Skip to main content

Het verschil; flyer, folder en brochure | FLYERALARM

By 13. juni 2023 Know-how

Wat is het verschil tussen een flyer, folder en brochure? Flyers, folders en brochures zijn veelgebruikte marketingmaterialen om jouw boodschap over te brengen naar jouw doelgroep. Vaak worden deze termen ook nog eens door elkaar gebruikt. Het lijkt erop of het drie dezelfde middelen zijn, maar dat is niet zo Wat is het verschil tussen een flyer, folder en brochure?

Wat zijn flyers?

Een flyer is een enkel vel papier met informatie over een product, dienst, actie of evenement. Het bestaat uit twee pagina’s, de voor- en achterzijde. Ze zijn vaak bedoeld om snel informatie te verspreiden en zijn daarom meestal beknopt en gericht op een specifieke boodschap of actie. A5 flyers drukken is het meest populair. Dit komt omdat je dit formaat makkelijk kunt uitdelen en kunt wegstoppen in een tas, jas of broekzak. Kenmerkend voor flyers is dan ook dat ze een handzaam formaat hebben van A4 of kleiner. Ze worden snel en gemakkelijk verspreid. Zo kan je pamfletten drukken en uitdelen op straat, in winkelcentra, bij evenementen en beurzen, of via de post verzenden. Het drukken van pamfletten is relatief goedkoop en bieden jou een snelle manier om een groot publiek te bereiken.

Wat is een folder?

Een folder biedt meer ruimte voor tekst en beeld. Dit is namelijk een gevouwen papier met meerdere pagina’s. Hierdoor kun je meer gedetailleerde informatie kwijt over jouw producten, diensten of over jouw bedrijf. Folders worden altijd gevouwen. Bij een folder van 4 pagina’s wordt hij 1x in het midden gevouwen. Een document met 6 pagina’s wordt gevouwen tot een folder met wikkelvouw. Bij een harmonicavouw kan je kiezen tussen 6 of 8 pagina’s. Dankzij de vele ruimte is er ook voldoende plek voor een interessant ontwerp. Je kunt – anders dan bij een flyer – meer beeld plaatsen. Bedrukte folders kunnen worden verspreid op dezelfde manier als flyers, maar ze worden ook vaak meegegeven aan klanten die interesse hebben getoond in een product of dienst.

Wat is een brochure?

Een brochure is een meer uitgebreide versie van een folder en kan meerdere pagina’s bevatten die zijn gebonden of geniet. Ze worden vaak meegegeven aan potentiële klanten tijdens vergaderingen, evenementen en beurzen. Naast het presenteren van jouw producten of diensten is er ook ruimte om iets te vertellen over het bedrijf zelf, de geschiedenis of  missie en visie. Daarnaast bieden brochures meer mogelijkheden voor visuele presentatie en grafische vormgeving dan flyers en folders. Je kunt een brochure drukken op exclusief papier of met diverse afwerkingen laten drukken. Hierdoor ontstaat er een luxe brochure met een professionele uitstraling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen een brochure over het algemeen langer bewaren dan een flyer of folder.

Wanneer kies je voor een flyer, folder of brochure?

De keuze voor flyers laten drukken, folders of brochures hangt af van verschillende factoren, waaronder het doel van de boodschap, de doelgroep en het budget. Pamfletten zijn ideaal voor het promoten van evenementen, kortingsacties of speciale aanbiedingen. Door hun beknopte en gerichte boodschap kunnen ze snel en gemakkelijk worden verspreid onder een groot publiek. Folders zijn geschikt voor het presenteren van product, diensten of het verstrekken van meer gedetailleerde informatie. Folders bieden meer ruimte voor informatie dan flyers en kunnen daarom een goed middel zijn om potentiële klanten te informeren over de voordelen van producten of diensten. Brochures drukken is ideaal voor het presenteren van een bedrijf of organisatie als geheel. Door de uitgebreide informatie die in een brochure kan worden gepresenteerd, is het een effectief middel om de merkidentiteit van een bedrijf te versterken en potentiële klanten te informeren over de verschillende diensten en producten die worden aangeboden.

Wat zijn de kosten voor flyers, folders of brochures drukken?

Wat is het verschil tussen een flyer, folder en brochure? Het verschil tussen deze 3 marketingmaterialen heeft niet alleen te maken met het doel en de doelgroep, maar ook met het budget. Flyers drukken is vaak de goedkoopste optie, terwijl brochures vaak duurder zijn vanwege de meer uitgebreide vormgeving en productie. Folders zitten qua prijs vaak tussen flyers en brochures in. Uiteraard speelt de oplage ook een rol. Je kan je voorstellen dat je flyers laat drukken in een grote oplage, bijvoorbeeld voor een hele gemeente of wijk, terwijl je brochures alleen uitdeelt aan relaties of mogelijke klanten. Zo heeft ieder marketingmiddel om jouw boodschap over te brengen weer andere voor- en nadelen.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter