Skip to main content

Tutorial: Skapa en Cutcontour med InDesign

By 29. April 2024 May 1st, 2024 Tutorials

Med klistermärken och etiketter i fri form bestämmer du själv konturen. Här kan du ta reda på hur du får skärlinje rätt i din tryckfil i InDesign.

Ett snärtigt rabattklistermärke, klubbens egen vapen eller företagslogotyp: Med egendesignade etiketter och klistermärken definierar du själv konturen. Oavsett om det är på rulle eller på ett A4-ark så skärs grundformen du anger ut med laser, så du får en klistermärke i den form du vill ha.

För att laserskäraren ska veta var du senare ska ta bort dina klistermärken och etiketter måste du sätta en så kallad skärlinje i tryckfilen. Du kan göra detta genom att skapa en enfärgad färg i Adobe InDesign och markera konturerna av dina friformsdekaler på det översta lagret av din tryckfil. I det följande kan du göra detta steg för steg. I den här guiden har vi arbetat med Adobe InDesign CC på Windows – men funktionerna finns även i äldre versioner av layoutprogrammet.

Hur man skapar en Cutcontour

Steg 1: Först skapar du helt enkelt din layout. Se även här till att följa några riktlinjer för att designa friformsetiketter och klistermärken. Se till att t.ex. så att avståndet mellan din skärlinje och kanten på filformatet är minst 2 mm.

Steg 2: Skapa nu ett nytt lager. På detta lager lägger du in önskad kontur, som laserskäraren kommer att jobba i.

Steg 3: Skapa en ny färg i färgfältsfönstret genom att klicka på den markerade knappen.

Steg 4: Ställ in färgtypen på spotcolor och namnge konturen (oftast “CutContour” för en del produkter – se produktdatabladet för detaljer). Välj CMYK som färgläge. Ställ sedan in den magentafärgade färgkanalen till 100 % och de andra färgkanalerna till 0 %.
Se sedan till att skärlinjen ligger på det översta lagret och får den här färgen.

Steg 5: Skärlinjen får inte skapas som en “fyllning”, därför måste du justera den centralt. Välj skärlinjen och klicka sedan på Fönster och kontur i menyraden. Välj nu Center for Adjust Contour.

Steg 6: Eftersom övertrycksfunktionen (övertryck) alltid måste vara aktiverad för den skurna konturen, måste du markera fältet “Overprint”/”Övertryck” i menyn Attribut.

Steg 7: För att spara dina utskriftsdata går du tillväga på samma sätt som beskrivs i handledningen för PDF-export med InDesign. Viktigt: För friformsdekaler och etiketter måste du exportera en PDF/X-4.

Sammanfattning: Skapa en skärlinje med InDesign

Här är en snabb sammanfattning och några tips som hjälper dig att skapa tryckfil med en skärkontur:

  • Lägg dit så få ankarpunkter som möjligt så får du extra rena laserkanter och dina klistermärken och etiketter blir lättare att ta bort från bäraren.
  • Se till att du bara skapar slutna konturer.
  • Skapa inte linjer som en fyllning.
  • Avståndet mellan skärlinjerna (t.ex. med flera konturer för etiketter på A4-ark) måste vara minst 2 mm.
  • Avståndet mellan skärkonturen och filformatet måste vara minst 2 mm.
  • Exportera en PDF/X-4-fil.
  • Din skärlinje får inte ha skarpa kanter (hörnradie minst 3 mm).
  • Placera dina grafiska element 2 mm ovanför den skurna konturen för att undvika vita kanter med viss tolerans.
Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar