Skip to main content

Hur stort behöver ett foto vara för tryck?

By 8. May 2023 Know-how

Du har tagit ett foto med telefonen på semestern, på ett evenemang eller på jobbet. Passar perfekt att trycka på klistermärken, glasunderlägg eller affischer.
Men hur vet du om fotot på din telefon är lämpligt för tryck? Hur stort ska ett foto vara för tryck? I den här bloggen förklarar vi vad du måste tänka på när du använder ditt eget foto för tryck.

Det korta svaret på frågan “Hur stort ska ett foto för tryck vara?” är 300 DPI. Det handlar dock inte bara om DPI utan också om bildens storlek. Såhär hänger det ihop: För att trycka en A3-affisch måste bilden ha en annan storlek än ett foto för ett klistermärke. Så läs vidare för att ta reda på om ditt foto har rätt DPI och storlek så att du vet om det är lämpligt för tryck.

Steg 1: Kontrollera bildens upplösning

För att ta reda på om ett foto från telefonen är lämpligt för utskrift måste du titta på upplösningen. Det finns två olika typer av upplösning: Upplösningen av ett foto uttrycks i pixlar (bredd x höjd). Utskriftsupplösningen uttrycks i pixlar per tum (även känd som dots per inch). Du kan ta reda på upplösningen för ett foto genom att högerklicka på fotot och klicka på “egenskaper” eller “mer information”.

Steg 2: Använd minst 300 DPI för tryck.

För trycksaker som flygblad och visitkort krävs en upplösning på minst 300 DPI för leverans av foton. Detta innebär att 300 bläckdroppar placeras på en tum. Flygblad, broschyrer, visitkort och klistermärken ses på nära håll och det är lättare att märka om trycksaken inte är tillräckligt skarp. Med 300 DPI får du ett skarpt tryck och ingen suddig eller pixlig bild. För banderoller, banners och affischer räcker det med 150 DPI eftersom man ser det på avstånd och därför behöver det vara mindre skarpt.

Steg 3: Hur stor är bilden?

DPI är dock inte det enda du ska titta på, utan även bildens dimensioner (pixlar per tum) är viktiga. Glasunderlägg kräver en mindre storlek än en affisch. Hur kan du se om bilden är tillräckligt stor för att kunna tryckas? Du kan räkna ut detta själv med en enkel beräkning:

Hur räknar du ut pixlar till DPI?

Du delar pixlarna med 300 och multiplicerar sedan detta tal med 2,54 (1 tum = 2,54 cm). Som exempel kan nämnas en bild i storleken 4032 x 3024:

Dela först med 300:
4032/300 = 13,44 tum > pixlar per tum (ppi)
3024/300 = 10,08 tum > pixlar per tum (ppi)

Konvertera till centimeter:
13,44 x 2,54 = 34,14 cm
10,08 x 2,54 = 25,60 cm

Fotot är därför tillräckligt stort för att skrivas ut på ett A4-format. Ett A4-format är 29,7 x 21 cm.

För att veta om bilden på din telefon är tillräckligt stor för tryck kan du följa den här steg-för-steg-guiden:

Är mitt foto tillräckligt stort för att skrivas ut?
1. Hitta bildens upplösning i antal pixlar (bredd x höjd).
(Du kan se egenskaperna för en bild genom att högerklicka på “Mer information” eller “Egenskaper”. Eller titta i Photoshop på Bild > Bildstorlek).
2. Dela pixlarna med 300, nu har du pixlar per tum (ppi).
4. Konvertera pixlar per tum till centimeter genom att multiplicera med 2,54 (1 tum = 2,54 cm).
5. Kolla upp storleken på ditt tryck. Hur stor är din A5-mapp, din A4-affisch eller ditt visitkort?
6. Kontrollera om utskriftsstorleken är mindre än bilden. Är detta fallet? Då är bilden tillräckligt stor för att användas för utskrift.

Ofta ställda frågor

Är bildens DPI mindre än 300 DPI?
Du kan sedan öka fotots upplösning i Photoshop, men fotot blir då mindre. Se till att fotot inte är för litet för att tryckas och håll dig till minimistorleken.

Vilken upplösning har en bild på din telefon?
De flesta smartphones med en 12 megapixelkamera har en upplösning på 4032 x 3024 pixlar. Du kan se detta genom att högerklicka på “Mer information” eller “Inställningar” på din dator.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar