Skip to main content

Förädlingar: Tryck i ett tredje lager – Relieflack

By 15. May 2023 BeInspired
Flyeralarm Was ist Relieflack

Ska man sticka ut ska man göra det på alla sätt – och inte bara bildligt. För att sticka ut från mängden av trycksaker är det inte längre bara det visuella som räknas. Det fysiska har blivit en viktig faktor. Så bra då, att tryck inte längre bara är tvådimensionellt. Tack vare modern teknik har en tredje dimensionen lagts till. Detta uppnås med blank relieflack, som effektivt framhäver vissa element. Används den medvetet garanterar den dig önskad uppmärksamhet. Förvandla flygblad, visitkort eller inbjudningskort till en multisensorisk upplevelse!

Vill du veta vad du ska tänka på när du skapar trycksaker? Klicka här för att komma direkt till instruktionerna: Til Tutorial

Relieflack: tredimensionalitet med bläckstråleskrivare

Relieflack är ett UV-lack, d.v.s. det härdas med UV-ljus direkt efter applicering. Processen är nästan identisk med efterbehandling med partiell UV-lack, men lagren med lack är mycket tjockare. Bläckstråleskrivarhuvudena applicerar finishen på den färdiga plåten i en tjocklek på upp till 500 µm (0,5 mm). För att förhindra att den rinner eller, vid större ytor, kollapsar i mitten, förs det belagda arket omedelbart genom en högintensiv UV-tork. Här härdar fotopolymererna (ljuskänsliga plastmaterial) som finns i beläggningen, och arken kan utan problem placeras ovanpå varandra. Med Scodix Ultra, som används på FLYERALARM, kan upp till 1 250 B2-ark lackeras per timme.

Vad du bör vara medveten om

Motiv som läggs på en bild som något extra är lämpliga för efterbehandling med relieflack. Vattendroppar till exempel, men även dekorationer och mönster av alla de slag. För att de lätt ska kunna märkas med fingertopparna får områden och linjer inte vara för små eller smala. Men de får inte heller vara för stora, annars tappar man effekten som skapas av skillnaderna mellan tryckta och otryckta ytor. Papper med hög ytvikt, som t.ex de papper som används för vykort är särskilt lämpliga för att skapa denna effekt. Ge motiven liv genom att efterlikna deras naturliga ådring med relieflack, till exempel fjällen av en fisk eller en orm. Eller strukturen i en basketboll. Det finns faktiskt inga kreativa gränser för relieflack. Endast produktionsrelaterade begränsningar till exempel textelement som ska lackas måste ha en teckenstorlek på minst 12.

För ett optimalt resultat vid efterbehandling med relieflack

  • Belagda ytor på minst 1 cm2
  • Papper med högre vikt (300 g eller mer)
  • Minsta teckenstorlek 12
  • Positiva linjer minst 3 punkter

Där relieflack används

Ett bra första intryck är ovärderligt. Med ett speciellt visitkort ser du till att dina kunder och affärspartners får just det av dig. En logotyp eller företagsnamn markerat med relieflack ger inte bara ett seriöst utseende, utan står också för hög kvalitet. Särskilt vid stora evenemang är det viktigt att sticka ut från mängden. Besökarna bombarderas med otaliga intryck, men bara de viktigaste finns kvar i minnet, de påtagliga intrycken. Ge därför dina flygblad en speciell finish och stimulera det visuella såväl som det haptiska sinnet med relieflacket.

Speciella tillfällen kräver speciella insatser – och dessa kräver en speciell presentation. Högkvalitativa inbjudningar till presentationer, säljevenemang eller företagsfester kan inte bara ses utan också kännas tack vare relieflack. Det ger också gratulationskort för årsdagar eller jubileum ett ädelt utseende och en ädel touch.

Slut på läsandet, vill du veta hur präglingslack känns? Beställ vår pappersprovbok nu!

Beställ pappersprovbok

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar