Skip to main content

Storytelling i tryckta reklammedier

By 13. November 2023 BeInspired

Finns det för lite utrymme för storytelling i tryckt reklam? Med rätt koncept och kreativitet fungerar det stilistiska medlet även på ett litet utrymme.

Storytelling är en av de mest effektiva marknadsföringsstrategierna och används framför allt i flersidiga annonser i tryck, på webbplatser, i radio och på TV. I klassiska tryckta reklammedier används detta beprövade stilverktyg däremot sällan. Men man behöver inte ett minutlångt TV-inslag eller en hel tidning för att annonsera med en story. Det finns plats för storytelling även i det minsta reklammediet – eller åtminstone en del av det som en del av en större helhet.

Fördelar med Storytelling

Storytelling som ett stilistiskt verktyg kan tas bokstavligt: det handlar om att berätta historier. För berättelser kan inte bara förmedla torr information, fakta eller siffror på ett tilltalande sätt, de väcker också känslor hos mottagaren – och känslor är viktiga för vårt långtidsminne. Kopplingen mellan vissa bilder, musik eller människor och produkter är därför särskilt stark och varar vanligtvis i många år eller till och med en livstid. Företaget eller dess produkt står inte alls i förgrunden, utan annonseras bara i förbigående. Men det finns också en risk att produkten hamnar för mycket i bakgrunden. Här kan en slogan eller ett slagord i slutet hjälpa till. Här är två aktuella exempel från TV-reklam: Att klä ut hunden till ett lejon så att barnet inte längre är rädd för det är en rörande historia som fastnar i minnet. Men vad var det egentligen reklam för? Det motsatta exemplet: ninjan som förvandlas till Mr Bean när han är hungrig. Den roliga historien, i kombination med den tydliga produktpositioneringen och den fängslande sloganen, gör att vi omedelbart gör kopplingen till chokladkakan.

Utnyttja det begränsade utrymmet på bästa sätt

Till skillnad från rörliga bilder är storytelling naturligtvis lite svårare med reklammedier som tryckta annonser, flyers eller affischer. Det mindre utrymmet kräver inte bara en hel del kreativitet, utan också särskilt bra planering och idéskapande. Då kan du väcka samma känslor med bara några bilder och ord, till exempel nyfikenhet, glädje eller till och med bestörtning. Inkludera ditt reklammaterial som en del av en större kampanj baserad på storytelling. Visa snuttar, använd samma slogans eller arbeta med samma karaktär. Igenkänning är en av de viktigaste egenskaperna hos storytelling. Eller börja din berättelse i tryck och fortsätt den online med en video. Använd en QR-kod som mottagaren enkelt kan skanna med sin mobiltelefon.

En bild säger mer än 1 000 ord

Om du vill berätta en fristående historia i ditt marknadsföringsmaterial är bilder det bästa sättet att göra det på.För som ordspråket säger?En bild är värd 1 000 ord.Till exempel: En grupp på fyra personer sitter vid ett bord i en mysig restaurang, pratar och ser ut att ha roligt.Ett annat par har just anlänt och hälsar vänligt på dem.I bakgrunden närmar sig servitören bordet med en bricka full av utsökt pizza och pasta.Inte en scen från en film eller TV-reklam, utan fångad i en enda bild.
En bild som ger flera budskap, väcker känslor och ger information, med stöd av den medföljande texten. Betraktaren vet alltså att det är en italiensk restaurang som erbjuder den godaste pizzan och pastan, att atmosfären är vänlig och mysig och att man kan ha trevligt där. De som sitter vid bordet är uppenbarligen goda vänner, och eftersom alla inte kommer samtidigt har de förmodligen kommit överens om att träffas innan. Verktyg på och bredvid bordet kan användas för att förlänga berättelsen ytterligare i det förflutna eller framtiden. Till exempel tennisracketar som står lutade mot väggen eller biobiljetter som ligger på bordet. Allt som allt, ingen stor och spännande historia – men en historia, och därmed ett exempel på effektiv storytelling på så lite utrymme som möjligt. Åh ja, det finns naturligtvis en annons för pizzerian.

Rätt reklammedium för dig

Om du vill använda storytelling i din reklam ska du inte utesluta klassiska tryckta reklammedier som flygblad, affischer, banners eller annonser från din kampanj.
Integrera dem istället i din kampanj för ännu större räckvidd.Eller berätta fristående korta historier som fångar dina (potentiella) kunder med emotionalitet, underhållning eller kunskap.Med FLYERALARM har du en pålitlig och professionell partner vid din sida, som erbjuder dig ett omfattande sortiment av de mest varierande reklammedier.Från klassiska trycksaker, reklamteknik i storformat till populära och praktiska giveaways.

Tryckprodukter»    Reklamteknik»    Give-aways »

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar