Skip to main content

Målgrupper och personas: optimera dina marknadsföringsinsatser

By 22. January 2024 BeInspired

Målgrupper och personas hjälper till att anpassa den offentliga bilden till respektive kundbas. Men hur identifierar man målgrupper? Och hur härleder man personas från dem?

En väldefinierad målgrupp innebär goda chanser till framgång. Detta gäller för alla företag, oavsett bransch, från industrijättar till oberoende hantverkare. Endast den som vet vem som är intresserad av hans eller hennes produkter eller tjänster kan anpassa sin portfölj, prissättning och marknadsföring. För när du väl har hittat din målgrupp måste du få deras uppmärksamhet.

Hitta din målgrupp

En målgrupp består av en summa människor som förenas av så många egenskaper och karaktärsdrag som möjligt. Till exempel ålder, bostadsort, kön, civilstånd, yrke, inkomst, hobbyer och mycket mer. Ju mer exakt du definierar din målgrupp, desto mer effektivt kan du anpassa dina marknadsföringsinsatser till dem. Det är mycket troligt att du kan tänka dig flera målgrupper för ditt företag. I så fall är det viktigt att du bestämmer dig för en eller flera kärnmålgrupper som du vill fokusera dina PR-insatser på.

Till exempel kan en frisörsalong som specialiserar sig på avancerade frisyrer för kvinnor ha olika kärnmålgrupper. Målgruppen är inte tydligt definierad genom att vara kvinna, betona utseende och vanligtvis över 50 år. Det kan finnas andra relevanta kundgrupper. Följande är till exempel möjliga kärnmålgrupper:

Damer över 50 år gamla
– ofta pensionärer eller hemmafruar
– värdesätter välskötta kvinnors frisyrer och färger
– God inkomst
– Regelbundna kunder från det omedelbara grannskapet

Brudar
– mestadels unga kvinnor
– ofta förstagångskunder
– förvärvsarbetande
– Blandad inkomst, men villig att dra nytta av dyra erbjudanden

Konfirmander
– Barn och tonåringar
– Ofta förstagångskunder
– Föräldrar betalar för dyra klippningar
– Föräldrar med blandade inkomster men villiga att dra nytta av dyra erbjudanden

Även om dessa målgrupper redan har beskrivits i detalj, kvarstår ett centralt problem: målgrupper är alltid en relativt abstrakt representation av en del av kundbasen. Även erfarna marknadsförare har ofta svårt att hantera reklam och andra PR-aktiviteter enbart på grundval av olika kärnmålgrupper. Skapandet av personas kan hjälpa till med detta.

Utveckla personas

En persona representerar en hel målgrupp. Den representerar den genomsnittliga personen från alla medlemmar i en specifik grupp av människor – inklusive namn, hobbyer, personliga preferenser och CV. Du överför helt enkelt de mest frekvent förekommande attributen till motsvarande persona. Den här metoden gör det lättare för dig att visualisera målgrupper på ett begripligt sätt.

För att fortsätta med exemplet ovan: Om de flesta damer som besöker frisörsalongen heter Marianne i förnamn, till exempel, heter den motsvarande personan också Marianne. Salongens operatörer skulle fortsätta på samma sätt med alla andra egenskaper.

Följande personas är tänkbara för frisörsalongen:

Att utveckla en persona

Marianne Møller
– är 57 år gammal
– gift i 35 år, maken är pensionerad
– har 2 barn och 1 barnbarn (och gillar särskilt att prata om det senare)
– har arbetat som sekreterare, men har varit hemmafru sedan hon fick sitt första barn
– har bott i eget hus på landsbygden i många år
– har under många år regelbundet kommit var 4:e vecka för att färga håret
– utnyttjar alltid erbjudandet “hårtvätt inkl. huvudmassage”
– betonar ett rimligt pris som förblir konstant under en lång tidsperiod
– får information på traditionellt sätt via dagstidningar, veckotidningar och offentlig radio

Målgrupp och persona

Lotte Pedersen
– är 28 år gammal
– har varit tillsammans med sin pojkvän och nuvarande fästman i 6 år
– inga barn (ännu)
– utbildade sig till medicinsk sekreterare efter gymnasiet och har arbetat som medicinsk sekreterare i 11 år
– har bott med sin partner i en hyreslägenhet i 5 år
– är förstagångskund, vill ha en smart brudfrisyr på bröllopsdagen
– vill ha en testklippning i förväg
– har sett vackra brudfrisyrer på Instagram och har en tydlig idé om hur hennes egen ska se ut
– vännernas åsikt är mycket viktig
– är beredd att spendera mycket pengar på brudfrisyrer
– informerar sig främst online via nyhetstjänster och radio på väg till jobbet
– är aktiv på sociala nätverk

Målgrupp och persona

Lea Meier
– är 13 år gammal
– bor hemma med sina föräldrar och sin yngre bror
– går för närvarande på gymnasiet och går i 7:e klass
– skulle vilja studera för att bli lärare (just nu)
– hennes fritidsintressen är att läsa, rida och simma
– har förberett sig för sin konfirmation i flera månader
– hennes föräldrar är redo att spendera lite mer pengar på en fin konfirmationsfrisyr
– är nästan alltid online, främst på sociala nätverk

Ju mer exakt du definierar dina personas och ju mer information du samlar in om dem, desto mer kommer de att hjälpa dig i ditt dagliga arbete. Konkreta personas gör det mycket lättare för dig och dina medarbetare att visualisera dina målgruppers önskemål, behov och problem om och om igen.

Hur du lär känna din målgrupp

Personas kommer garanterat att hjälpa dig i ditt dagliga arbete. Men för att kunna skapa dem måste du känna din målgrupp så väl som möjligt. Det finns olika metoder som du kan använda för att samla in information om dina målgrupper. Du kan samla in djupgående och mycket exakta uppgifter i personliga intervjuer, men denna metod är naturligtvis tidskrävande.

Alternativt kan du låta kunderna fylla i frågeformulär. Kombinera detta med en rabattkampanj för att öka svarsfrekvensen. Du kan till exempel trycka upp frågeformuläret på ett flygblad i stort format och ge det till kunderna när de betalar. Om kunden visar upp det ifyllda frågeformuläret nästa gång han eller hon handlar kan du byta ut det mot en rabattkupong.

Anpassa dina marknadsföringsinsatser

Dina målgrupper är definierade och lämpliga personas har skapats – vad händer nu? Dags att skräddarsy din marknadsföring!

I exemplet med frisörsalongen skulle detta innebära att fördela reklambudgeten på ett förnuftigt sätt till de tre kärnmålgrupperna. Frisörsalongen har säkert sin största omsättning bland sina stamkunder. Därför bör merparten av reklaminsatserna i detta exempel riktas mot denna målgrupp. Marianne Møller når salongsägarna mest effektivt genom tidningsannonser, annonsering i gratistidningar och framför allt genom mun-till-mun-metoden. Detta kan förstärkas med kundkort, tävlingar eller informationsbroschyrer med skötselråd. Eller med reklamgåvor på temat, t.ex. läppbalsam eller manikyrset. Brudar och konfirmander är fortfarande kundgrupper som frisörsalonger inte bör försumma. Men det krävs ett helt annat förhållningssätt till dessa två målgrupper. Effektiv lokal marknadsföring, en modern webbplats och närvaro på sociala medier är avgörande.

Precis som operatörerna på den fiktiva frisörsalongen bör du också anpassa dina marknadsföringsaktiviteter till dina personas. Om du känner till dina (potentiella) kunders hobbies, intressen och medieanvändning kan du anpassa dina reklaminsatser därefter. På så sätt når du alltid exakt den målgrupp från vilken du förväntar dig att generera mest försäljning.

Rätt marknadsföringsmaterial för varje persona

I FLYERALARMs onlinebutik hittar du de rätta reklamprodukterna för varje målgrupp och därmed för varje person. Består din kärnmålgrupp av unga, aktiva människor? Då når du dem garanterat med tryckta fritids- eller sportprodukter. Vill du att ditt budskap ska tas emot väl av affärsmän? Tryck din logotyp på elektroniska reklamartiklar, högkvalitativa pennor eller praktiska biltillbehör för att göra ett positivt intryck. Även på mässor kan du imponera med professionell reklamteknik.

Sammanfattningsvis kan du göra dina marknadsföringsinsatser ännu mer effektiva, oavsett bransch, företagsstorlek och affärstyp, genom att vidta följande åtgärder:

1. Definiera målgrupper och välj den mest lukrativa som kärnmålgrupp.
2. Härled personas från dessa målgrupper.
3. Anpassa dina reklaminsatser till dessa personas.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar