Skip to main content

Hoe maak ik een opvallende poster? | FLYERALARM

By 11. maart 2022 maart 14th, 2022 BeInspired

6 tips om een opvallende poster te maken:

Een poster maken die opvalt, zo makkelijk is dat nog niet. Mensen zien tientallen posters op een dag. Op straat, in winkels, op stations, in openbare gebouwen: overal kom je ze tegen. Als je de 6 tips uit dit blog opvolgt, zorg je ervoor dat jouw poster wél opvalt in de massa.

 

Tip 1: 2 seconde tijd, 7 woorden

Zorg voor de juiste balans tussen tekst en beeld op de poster. Bedenk een duidelijke titeltekst en kies één beeld. Meerdere teksten of beelden werken vaak verwarrend. De voorbijganger heeft 1 duidelijk focuspunt nodig waar hij of zij moet kijken. Je hebt 2 seconden de tijd om de aandacht te trekken, en een voorbijganger leest gemiddeld maar zeven woorden. Ga dus voor een korte tekst en vermeld in deze volgorde: wat de boodschap is, van wie de boodschap komt, en waar je meer informatie kunt vinden en/of de actie die wordt verwacht na het lezen van de poster.

Tip 2: Size does matter

Om ervoor te zorgen dat je boodschap van een paar meter afstand ook te lezen is: kies het juiste lettertype en -grootte. Op 2 meter afstand, moet je lettertype 45 pt groot zijn, bij 5 meter 112 pt en op 10 meter afstand 225 pt. Bedenk voordat je een poster maakt: waar komt jouw poster te hangen? Op het prikbord van de supermarkt, of in een school of in een bushokje of op een lantaarnpaal? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je vervolgens de juiste afmetingen voor je poster en het lettertype kiezen.

Tip 3: Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Je onthoudt een poster beter als er een opvallend en pakkend beeld op staat. Besteed dus veel tijd aan het vinden van een prikkelend beeld. Kies geen standaard stockfoto’s uit een beeldbank, maar laat een nieuw beeld maken voor een campagne als dit kan. Of bewerk een ouder (eigen) beeld, zodat er een opvallend nieuw geheel ontstaat.

Tip 4: Call to action

Wat wil je dat de voorbijganger onthoudt en doet nadat hij de poster heeft gezien? Vergeet niet om je call to action toe te voegen. Op veel posters ontbreekt dit vaak. Denk hier dus aan wanneer je een poster maakt! Voorbeelden van een call to action zijn: naar een website gaan, een winkel bezoeken of het merk op social media volgen. Wil je dat je doelgroep iets actiefs gaat doen, iets onderneemt? Bijvoorbeeld een nieuwe winkel of een festival bezoekt? Zorg dan voor een extra incentive. Geef bijvoorbeeld korting op de openingsdag of op early bird tickets.

Tip 5: Kleurrijk en contrasterend

Kies felle, contrasterende kleuren die passen bij je huisstijl. Zo houd je het herkenbaar, maar zorg je ook dat je opvalt naast andere kleurexplosies op andere posters. Kleuren prikkelen ook emoties. Rood staat bijvoorbeeld voor actie en energie. Blauw voor vertrouwen en betrouwbaarheid. Denk hierover na voordat je achtergrond- en tekstkleur kiest.

Bonustip 6: Emotie toevoegen

Probeer bij het maken van een poster een emotie aan te spreken, dan blijft je boodschap beter hangen. De 4 basisemoties zijn: blij, bang, boos of bedroefd. Afhankelijk van je boodschap is blij vaak een goede keuze. Wees enthousiast in je tekst, gebruik vrolijke beelden van blije mensen, smileys of maak een woordgrap. Je spoort hiermee de lezer aan om een positieve associatie te krijgen bij je merk. Past het beter bij je boodschap om een andere emotie aan te spreken? Gebruik dan meer sobere kleuren, houd de tekst simpel en voeg niet teveel afleidende elementen toe aan je ontwerp.

Ontwerp je poster met deze tips en laat vandaag nog je posters drukken.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter