Skip to main content

3 tips för att välja rätt affischstorlek

By 12. June 2023 BeInspired

Du vill trycka en affisch, men är osäker på formatet? Det här blogginlägget ger dig svaret på frågan om vilken storlek du ska ha på postern. Alla affischstorlekar förklaras med ett exempel på ett användningsområde. Att göra en affisch är trots allt inte svårt, men formatet är den viktigaste delen för att få affischen att sticka ut ordentligt. Det beror förstås också på var du hänger den.

Vad är en standardstorlek på affisch?

Den vanligaste affischstorleken är A3. Ofta ser man dessa affischer hänga på mässor och i restauranger och butiker.

3 tips för att välja rätt affischstorlek

1. Fundera först på var du vill hänga affischen. Är det en del av en busskurskampanj, eller ska det hänga på anslagstavlan i matsalen?
2. Rita affischstorleken med penna och linjal på ett stort pappersark. Håll upp den mot väggen för att få en bra överblick över den faktiska storleken.
3. Gör ett provtryck för att se om färgerna, typsnitten och designen ser bra ut på avstånd.

Alla affischstorlekar

A4 affischstorlek

– Storlek i cm: 21 x 29,7 cm
– Exempel: En A4-affisch är den mest använda storleken. En A4-affisch har samma storlek som skrivarpapper. Man ser ofta A4-affischer i skolor, i tentamensrum eller toalettbås. Förutom att vara en liten affischstorlek är en A4-storlek också lämplig att använda som flyer.

A3 affischstorlek

– Storlek i cm: 29,7 x 42 cm
– Exempel: En A3-affisch är det vanligaste formatet. Det beror på att A3 är tillräckligt stor för att synas bra. Den är större än A4, men den kräver inte mycket plats heller. En A3-affisch är extra passande att hänga upp inomhus. Tänk anslagstavlor i skolor eller på kontor, cateringföretag och i butiker.

A2 affischstorlek

– Storlek i cm: 42 x 59,4 cm
– Exempel: A2 är ett mellanformat mellan den populära A3-affischen och det stora A1-formatet. A2-formatet är en bra storlek till att trycka ett foto eller en reklamaffisch. Sälj- och reklamaffischer som du ser hängandes i skyltfönster och i utställningsfönster är ofta A2.

A1 affischstorlek

– Storlek i cm: 59,4 x 84 cm
– Exempel: A1 är lämligt för trottoarskyltar eller en lightbox. Affischformatet är A1 är åtta gånger större än A4. Den kräver därför ganska mycket utrymme och funkar bäst utomhus. Fördelen med en A1-affisch är att du har mycket plats till att gå loss med form, färg och bilder.

A0 affischstorlek

– Storlek i cm: 84,1 x 118,9 cm
– Exempel: En A0-affisch passar bra till ytor med mycket plats, till exempel hållplatser, reklampelare, shoppinggator och event. En A0-affisch funkar också bra till mässor.

Abri affischstorlek

-Storlek i cm: 118,5 x 175 cm
Exempel: En abri-affisch finns i busskurer. En abri betyder busskur. Det kommer från det franska verbet abriter, som betyder att skydda. En abri är det största affischformat du kan välja och förutom busskurer passar den även för stora evenemang eller fotbollsarenor.

Tryck affischer

FLYERALARM affischtryck är enkelt. I 5 steg har du beställt dina affischer och inom några arbetsdagar levereras de hem till dig utan kostnad. Behöver du affischerna imorgon? Använd då vår overnightleverans. Du kan känna igen denna tjänst på halvmånelogotypen bredvid produkten.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar