Skip to main content

Använd festivaler för din marknadsföring

By 15. January 2024 March 28th, 2024 BeInspired

Festivaler är extremt intressanta för marknadsföringsinitiativ: det finns många människor som delar samma intressen, är avslappnade och på gott humör. Här får du reda på vad du kan göra för att få dessa människor att bli entusiastiska över ditt varumärke.

En hel helg med camping, hög musik och god stämning: Festivaler har blivit allt populärare under flera år, särskilt bland unga vuxna. Det innebär en mängd möjligheter till marknadsföring. Med kreativitet kan du nå otaliga människor från din kärnmålgrupp och samtidigt positionera ditt företag som ett varumärke i en ung, dynamisk miljö.

Festivaler: Publikidentifiering görs enkelt

Det svenska festivallandskapet är otroligt mångfacetterat. Bortsett från den enorma mediala uppmärksamhet som vissa festivaler får, har en enormt heterogen festival- och festivalkultur utvecklats under de senaste decennierna. De flesta besökare vallfärdar naturligtvis till de många musikfestivalerna. Det finns något för alla: från reggae till jazz eller klassisk musik till techno och electro – alla musikälskare kan hitta en festival som passar deras personliga preferenser. Men även filmfestivaler, tornerspel, bilutställningar, lastbilsutställningar och många andra specialiserade festivaler lockar otaliga hobbyister.

Med lite kreativitet hittar du säkert en festival som är perfekt för din målgrupp. Till exempel är små och framför allt lokala musikfestivaler med en särskilt ung målgrupp idealiska för medelstora hantverksföretag som letar efter nya praktikanter. Gymnasieskolor, tekniska skolor eller körskolor samt sjukförsäkringsbolag, försäkringsbolag eller transportklubbar kan också locka många framtida kunder vid dessa evenemang.
Ekologiska marknader, butiker för rättvis handel, specialbutiker för naturkosmetik, yogaskolor, cykelbutiker eller kollektivtrafikföretag är å andra sidan i goda händer på reggaefestivaler eller andra alternativa festivaler. De besöks ofta av människor som sätter stort värde på miljömedvetenhet och hållbarhet och som ofta är beredda att investera relativt stora summor pengar i denna livsstil.

Bil- och motorcykelhandlare, veteranbilsverkstäder, barer, pubar, jeansbutiker och frisörer hittar säkert sin målgrupp på t.ex. bike weeks, trucker- eller tunerträffar och på rock-, blues- eller countryfestivaler. Med andra ord alla platser där män och kvinnor med intresse för teknik tillbringar större delen av sin tid. Återförsäljare av friluftskläder, campingtillbehör eller grillutrustning kan å andra sidan säkert marknadsföra sig på alla flerdagars utomhusfestivaler. Besökarna på alla dessa evenemang har ju oundvikligen en förkärlek för camping och aktiv semester. Vem skulle annars betala för att sova i ett tält i flera dagar, vara ute i alla väder och vänta i timmar framför musikscenerna på sina favoritband?

Den enda frågan är hur företag kan marknadsföra sig på festivaler.

Oavsett om den är stor och har över 100 000 besökare eller mycket liten, lokal och blygsam: ingen festival kan fungera utan sponsorer. Beroende på storlek och popularitet måste arrangörerna täcka upp till en tredjedel av kostnaderna genom sponsorintäkter. Festivalarrangörer arbetar ofta med sponsringspaket till olika priser. Fördelningen kan till exempel se ut på följande sätt:

Paket A: Huvudsponsor, företagsnamn i festivaltiteln, exklusivt sponsor/VIP-område, scensponsor, tävlingar, omnämnande på webbplatsen, reklammaterial, biljetter, armband, festivalmerchandising, tillkännagivande av talare etc.

Paket B: Huvudsponsor, omnämnande på hemsidan, entrébiljetter, marknadsföringsmaterial och festivalmerchandising, tillstånd för ett sponsortält på en utmärkt plats, löpande marknadsföring etc.

Paket C: “On-the-ground”-partnerskap (= du betalar monterhyra och får marknadsföra dig i din monter, men nämns inte någon annanstans som sponsor)

Festivalvaror och mer

Naturligtvis är paket ofta mer finfördelade eller konfigurerbara. Till exempel kan det fiktiva paketet C med löpande marknadsföring och reklam på festivalfansens tröjor också vara förhandlingsbart. I vilket fall som helst bör du noga överväga hur mycket pengar du kan investera i sponsoravtalet utan att i slutändan behöva skära ner på ditt eget marknadsföringsmaterial. För även den bästa platsen och den största kampanjen hjälper inte om du skrämmer bort festivalbesökarna med en omodern monter eller tråkiga giveaways.

Skapa din festivallook

Det krävs inte mycket för att skapa en iögonfallande och relativt enkel monter på en festivalplats. Designa paviljonger, portabla mässmontrar, beachflaggor och kundstoppare i din företagsdesign så får festivalbesökarna ett professionellt och välplanerat första intryck. Vid utomhusevenemang bör du vara särskilt uppmärksam på väderbeständig reklamteknik. Komplettera din monter med tryckta solstolar och bjud in utmattade gäster att koppla av. De flesta utomhusfestivaler äger rum på sommaren – med gratis och anpassade dryckesburkar och flaskor med din egen design kan du samla massor av bonuspoäng.

Eller anordna en tävling. Till exempel en tävling i prickskytte, som garanterat lockar många glada ungdomar. För att så många festdeltagare som möjligt ska hitta er senare på kvällen bör ni marknadsföra er monter. Behöver du mer inspiration?

Hur man blir ihågkommen

När du väljer dina giveaways bör du tänka på festivalbesökarnas behov. Somriga reklamartiklar, toalettartiklar och andra praktiska giveaways kommer garanterat att bli en hit bland campingfestivalens fans. Solglasögon, kepsar och T-shirts som skydd mot solen eller som ersättning för smutsiga kläder är mycket populära. Tändare, flasköppnare, näsdukar, (laddade) powerbanks, paraplyer, rengöringssprayer eller våtservetter är garanterat ett måste för festivalbesökare. Och coola bomullspåsar eller gympapåsar i bomull är inte bara populära under festivalen. Investera i lämpliga reklamartiklar och dra till dig festivalbesökarnas uppmärksamhet.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar