Skip to main content

Bearbetningstekniker i serien: Partiell UV-lackering

Veredelung: UV-Lack bei FLYERALARM

Har du ännu en gång fått otaliga visitkort i fickan på mässan? Har du fått den ena flyern efter den andra på stan? Hur håller du reda på allt? Det är bra om en eller annan produkt sticker ut. Ett papper ska inte se ut som ett vanligt papper. Förutom ett ovanligt utseende är det viktigt att skapa ett fysiskt tilltal. Detta uppnås med hjälp av produkter med mervärde. De kan “upplevas”, vädjar till våra sinnen och är därför bland de hetaste trenderna inom tryckeribranschen. Skäl nog att ta en närmare titt på de vanligaste förädlingsprodukterna. Hur fungerar de och var är de meningsfulla? Låt oss börja med den partiella UV-beläggningen.

Vill du veta vad du ska tänka på när du skapar tryckdata? Klicka här för att gå direkt till guiden: Zum Tutorial

Varför UV-lack?

UV-lack kallas inte UV-lack eftersom den är särskilt motståndskraftig mot solens strålar. Namnet kommer snarare från tillverkningsprocessen, som innebär att en UV-tork används. Men först och främst: Beläggningen görs i ett enda steg och är klar på några sekunder. De ark som produceras i samtrycksprocessen (vanligtvis DIN A0- eller DIN A1-format) rengörs först i en kalander. Detta garanterar en optimalt förberedd yta för bestrykningen. Därefter appliceras bestrykningen med 20 tryckhuvuden på de önskade områdena på pappret med hjälp av bläckstråleprocessen. För att säkerställa en snabb produktion och för att förhindra att ytbehandlingen rinner ut passerar arket nu under en högeffektiv UV-tork (120 watt/cm). De fotopolymerer (ljuskänsliga plastmaterial) som ingår i beläggningen härdar omedelbart, så att nästa steg, tillskärning, kan ske direkt. Med denna effektiva produktionsmetod kan upp till 10 000 ark per timme delvis hanteras, beroende på arkstorlek. Detta garanterar ett permanent gynnsamt pris för produkterna samt hög kvalitet. FLYERALARMs produktionsanläggning använder den digitala beläggningsmaskinen DMAX som utvecklats av Steinemann Technology och Schmid Rhyner. Den har utvecklats till marknadsstandard i nära samarbete med FLYERALARM under verkliga produktionsförhållanden.

Garanterat glansigt avtryck

Vill du ge dina trycksaker en speciell glans? UV-lackering ger ditt reklammaterial en touch av exklusivitet och individuell chic. Lacket appliceras över hela ytan och skyddar pappersytan och därmed produkten. En investering som särskilt lönar sig för visitkort för att skydda dem från repor och andra angrepp. Tänk på hur många händer ett visitkort går igenom. Med en partiell lackering lämnar du ett bestående intryck hos dina affärspartners. Förädla till exempel ditt företagsnamn eller din logotyp.

Genom att framhäva vissa områden med UV-lack kan du skapa visuella höjdpunkter. Till exempel med glansiga element på dina broschyrer. Placera dessa särskilt på dina trycksaker och framhäv dem på detta sätt. De ser snygga och moderna ut och vädjar till sinnena på ett speciellt sätt. Detta inkluderar inte bara det visuella utan även det haptiska. Eftersom den variation som skapas av lackerade och olackade områden inte bara syns, utan också känns. Gratulationsskriften på ditt gratulationskort får till exempel en extra uttrycksfull kraft. Denna kombination av iögonfallande utseende och speciell känsla resulterar i en unik design som lämnar ett bestående intryck.

Inte för tunn och inte för liten!

När beslutet om partiell UV-beläggning har fattats bör du också tänka på papper, layout och design. För att uppnå en bra kontrast till de glansiga elementen är det bäst att använda ett matt papper med en vikt på minst 300 gsm. På så sätt kommer till exempel dina flyers att sticka ut i flera avseenden. Å ena sidan genom den höga haptiska effekten av det tjockare pappret och lacken, å andra sidan gör efterbehandlingen att ditt budskap lyser klart och tydligt.

Särskilt bokstäver och tydliga former lämpar sig för efterbehandling med partiell UV-lackering. Dock inte om de är för små. Typsnittsstorleken bör vara minst 12 punkter och linjebredden minst 2 punkter (0,7 mm). Dessutom får beläggningsytor inte vikas eller klippas, så lämna alltid tillräckligt med utrymme mellan dem och vikningen eller klippningen.

Låter det spännande? Det bästa du kan göra är att testa produkter med partiell UV-behandling direkt och låta dina affärspartners och kunder känna efter hur bra ditt företag gör det…

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar