Skip to main content

Arbeta mer hållbart: 10 tips för kontoret och hemmet

By 18. September 2023 BeInspired

I en tid då klimatförändringar och miljöpåverkan blir mer och mer närvarande är det viktigt för både företag och anställda att tänka hållbart. Att få miljömedvetna metoder och kontorsmaterial som vana i din dagliga arbetsrutin är enklare än du kanske tror. Här kan du se hur du bättre kan skydda miljön på jobbet och förbättra ditt teams effektivitet och välmående.

Tycker du att miljömedvetenhet på kontoret låter som grått återvunnet papper och ekonomisk spolning på toaletten? Inte alls! Miljöskydd på arbetsplatsen är kreativt, riktigt smart och bidrar till att ditt företag ger ett gott intryck utåt. I åratal har ansvarsfull användning av våra naturresurser inte längre varit en marginell fråga för inbitna miljöaktivister, utan har länge varit på modet bland breda delar av befolkningen. Företag med rätt inställning vet hur de ska dra nytta av detta och har bett sina produktutvecklare och designers att utveckla ekologiska kontorsmaterial och även möbler. Här är 10 tips, konkreta åtgärder och idéer som gör arbetsplatsen mer hållbart-

1. Energieffektiv kontorsutrustning

Vi börjar med kontorsutrustningen: Investera i energieffektiv utrustning och belysning. Moderna datorer, skrivare och belysningssystem är ofta Energy Star-märkta och använder mindre energi än äldre modeller. Betala dessutom en extra peng för rörelsedetektorer och timers för att se till att lampor och apparater bara är aktiva när de verkligen behövs.

En annan viktig aspekt är standbyläge. Se till att alla enheter är avstängda helt eller försätts i standbyläge efter avslutat arbete. Standby-läget fortsätter att förbruka elektricitet även när enheterna inte används.

2. Papperslöst kontor

Arbeta mer hållbart tack vare digitalisering: Använd dagens tekniska möjligheter och sträva efter ett i stort sett papperslöst kontor. Se till att dokument arkiveras och delas elektroniskt. Undvik att printa mail och andra digitala dokument om det inte är absolut nödvändigt.

Dessutom kan du minimera användningen av papper ytterligare genom att skriva ut dubbelsidigt och använda återvunnet papper. Om pappersavfall fortfarande förekommer, tillhandahåll en effektiv återvinningslösning på kontoret.

3. Smarta kontorsmaterial

Att välja hållbara produkter spelar en stor roll för att skapa en miljövänlig kontorsmiljö. När du köper kontorsmaterial, leta efter miljömärken som Blue Angel eller FSC®- eller PEFC-logotypen för träprodukter. Dessa märken säkerställer att produkterna tillverkas på ett miljövänligt sätt. Och oroa dig inte! Grådassigt återvunnet papper hör gårdagen till. Idag finns ett stort utbud av miljövänligt papper, som för länge sedan överträffat det klassiska “vita” pappret med sina speciella look och speciella struktut. Och papper är inte på något sätt slutet på historien, som dessa exempel visar…

Återvunnet papper: Det viktigaste med återvunnet papper är dess naturliga utseende och lite grova känsla. Så mycket eko har blivit inne. Nästan alla dina målgrupper tycker att brev och kuvert gjorda av återvunnet papper är mer attraktiva än vitt papper med glansiga effekter.

Certifierat papper: Skriv ut på certifierat papper som uppfyller höga miljökrav. Det härstammar från ett ansvarsfullt eller hållbart skogsbruk och är föremål för strikta kontroller genom hela produktkedjan, från skogsbruk till pappersbearbetning.

Återvunna pennor: Hur ofta får du pennor i reklampresent, och hur ofta hamnar de i papperskorgen efteråt? Varför inte återvinna de kasserade pennorna till nya? Resultatet är den återvunna kulspetspennan – grädden på moset för ekologisk kontorsutrustning.

Pennor prodir True Biotic: Ännu bättre när du bara kan slänga pennan med det organiska avfallet när påfyllningen är slut. Höljet till True Biotic-pennorna från prodir är tillverkat av biopolymerer. I speciella tankar utsöndrar mikroorganismer ett ämne som ackumuleras som sediment. Detta sediment bearbetas till granulat – av vilket ett material framställs som ser mycket ut som plast. Bara utan olja eller återvunnen plast. Materialet sönderdelas till 100% när det kommer i kontakt med kolföreningar (t.ex. i organiskt avfall eller på komposthögen), helt utan skadliga ämnen eller nedbrytningsprodukter.

Kontorartikler fra Impact AWARE™-serien: Många utskrivbara produkter är gjorda av certifierad Impact AWARE™ rPET. Det betyder att plasten i dessa produkter är gjord av återvunna PET-flaskor. Dessutom sparas mycket vatten i processen. Det unika med denna serie: Tack vare speciella spårpartiklar är det möjligt att spåra exakt vad varje produkt är gjord av hela tiden. Till exempel innehåller laptopfodralet i Impact AWARE™-serien 16 återvunna plastflaskor. Och under produktionen sparas 10 liter vatten jämfört med liknande produkter – för varje laptopfodral. Andra produkter i detta sortiment inkluderar skrivpåsar, kosmetikapåsar och termosflaskor. Ytterligare en bonus: tillverkaren donerar 2 % av intäkterna till water.org – men slutanvändare kan tyvärr inte få ett donationskvitto. Det är fortfarande bra.

4. Kontorsanläggningar ger bättre luftkvalitet

Att arbeta mer hållbart innebär också att må bra överallt. Växter kan hjälpa. De gör inte bara kontoret mer hemtrevligt, utan förbättrar också luftkvaliteten. Genom att filtrera föroreningar från luften skapar de ett behagligt inomhusklimat. Investera i några inomhusväxter för att gröna upp kontoret och främja kollegornas välbefinnande.

5. Samåkning och hemmakontor

För att minska CO2-avtrycket kan du uppmuntra dina anställda att köra tillsammans eller använda hemmakontoret. Det visar inte bara att du är engagerad i ett hållbart arbete, utan också att du är ett företag som hänger med i tiden och har förtroende för sina anställda. Erbjud om möjligt flexibla arbetstider för att undvika trafikstockningar och minska stressen för teamet.

6. Avfallssortering och återvinning

Etablera ett effektivt sopsorteringssystem på kontoret och se till att alla anställda följer det. Märk de olika sopkärlen för papper, plast, glas och restavfall för att säkerställa korrekt avfallshantering. Se också till att elektronisk utrustning återvinns på rätt sätt för att hålla giftiga ämnen borta från miljön.

7. Bättre catering

När du erbjuder drycker och snacks till dina anställda, byt till hållbara lösningar. Undvik engångsplast (som redan i stort sett är förbjudet i Sverige) och använd återanvändbara eller komposterbara förpackningar. Köp även regionala och säsongsbetonade produkter och stötta lokala leverantörer. Här är några andra förslag för en mer miljömedveten paus.

Ekologiska skålar: En snabb beställning från den asiatiska restaurangen vid lunchtid och en takeawaykaffe, och du sitter kvar med ett berg av plastavfall efter pausen. Det finns ett annat sätt att arbeta mer hållbart – och som arbetsgivare har du makten att styra ditt teams matvanor i en positiv riktning. Till exempel genom att tillhandahålla frukostskålar gjorda av organisk plast som är 100 % återvinningsbar. De gör att frukost och lunch smakar mycket bättre.

Vattenautomater och glasflaskor: Och innan kollegor börjar hamstra plastflaskor med bordsvatten på kontoret: vad sägs om att installera en vattenautomat och dela ut förseglade glasflaskor? Du kan fylla dem med kolsyrat vatten varje dag, så ofta du vill.

8. Arbeta mer hållbart på kontorsevenemang

Du kan också tänka på hållbarhet vid kontorsevent som möten, seminarier eller fester. Undvik engångsservice och välj miljövänliga cateringalternativ. Om möjligt, arrangera evenemang nära kontoret för att undvika långa resor.

9. Medvetet resursanvändning

Gör dina anställda medvetna om behovet av att använda resurser mer medvetet. Uppmuntra dem till att snåla med utskrifterna, släck lampor och apparater när de inte används och spara energi i allmänhet.

10. Genomför regelbundna hållbarhetsrevisioner

Genomför regelbundna hållbarhetsrevisioner på kontoret för att spåra framsteg och identifiera nya möjligheter till förbättringar. Sätt upp realistiska mål och belöna ditt team för deras ansträngningar att göra arbetsplatsen mer hållbar.

Din gröna bild: Berätta om din kärlek till miljön

Kontorsredskap gjorda av kartong, vattenautomater och återanvändbar tallrikar och glas: ditt kontor ser redan väldigt annorlunda ut från den vanliga standarden. Det är påtagligt för varje affärskontakt, kund och kollega som besöker ditt kontor. Men du bör också tydligt kommunicera detta “miljövänliga” budskap till omvärlden, till exempel genom tvärmediala kampanjer eller andra reklamåtgärder. Naturligtvis skyddar man miljön utifrån sin egen övertygelse, men vad är det för fel med att en eller två (potentiella) kunder märker det?

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar