Skip to main content

Fler kunder genom lokal marknadsföring

By 18. December 2023 BeInspired

Effektiv och ofta underskattad: Lokal marknadsföring för företag, egenföretagare och organisationer kostar inte skjortan, men väcker stor uppmärksamhet.

Oavsett om du öppnar en ny verksamhet, öppnar din butik igen efter en renovering eller bara vill utöka din kundkrets: Särskilt för små och medelstora företag, egenföretagare eller organisationer är lokal marknadsföring ett oumbärligt verktyg för att snabbt locka nya kunder i din omedelbara närhet. Med några få knep är det lätt att profilera sig.

Du kan få poäng i din butik med bra erbjudanden, högkvalitativa produkter och personlig rådgivning – och ändå få fler kunder att besöka din butik? Med några lokala marknadsföringsinitiativ kan du visa potentiella nya kunder dina styrkor.

Ta del av livet i din region

Om du är beroende av walk-in-kunder från ditt närområde och vill öka din synlighet, bör du delta i dessa människors liv. Det finns två sätt att göra det på:

  1. Du stödjer evenemang som dina potentiella kunder deltar i.
  2. Du organiserar ett evenemang själv.

Det är bra att känna sina befintliga kunder väl och kunna bedöma deras intressen. Säljer ni rättvisemärkt mat och värdesätter ni ett ansvarsfullt förhållningssätt till miljön? Ta reda på om det finns alternativa festivaler, informationsevenemang om miljöskydd eller aktionsgrupper i ditt närområde. Kontakta arrangörerna och fråga om ni kan stödja kampanjen. I gengäld kan du dela ut flygblad och broschyrer om ditt företag vid evenemangen. Du kanske också kan sätta upp banderoller eller presenningar på välbesökta platser under evenemanget – eller till och med ett litet informationsstånd. Om ditt företag till exempel är verksamt inom byggnadsställningar kan du delta i byggmässor och utställningar. Är du aktiv i en fotbollsklubb och letar efter nya medlemmar? Tänk på morgondagen i dag och stöd sommarfesten på det lokala dagiset – föräldrarna kommer att minnas dig med glädje.

Å andra sidan kan du naturligtvis också organisera ett evenemang själv. Det finns många tillfällen: öppning eller återöppning av din butik, en företagsjubileum eller en sommarfest. Det viktiga är att du informerar om ditt evenemang så att det inte glöms bort. Sätt in en annons i lokaltidningen, skapa ett evenemang på Facebook och dela ut flygblad på gågatan.

Bli sponsor

Vill du att din annons ska synas hela tiden och inte bara under en kort eventperiod? Bli då sponsor. Klubbar och frivilligorganisationer är alltid på jakt efter supportrar och är tacksamma för all hjälp. Du bör ha din målgrupp i åtanke: Har du en butik med hifi-tillbehör och instrument? Då har musikskolor och konsertarrangörer säkert ett öppet öra för dig. Du kan också bli kontaktad av klubbar – lyssna bara på vad de har att erbjuda.

Gör din butik till ett blickfång

Nya kunder hittar du inte bara på events och evenemang, utan även direkt framför din butik. När otaliga människor flanerar genom den gamla stadsdelen en lördagseftermiddag, förbi butiker, restauranger, filialer och matstånd, bör så många förbipasserande som möjligt stanna till vid din butik. Oavsett om din butik ligger på shoppinggatan eller charmigt undangömd på en sidogata, måste din fasad sticka ut!
Det behöver varken vara komplicerat eller dyrt: du kan låta flaggor med egna mått fladdra i vinden framför din butik, göra ditt skyltfönster speciellt med alla typer av folier, klistermärken eller affischer eller använda gatuskyltar för att uppmärksamma förbipasserande på särskilt attraktiva erbjudanden. Under årets mörka månader kan du dra till dig uppmärksamhet med speciell belysning eller effektfulla ljusreklamer.

Inspirera nya förbipasserande kunder

Oavsett hur snyggt designad din verksamhet är, har förbipasserande ibland helt enkelt inte tid eller behov av att besöka dig. Det är särskilt värdefullt för restauratörer att erbjuda menyer som broschyrer eller flygblad för avhämtning. Det bästa sättet att göra detta är med väderbeständiga broschyrhängare som du kan fästa på utsidan av din verksamhet.

Gå online för att bli hittad offline

“Internet är ny mark för oss alla”, har det en gång sagts. Men det är det inte. Var steget före och imponera med en ren och snygg webbplats som en del av din företagsidentitet.

Nästa steg: din närvaro på sociala nätverk. Facebook är fortfarande det sociala nätverket par excellence. Skapa en företagssida där och delta i lokala grupper. Håll dina följare uppdaterade genom att regelbundet posta inlägg om erbjudanden, rabatter, nya produkter eller sponsringsaktiviteter.

Du bör också kontrollera dina poster på rekommendationsportaler som Yelp eller Trustpilot. Den viktigaste adressen bland företagskatalogerna online är Google Business. Även om du inte känner till en sådan post är det mycket troligt att den finns. Google Business är i princip en dynamisk online-företagskatalog. Om en användare t.ex. söker efter en italiensk restaurang i centrala Stockholm, kommer Google automatiskt att visa honom ett urval av restauranger i hans omedelbara närhet, inklusive adress, öppettider, webbplats, telefonnummer och recensioner från andra gäster.

I princip har Google redan rudimentär information om alla företag som är registrerade i handelsregistret i respektive land. Se till att kontrollera, korrigera och komplettera denna information. Du kan också lägga till prislistor, bilder och företagsnyheter i din annons.

Behöver du stöd?

Om du tar till dig råden och genomför de åtgärder som är mest meningsfulla för dig, kommer du säkert att välkomna en eller två nya kunder i framtiden. Naturligtvis har ingen marknadsföringsexpert fallit från himlen och all början är svår. Om du har några frågor om förnuftig reklamteknik, byggande av mässmontrar, giveaways eller de perfekta tryckprodukterna för din budget och tillämpning, kan du alltid få personlig rådgivning från oss på FLYERALARM.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar