Skip to main content

Samtryck eller varför FLYERALARM är så billigt

By 23. January 2023 Technology
Samtryck

Tapptryck är en produktionsprocess som främst används av onlinetryckerier. Redan 2002 – vi var en av de första onlinetryckerierna på marknaden – producerade FLYERALARM samtryck. Då var processen inte känd. Vi sågs på med skepsis i branschen, men vi följde vår väg med målet att trycka standardiserade trycksaker snabbt och billigt. Vi ville också föra över besparingarna i produktionen till våra kunder och på så sätt öppna upp nya marknader. Det som började då med flyers och broschyrer är nu möjligt med mer än 3 miljoner tryckta produkter. I mer än tio år har vi vidareutvecklat systemet, “revolutionerat” det så att säga – och: vi slutar inte jobba på det…

Samtryck hos FLYERALARM – så funkar det

I praktiken kan samtrycksprocessen jämföras med det klassiska spelet “Tetris”. Först samlar vi in ​​beställningar från så många kunder som möjligt som har beställt med samma papper och med samma upplaga. Ett exempel: Kund A, Kund B, Kund C, Kund D och många andra kunder behöver 5 000 flygblad i en mängd olika format på 250 g papper. Var och en av dessa beställningar är en “Tetrisbyggsten” och har en individuell form. I prepress placerar vi “byggstenarna” på tryckarket i datorn. Vi ordnar beställningarna väldigt tätt intill varandra så att endast små glipor återstår, men inga större luckor uppstår. På så sätt fyller vi tryckarket rad för rad tills hela området är fyllt. Eftersom ett flyers alltid består av en framsida och en baksida måste vi göra två tryckformulär för varje beställning. Ett tryckark med framsidan av flygbladet och ett annat tryckformulär med baksidan. Varje ark skrivs sedan ut 5 000 gånger med hjälp av arkoffsetprocessen – framsidan av broschyren på framsidan av papperet, baksidan av flygbladet på papperets baksida. Efter tryck skärs det utskrivna arket på skärmaskinen. Beställningarna separeras och kan sedan förberedas för utskick.

Låter det lätt? I princip är det så. Speciellt när ett utskrivet ark bara är fyllt med visitkort som alla har samma format. Det blir komplicerat när olika format kommer in. Den efterföljande skärprocessen måste beaktas redan i pre-press-fasen när data placeras. Och här finns en stor utmaning: Den mer än en meter långa skärkniven kan bara skära igenom hela plåten – antingen på längden eller på bredden. Om en beställning inte gjordes till 100 % korrekt skulle den helt enkelt skäras igenom och behöva skrivas ut igen. Som tur är händer det nästan aldrig, tack vare många erfarna kollegor. Alla specialister inom sitt område.

Fördelarna med samtryck

Låter det lätt? I princip är det så. Speciellt när ett tryckt ark bara är fyllt med visitkort som alla har samma format. Det blir komplicerat när olika format kommer in. Den efterföljande skärprocessen måste beaktas redan i pre-press-fasen när data placeras. Och här finns en stor utmaning: Den mer än en meter långa skärkniven kan bara skära igenom hela plåten – antingen på längden eller på bredden. Om en beställning inte gjordes till 100 % korrekt skulle den helt enkelt skäras igenom och behöva skrivas ut igen. Som tur är händer det nästan aldrig, tack vare många erfarna kollegor. Alla specialister inom sitt område.

Kvantitet istället kvalitet?

Tvärtom. Även om denna negativa bild fortfarande hänger som ett mörkt moln över onlinetryckhimlen ibland. Om du beställer från onlinetryckerier behöver du inte under några omständigheter offra kvalitet, trots samtryck. Som alla klassiska kommersiella tryckerier trycker vi på FLYERALARM även på moderna, högkvalitativa arkoffsettryckmaskiner. Alla produktionsanläggningar är PSO-certifierade sedan 2009 (enligt ISO 12647-2) och trycker enligt “Offset Printing Process Standard”. Denna standard introducerades 2001 av tryckeriforskningsföretaget (Fogra) och Federal Association of Printing and Media för att säkerställa kvalitet.
Och mängden då? Denna aspekt är en nackdel för vissa skrivare. Om ett tryckeri vill garantera korta leveranstider för alla produkter behöver det ett stort antal beställningar. Om detta är tillgängligt fylls arket snabbt och kunden kan strax därefter hålla en 1A-tryckt produkt i händerna.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar