Skip to main content

Förädlingstekniker i serien: Hotfoil

Det räcker inte längre med att tryckta annonser ser bra ut – att du kan ta på effekten är det som gäller. När potentiella kunder uppfattar ditt budskap genom flera sinnen ökar reklampåverkan från flygblad, väskor, visitkort osv.

Tips: Det är ganska enkelt att förädla trycksaker med en varmfolie. Du måste skapa en femte färgkanal i dina tryckdata (precis som med partiell UV-lack eller relieflack).

Här kan du läsa om hur det fungerar med InDesign, Illustrator och många andra program:

Guide om den femte färgkanalen

Hur hotfoil sätts på papper

Hotfoil är antingen präglat eller limmat på pappret. Detta beror på produkten i fråga: varmfolieprägling är lämplig för produkter som kan tryckas på en sida, t.ex. papperskassar, lådor med lock eller presentband. Vid varmfolieprägling pressas din design på substratet vid upp till 120 °C med en högtrycksplatta. Foliematerialet lossnar och fastnar på tyget eller materialet.

Vid varmfoliebearbetning däremot skärs varmfolien till filigran storlek och appliceras på den önskade produkten med exakt precision med hjälp av en specialiserad maskin. Fördelen: Denna efterbehandlingsvariant påverkar inte trycket på baksidan och används därför främst för klassiska trycksaker som flygblad, broschyrer eller tidskrifter.

Ur produktionssynpunkt är folieförädling och hotfoil helt olika trycktekniker, men när det gäller uppfattningen och effekten av varmfoliering är skillnaden minimal. För tidskrifter med varmfoliering kan man till och med välja mellan en limmad och en präglad varmfolie.

Tidningar med varmfoliebehandling
Heißfolie auf Kraftpapier

Färger och minimal teckensnittsstorlek

Metalliska färger som guld, silver, rött eller hologram är särskilt lämpliga för varmfoliering. Därför bör dina motiv väljas i en färg som matchar bakgrunden. Särskilt när det gäller guld och silver är en mörkare bakgrund idealisk för att framhäva de grafiska eller textuella elementen. Svarta visitkort med en logotyp eller skrift i guld är till exempel visuellt iögonfallande och lämnar ett intryck.

Kontrasten mellan öppenporigt papper och metalliska varmfolier sätter också mycket speciella accenter, till exempel i samspelet mellan kraftpapper och ädel guldfolie.

För att uppnå optimala resultat när du arbetar med varmfolie …

… bör du definitivt ta en titt på databladet för den önskade produkten. Eftersom de exakta kraven på teckenstorlek, tjocklek på positiva och negativa linjer, säkerhetsavstånd osv. kan variera beroende på produkt och material. Som en allmän regel kan limmade hotfolier appliceras på ett något mer delikat och småskaligt sätt än präglade varianter. Den minsta teckensnittsstorleken varierar således mellan 10 pt och 14 pt, och det finns också variationer i den minsta positiva och negativa linjebredden. En titt på databladet för din produkt är därför obligatorisk innan du skapar tryckdata.

Hotfoilbearbetning i användning

Glansig varmfolie är idealisk för att kontrastera mot matt papper. Till exempel på omslaget till en broschyr eller tidskrift. I kombination med ett fast omslagspapper framhävs din ädla omslagsdesign ytterligare. Det gör det lättare för intresserade att göra sitt val i tidningshyllan.

Även din katalog gör ett starkt intryck på dina kunder med sofistikerade element på omslaget. Hot foil tilltalar nämligen inte bara det visuella utan även det haptiska sinnet. Eftersom de folierade elementen är lätt upphöjda på pappret blir det en upplevelse att hålla dem i handen. Därför lämpar sig varmfoliering även för utformning av flygblad. Om redan den första beröringen är extraordinär kommer flygbladet omedelbart att dra till sig den önskade uppmärksamheten.

Tips: Prova kit med heta folier

Du kan få en bra överblick över hot foils och många andra beläggningar med provpaketet. Det innehåller alla möjliga lamineringar av filmer, lacker och hot foils.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar