Skip to main content

Je eigen magazine drukken? Ontdek 6 handige tips

By 17. februari 2022 februari 21st, 2023 BeInspired

Bij een eigen magazine laten drukken komt veel kijken. Wat wordt de oplage, wie maakt de inhoud en op welke papiersoort laat je het magazine drukken? Wij helpen je graag een eindje op weg. Met de tips uit dit stappenplan ga je goed voorbereid te werk en kun je vervolgens in een handomdraai je magazine laten drukken.

Stap 1: Budget bepalen

Bedenk eerst wat het budget is voor jouw magazine of brochure. Is het een eenmalige jubileum uitgave of wordt het een bedrijfsmagazine dat elk kwartaal uitkomt? Om de kosten te dekken kun je in het magazine advertenties plaatsen van lokale bedrijven of relaties. Ook kun je kosten besparen door tekst en beeld te laten maken door eigen personeel of leden. Hierdoor word je magazine ook vaak beter gelezen, omdat de inhoud persoonlijker en origineler is.

Stap 2: Content overzicht

Maak een overzicht van de artikelen, interviews, reportages en beelden die je in het magazine wilt plaatsen. Wie gaat de tekst schrijven en het beeld maken? Worden dit interne medewerkers of ga je dit uitbesteden? Als het een terugkerend magazine wordt is het leuk om met rubrieken te werken. Dit is een reeks artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan. Bijvoorbeeld ‘De favoriete lunchplek in Rotterdam van …’, een column van een directielid of ‘Een dagje meelopen met…’.

Stap 3: Papiersoort uitkiezen

De papierkeuze is erg bepalend voor de uitstraling van het magazine. Ga jij voor 90 gram offset wit, 135 gram houtvrij mc gesatineerd dat PEFC-gecertificeerd is, of 300 gram houtvrij mc maco mat? Vind je het lastig voor te stellen wat het verschil is tussen 90, 135 of 300 gram papier? En wil jij het verschil voelen en zien tussen mat en glanzend? Bestel dan een gratis boek met papiersamples. Zo weet je zeker dat jouw magazine wordt gedrukt op een papiersoort die past bij jouw bedrijf.

Stap 4: Formaat bepalen

In welk formaat wil je jouw magazine drukken? Het meest gekozen formaat is een A4 of A5 magazine. A4 is even groot als een vel uit je printer, A5 is half zo groot. Wil jij jouw magazine uitdelen op bijvoorbeeld een evenement, festival of beurs? Kies dan voor het handzame A7 formaat. Dit mini magazine formaat stop je gemakkelijk in je broekzak of tas en wordt hierdoor sneller meegenomen.

Stap 5: Bindwijze kiezen

Voor het binden van je magazine heb je 3 opties: geniet, wire-o-binding of in de rug geniet met oognieten. In de rug geniet is de klassieker bij magazines. Een in de rug geniet magazine drukken is goedkoop, effectief en handzaam. Bij een wire-o-binding blijven de bladzijdes openliggen door het spiraal in het midden van het blad. Handig voor een handleiding of een brochure voor in een showroom of winkel. De in het rug geniete magazine met oognieten is handig voor als je het magazine in een ordner wilt archiveren. Oognieten zijn daarom erg geschikt voor bijvoorbeeld jaarverslagen.

Stap 6: Kleine of grote oplage

Tot slot moet je de oplage van het tijdschrift bepalen. Ga je het magazine alleen sturen naar je werknemers, clubleden of klanten? Of wil je het ook neerleggen in winkels, cafés, supermarkten of andere openbare ruimtes? Bij FLYERALARM kun je magazine laten drukken in kleine oplages vanaf 1 tot 100 stuks, grote oplages of het drukken in precies de gewenste oplage.

Als je deze 6 stappen hebt uitgedacht, ben je klaar om aan de slag te gaan en jouw magazine te gaan maken en drukken. Veel succes!

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter