Skip to main content

Sex steg för affischtryck

By 3. April 2023 Know-how
6 steg för affischertryck

Det är alltid en bra idé att trycka affischer som en del av en reklamkampanj. Det är ett billigt marknadsföringsverktyg, affischer når en stor publik och du kan designa dem som du vill. Men har du tänkt på de praktiska frågorna som typ av affischpapper, upplaga och mått? Följ denna steg-för-steg-guide så har du rätt affischer beställda och tryckta på ett kick.

Steg 1: Vilket affischformat ska du välja?

Det är två faktorer som avgör vilken storlek på affischen du väljer. Var ska du hänga affischerna? Och hur stort är typsnittet på texten på affischerna? Ska din reklamkampanj lysa i busskurer (A2-format), ska den hänga i toalettbåsen på uteställen (A4-format) eller ska den hänga på en anslagstavla på kontoret (A3-format)? Den mest populära affischstorleken är A2. Med detta format, tänk på en filmaffisch. Du kan välja mellan 13 olika standardformat. Det är även möjligt att välja din egen storlek på affischer. Du kommer alltid få rätt affischstorlek.

Steg 2: Vilken typ av papper ska du ha?

Ska du hänga affischen utomhus eller inomhus? För en utomhusaffisch rekommenderar vi affischpapper med blå baksida. Blueback har fått smeknamnet “affischpapper” eftersom de inte är genomskinliga så att andra affischer som ligger under skiner igenom. Det är också fuktbeständigt och det lämpar sig för starkt upplysta områden som t.ex. lysrör eller starkt solljus. Det är alltså de perfekta egenskaperna för affischer som ska hänga utomhus! Om du hänger affischen inomhus kan du välja mellan olika typer av papper: fluorescerande papper, matt, satin (med lätt glans), glansigt fotopapper, linnestruktur eller kartong. Vill du se ett prov på de olika typerna av affischpapper först? Beställ då vår pappersprovbok.

Steg 3: Vilken finish (förädling) väljer du?

Till råga på allt kan du även lägga till ett extra lager av skydd till din affisch. Välj t.ex. ett högblankt lack på ena sidan för att få mer intensiva färger och för att skydda affischen från repor. Eller så kan du välja laminering. Det innebär att du kommer att få en glansig eller matt folie applicerad i samband med affischtryck. En laminerad affisch är bättre skyddad mot skador som t.ex revor, repor eller veck.

Steg 4: Tryck på en sida eller båda sidor?

Om du vill hänga din affisch på ett fönster, en dörr eller mitt i en utställningshall kan du få affischen tryckt på båda sidor. På så sätt utnyttjar du båda trycksidor på affischen optimalt. Tänk därför noga i förväg över var du vill hänga din affisch och om du vill ha enkel- eller dubbelsidigt tryck. Kom också ihåg att ta ett tillräckligt tjockt papper.

Steg 5: Hur många affischer behöver du trycka?

Beroende på din budget, din målgrupp och din upphängningsplats kan du välja en liten eller en stor upplaga av affischer. Vi kan trycka affischer från 1 st. Vi trycker affischer i små upplagor digitalt. Men vi kan trycka offsetaffischer från 50 st. Digitaltryck ger samma knivskarpa kvalitet som offsettryck, men är billigare om du beställer små upplagor. Offsettryck är däremot billigare för stora mängder affischer på 100 stycken. eller mer.

Specialaffischer: kanalskivor, trottoarskyltar och Stafixfolie

Vill du få en specialaffisch tryckt? Funderar du på väderbeständiga kanalplåtar till lyktstolpar, en trottoarskylt eller en affisch på Stafix-folie som du kan klistra på utan lim? Det är även möjligt på FLYERALARM. Vi har mer än 3 miljoner produkter i vårt sortiment och lägger till nya produkter och material varje månad. Så du kan alltid skapa och skriva ut de affischer du letar efter!

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar