Skip to main content

Augmented reality – en ny dimension av reklam

By 15. April 2024 BeInspired

Augmented reality (AR) skakar just nu om marknadsföringsvärlden. Verktyget revolutionerar online-shopping, förvandlar traditionell detaljhandel till en helt ny upplevelse och ger liv åt klassiska trycksaker som flygblad. Augmented reality bryter ner gränserna mellan analog och digital reklam. AR – det nya mirakelvapnet inom reklam?

Först en förklaring av begreppet: Till skillnad från virtual reality, som helt förflyttar användaren till en artificiell värld, expanderar augmented reality och lägger digitala element ovanpå den befintliga miljön. På så sätt skapas en spännande blandning av verklighet och virtualitet. Vanligtvis tar man sin kameraaktiverade smartphone eller surfplatta i handen. AR-programvaran kompletterar livebilden från mobiltelefonens kamera på lämpligt sätt. Det krävs ingen särskild hårdvara för att uppleva augmented reality med sin egen mobiltelefon. Det finns många AR-appar som du bara behöver installera på din mobiltelefon för att använda augmented reality i fantastiskt bra kvalitet.

Och AR är inte längre bara för de stora aktörerna. Tekniken och kreativiteten i dess tillämpningar utvecklas ständigt och det finns många potentiella tillämpningar, även för företag med mindre marknadsföringsbudgetar. Detta inkluderar att förbättra tryckta produkter med virtuellt AR-innehåll.

Ge liv åt tryckta produkter – med AR

Att dela ut flygblad och sätta upp affischer – det är klassiska marknadsföringsverktyg som även de minsta företagen använder för att marknadsföra sig själva och sina produkter. Och det är bra – men det är riktigt smart att ge dessa “analoga” tryckprodukter digitalt liv. Och det är precis vad augmented reality gör möjligt. AR kopplar samman flygblad, affischer, broschyrer och kataloger med digitalt innehåll och förbättrar dem på så sätt. I princip fungerar det på samma sätt som “QR-koder”.

Den avgörande skillnaden: Potentiella kunder omdirigeras inte bara till en webbplats. Istället kan de tryckta och digitala annonserna länkas direkt och kombineras – vilket skapar en virtuell verklighet där det virtuella reklaminnehållet på ett meningsfullt sätt kompletterar verkligheten, dvs. den tryckta produkten. Här är ett konkret exempel från evenemangsbranschen som illustrerar det mervärde som AR erbjuder kunderna.

Exempel inom evenemangsbranschen

A6-flyern, som visas på kaféer och pubar eller delas ut på gågator, är fortfarande en klassiker inom evenemangsreklam. Med augmented reality kan du förvandla denna trycksak till en multimediaupplevelse och så att säga väcka den till liv – med en rad digitala innehåll som överlagrar och kompletterar livebilden från din mobilkamera.

En bild av bandet på scenen kan plötsligt förvandlas till en liveinspelning av det slutliga framträdandet som kan spelas upp. Att köpa biljetter online med valbara platser skulle bara vara ett svep bort. Textinformation på flygbladet om lokalen skulle synas med ett klick i onlinekarttjänster som Google Maps, eventuellt med möjlighet att starta en ruttbeskrivning – naturligtvis live-navigering med pilinstruktioner inbäddade direkt i livekamerabilden. Det här är bara några av möjligheterna att väcka ett klassiskt flygblad till liv med AR. Och det är inte bara en framtidsdröm, det är redan verklighet och kan även förverkligas för dina tryckta produkter.

AR – Slutsats och framtidsutsikter

Förlänga tryckta produkter virtuellt – det är en av de otaliga möjligheterna att använda augmented reality som marknadsföringsverktyg. AR erbjuder obegränsade möjligheter för i synnerhet online-återförsäljare. Även om online-shopping är framgångsrikt finns det produkter som inte kan beskrivas och visualiseras på ett tillfredsställande sätt med foton och videor. Massor av rörliga bilder, informativ text – och ändå får du inte en riktigt bra bild av din favoritprodukt.

Augmented Reality löser detta med 3D-simuleringar, videor och mycket mer multimediainnehåll. Med hjälp av verktyget kan man placera digitala modeller, t.ex. av möbler, direkt i de egna väggarna med fingret. AR erbjuder också helt nya digitala butikskoncept vid den klassiska försäljningspunkten. Med en smartphone med kamera kan du till exempel prova olika kläder på din egen kropp utan att först behöva gå in i omklädningsrummet. Olika modeller och varianter kan kombineras och provas på kort tid. Det finns många fler exempel från en mängd olika branscher – som alla har förverkligats för länge sedan. Nästan varje vecka tillkommer nya AR-tillämpningar. Det är alltså hög tid att börja använda AR och inkludera det i dina nästa marknadsföringskampanjer.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar