het doel. Wat wil je gaan vertellen en wat wil je dat de lezer doet? Een poster voor de introductie van een nieuw parfum verstrekt andere informatie dan een poster voor een braderie  Waar je bij het eerste voorbeeld inspeelt op gevoel of emotie, gaat het bij de tweede poster meer om wie-wat-waar informatie. Wanneer je helder hebt wie jouw doelgroep is en wat jouw doelstelling is, kan je een poster ontwerpen die doelgericht en effectief is.

Een eenvoudig en overzichtelijk ontwerp bij posters drukken

Een overvolle poster kan verwarrend en onaantrekkelijk zijn. Kies bij een poster ontwerpen voor een eenvoudig en duidelijk ontwerp dat de belangrijkste boodschap benadrukt. Maak ook handig gebruik van witruimte als je een poster ontwerpt. Zet witruimte strategisch in zodat het oog van de lezer wordt getrokken naar op een bepaald beeld of tekstalinea. Daarnaast zorgt witruimte voor rust in het ontwerp en wordt de informatie overzichtelijk gepresenteerd. Net zoals dat een druk ontwerp zorgt voor onrust, geldt dat ook voor het gebruik van verschillende lettertypes. Gebruik niet te veel verschillende lettertypen. Een heldere en overzichtelijke poster trekt de aandacht en maakt het voor jouw publiek makkelijker om de boodschap te lezen en begrijpen.

Kies de juiste kleuren en afbeeldingen

Bij een ontwerp in rood denk je gelijk aan gevaar of een waarschuwing, terwijl een groen ontwerp een rustgevende en natuurlijke uitstraling oproept. Kleurgebruik speelt dan ook een belangrijke rol bij een poster maken. Kleuren kunnen zorgen voor een bepaalde sfeer, een emotie oproepen of de boodschap duidelijk(er) neerzetten. Kies kleuren die passen bij het onderwerp en de boodschap van je poster. Let daarbij op dat de kleuren elkaar aanvullen en dat het een geheel wordt. Het zou zonde zijn als je de plank misslaat door een verkeerde kleurencombinatie waardoor je poster verkeerd wordt begrepen. Wil je zeker weten dat jouw boodschap goed leesbaar is? Zorg dan voor contrasterende kleuren voor de tekst en de achtergrond, hierdoor wordt de leesbaarheid wordt versterkt.

Zorg voor balans tussen tekst en beeld

Wist je dat een voorbijganger gemiddeld maar 2 seconden naar een poster kijkt? Niet zo gek dus dat bij een poster drukken van belang is dat je direct de aandacht van je doelgroep trekt. Dat kan door een prikkelend beeld en een heldere tekst. Juist de balans tussen tekst en beeld is van groot belang bij een poster maken. Vaak geldt dat het beeld de hoofdrol heeft en de tekst ondersteunend is. Te veel tekst op een poster kan afleidend werken, maar te weinig tekst kan de voorbijganger met te veel vragen achter laten. Zet daarom kort en krachtig jouw boodschap neer en kies voor een duidelijke titel.

 

Helder en duidelijke taal

Een goed ontworpen poster laat in één oogopslag zien wat de boodschap is. Belangrijke elementen zoals de titel, datum, locatie en contactgegevens moeten gemakkelijk te vinden en te lezen zijn. Zo weten voorbijgangers direct waar het over gaat. Maak gebruik van een groot en opvallend lettertype dat past bij de stijl van je poster. Maak de belangrijkste informatie gemakkelijk te lezen door te spelen met verschillende lettergroottes en tekststijlen.

Experimenteer met lay-out

Een boeiende poster maakt slim gebruik van lay-out en compositie. Speel met de positie van afbeeldingen, tekst en vormen. Vind je het lastig om zelf een poster te ontwerpen of een lay-out te bedenken? Dan kan je ook aan de slag met onze online ontwerptool. Je kan kiezen uit meer dan honderd verschillende lay-outs, passend bij jouw branche of gelegenheid. Je kan naar eigen wens tekstvlakken en afbeeldingen wijzigen, verslepen of toevoegen. Voeg jouw bedrijfslogo toe en in en handomdraai ontwerp jij een aantrekkelijke en mooie poster.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter