Skip to main content

Kontrollera tryckfil med Adobe Acrobat Pro XI

By 30. September 2022 December 12th, 2022 Know-how, Tutorials
Flyeralarm Titelbild Adobe Acrobat

Efter att tryckfilen har skapats skickas den till tryckeriet. Innan dess finns ett annat viktigt steg: att kontrollera tryckfil. Men hur gör man det bäst, och vilka delar data bör du titta närmare på? Ta reda på allt du behöver veta om “Kontrollera tryckfiler med Adobe Acrobat Pro XI”.

 

Kontrollera tryckfil – steg för steg

Helst har du redan en preflight installerad i ditt layoutprogram som hittar eventuella fel. En kontroll av den tryckklara PDF-filen är lämplig i detta fall. Adobe Acrobat Pro erbjuder dig den bästa möjligheten att göra detta. Här kan du avgöra om din fil kan tryckas korrekt och om du får det resultat du vill ha. Vi kommer bland annat att introducera dig till funktionerna för förhandsvisning av utdata och preflight, som du kan använda för att kontrollera de viktigaste punkterna.

Kontrollera tryckfil: Förhandsvisning av utdata

  • Aktivera förhandsgranskningen via verktygsmenyn under punkten tryckproduktion.
  • Ställ in lämplig färgrymd för simuleringsprofilen, det vill säga ISO Coated v2 300% (ECI). (1)
  • Med “Simulera övertryck” kan du testa om övertrycksinställningarna är korrekta, så att till exempel efterbehandlingar appliceras korrekt. (2)
  • Du kan använda rullgardinsmenyn för “Visa” för att kontrollera enskilda delar, till exempel om grafik eller bilder fortfarande syns i RGB. För att göra detta, välj alternativet “Non-DeviceCMYK”. Det du ser nu måste konverteras till CMYK. (3)
  • För att säkerställa att den totala täckningen inte överstiger det maximala värdet (vanligtvis 300 %), markera rutan “Total täckning” och ställ in lämpligt värde. Element som överskrider detta visas i den valda färgen. (4)
  • Om ditt dokument har rätt dimensioner kan du se det längst ner till vänster när du flyttar markören dit. (5)

RGB-element har upptäckts – vad nu?

Inget behov av panik: element som innehåller RGB-färger, specialfärger eller transparenser som inte går att trycka blir automatiskt konverterade till CMYK under PDF-export. Detta kan leda till små färgavvikelser, men det kommer fortfarande att tryckas. Om du vill vara helt säker på att alla element i din fil är i CMYK-läge, konvertera bilderna och grafiken som används till CMYK innan du infogar dem i ditt grafikprogram. Då behöver ingenting konverteras efteråt.

Tillägg: När du kontrollera tryckfil i förhandsgranskningen av utdata kan du söka ännu mer specifikt efter element i fel läge. Välj RGB- eller dekorfärger i rullisten istället för Non-Decive-CMYK (3). På så sätt kan du identifiera alla element och vid behov göra om dem om du inte vill förlita dig enbart på den automatiska konverteringen.

Kontrollera vilka typsnitt som används

  • Öppna egenskapsfönstret via Arkiv > Egenskaper och sedan fliken “Teckensnitt”.
  • Alla teckensnitt som används i dokumentet visas här.
  • Typsnitt går i regel att trycka när de är inbäddade och därmed benämns som “Inbäddad”. Det är dock alltid bäst att konvertera teckensnitt till banor. Dessa förekommer inte i listan, så ett vitt teckensnittsfönster betyder inget dåligt, tvärtom.

Preflight

  • Öppna Preflight via menyn Verktyg under Print Production. Här kan du kontrollera hela eller enskilda delar av din PDF.
  • För tryck hos FLYERALARM bör du i allmänhet leverera PDF /X-3-data, så kontrollera motsvarande punkt under PDF /X-standarden.
  • När kontrollen är klar kommer eventuella fel att visas. Acrobat skiljer på två nivåer: Fel som inte stämmer överens med specifikationerna och måste åtgärdas är markerade med ett rött kryss, en gul triangel gör att inställningarna inte är optimala men ändå kan tryckas. Om allt är OK indikeras detta med en grön bock.
  • Du kan nu se alla relevanta punkter i detalj.

Grundläggande- och Utvidgad-datakontroll FLYERALARM

Naturligtvis kan du även utföra en begränsad grundläggande kontroll av dina utskriftsdata i Adobe Acrobat Reader, den reducerade versionen. Till exempel om sidmåtten är korrekta eller typsnitt är inbäddade. För fullständig kontroll över dina utskriftsdata bör du dock använda Acrobat Pro. Då står ingenting i vägen för din perfekta tryckprodukt.

En grundläggande datakontroll ingår alltid i FLYERALARM Om du vill vara helt säker på om dina utskriftsdata är i sin ordning rekommenderar vi den professionella datakontrollen. Speciellt om Acrobat Pro inte är tillgängligt för dig. Här kommer din data att gå igenom sina steg för det resultat du har i åtanke.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar