Skip to main content

Redo för tryck?

By 9. January 2023 Know-how
Redo för tryck?

När man skapar filer för tryck finns det många specifikationer som måste följas: filformat, utfall, teckenstorlek, etc. Varför exakt? Varför är det så viktigt att bilderna har en viss upplösning eller att filen är i CMYK? Vi tar en titt bakom kulisserna för onlinetryckproduktion och förklarar de viktigaste punkterna.

Färgrymd

CMYK-färgläget används för tryck, som består av cyan, magenta, gult och keycolor(svart). I tryckprocessen appliceras dessa färger i lager efter varandra och resulterar, beroende på vilken procentandel som används, i det slutgiltiga motivet. Att skapa tryckfilerna i CMYK är därför extremt viktigt för att undvika eventuella färgavvikelser. Till exempel bör digitala bilder skapade i färgläget RGB (röd, grön, blå) definitivt konverteras. RGB beskriver bara färguppfattningar som de som används på skärmen. Konverteringen till CMYK kan göras före användning i layoutprogrammet eller när du exporterar filen.

Upplösning

Upplösningen anges i dpi, i “dots per inch”. Denna punkttäthet beskriver detaljnivån för motivet som ska skrivas ut. Ju högre dpi-tal, desto skarpare blir resultatet. En högre upplösning är därför bättre, speciellt för mindre produkter som ses på nära håll. Som regel är det minst 300 dpi här. 150 till 200 dpi kan också vara tillräckligt för större trycksaker eller reklammaterial från en standard A3 och uppåt. Det finns dock även produkter som kräver ett högre dpi-tal, till exempel stämplar (600 dpi).

Bleed och säkerhetsavstånd

I samtryckprocessen sätts flera produkter samman på ett stort ark och skärs ut efter tryckning. För att kompensera för eventuella felaktigheter krävs en viss marginal: utfall. FLYERALARM försöker hålla denna så liten som möjligt för att bara lämna en liten mängd papper otryckt och för att undvika slöseri. Utfall för mindre format är endast 1 mm. Ju större format, desto mer trimning krävs. För att undvika risken för bortskurna objekt måste text och viktigt innehåll ligga på ett visst avstånd från kanten.

Dataformat

Endast vissa filformat kan tryckas: TIF, JPG eller, bäst av allt, PDF. All data och element som används, som foton, grafik, text och linjer, sammanställs i en tryckbar PDF. Detta gör att filen kan tryckas direkt utan att den behöver öppnas eller redigeras. Professionella layoutprogram som InDesign, Illustrator eller QuarkXPress ger de bästa resultaten när du skapar en tryckklar PDF.

Särskilda specifikationer gäller för varje produkt. Det är därför viktigt att alltid använda respektive informationsblad som FLYERALARM tillhandahåller i slutet av konfigurationen. En allmän och detaljerad översikt över vad du bör tänka på när du skapar tryckfiler finns här:

redo för tryck

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar