Skip to main content

Valreklam: Så vinner du väljarna

By 5. February 2024 BeInspired

Om du vill bli vald behöver du övertygande argument – och bra reklammaterial! Men vilka trycksaker och reklamartiklar är bäst lämpade för en framgångsrik valkampanj?

Valreklam – är det inte de slitna, tråkiga affischerna på varje gatlykta eller det dåligt gjorda flygbladet i brevlådan som ingen grafisk designer någonsin har sett? Långt därifrån! Idag ser bra valreklam ut som den bästa företagsreklamen – med en tilltalande företagsdesign, känsloladdade bilder och högkvalitativa texter i en berättande stil. Oavsett om det är EU-val, delstatsval eller lokalval: Valkampanjer är vardagsmat – och framför allt har de att göra med framgångsrik marknadsföring. Med några tips och tricks för framgångsrik dörrknackning och de rättsliga bestämmelserna för valreklam i åtanke kan den heta kampanjfasen börja.

Mailings – valannonser direkt till väljarnas brevlådor

Vill du skriva direkt till väljarna i din valkrets? Då är utskick det rätta valet. Oavsett om det är ett formellt brev med kuvert, ett vardagligt vykort eller en selfmailer – din valannons kommer garanterat att nå din målgrupp. Men alla utskick är inte likadana:

Adresserade försändelser

Inget annat utskick ger dig möjlighet att adressera din målgrupp mer direkt. Adresserade utskick är fullständigt adresserade med namn. Fördelarna är uppenbara: Mottagaren känner sig direkt tilltalad. Innehållet i brevet blir mer intressant. Kort sagt: Kuvertet öppnas och läses snabbare.

Tips: Hur man får tag på adresser till röstberättigade

Som parti eller grupp av väljare kan du begära uppgifter om röstberättigade. Specifikt gäller detta namn och adress, finansiell information, ålder och födelsedatum, attribut, åsikter och egenskaper. Du kan även filtrera uppgifterna efter personens ålder. Du kan till exempel enkelt få namn och adress till alla 18-25-åriga väljare i din valkrets. I gengäld måste du lämna in en skriftlig försäkran till registreringsmyndigheten om att du endast kommer att använda de mottagna uppgifterna i valreklamsyfte och förstöra dem igen efter valet.

Delvis adresserade försändelser

Partiellt adresserade försändelser innehåller inget namn utan endast en hälsning, gata med husnummer, postnummer och stad. Adresserna väljs ut efter region eller postnummer samt demografiska kriterier som ålder, köpkraft, kön med mera. Fördelen med delvis adresserade utskick: Du når din målgrupp nästan exakt och kan enkelt skaffa nya kunder.

Oadresserade försändelser

För oadresserade försändelser krävs, föga förvånande, ingen adress. Dessa försändelser kallades tidigare för direktreklam. De delas ut till alla hushåll inom ett distributionsområde. Storleken och formen på detta område kan bestämmas individuellt – antingen genom att välja postnummerområden eller genom att använda en självdefinierad radie runt en stad eller by. På så sätt kan du distribuera dina reklambudskap så brett som möjligt i grannskapet och i ett större upptagningsområde.

Bra att veta

Einige Unternehmen wie FLYERALARM Mailings bieten die komplette Abwicklung Ihrer Mailings an, ob POSTAKTUELL, POSTWURFSPEZIAL oder DIALOGPOST. Angefangen bei der Konfiguration über den Druck bis zum Versand kümmern sich Logistik-Profis in enger Abstimmung mit der Deutschen Post um Ihre Werbeaktionen.

Flyers och co – sprid ditt budskap

Inga andra medier kan tryckas snabbare, billigare och nå samma räckvidd som flygblad, broschyrer och foldrar. Det är därför de är oumbärliga i din valkampanj. Ett dubbelsidigt flygblad är ett utmärkt sätt att marknadsföra dina toppkandidater. Å andra sidan ger broschyrer tillräckligt med utrymme på insidorna för att beskriva dina politiska mål. Och på flersidiga broschyrer kan du presentera kortversionen av ditt valprogram.

Oavsett om det är i ert informationsställ, på kampanjevenemang eller i catering- och eventlokaler: om ni gör det på rätt sätt kommer dessa klassiska reklammaterial att sprida era politiska budskap i hela valkretsen på nolltid. Men vad betyder “gjort på rätt sätt”? Svaret är enkelt: Materialet måste vara tilltalande och professionellt utformat. Det kommer att väcka aptiten för dina politiska argument.

En utvikning till den rättsliga situationen: Kan man bara dela ut flygblad?

Marknadsföringsmaterial i litet format, t.ex. flygblad, broschyrer eller foldrar, kräver inget tillstånd. Det innebär att du och ditt team kan dela ut valbroschyrer och give-aways på gågator eller offentliga platser och till och med närma er förbipasserande utan att tveka. Men var försiktig: du får inte störa eller skada förbipasserande.

Affischer – en ständig favorit i valkampanjen

Skyltar och affischer är riktiga klassiker inom valreklam – och de är fortfarande oumbärliga. De för in ditt partis slogan eller bilden av din favoritkandidat i synfältet på bilister och förbipasserande. Några veckor före valet kan man hitta dem i korsningar, hängande på gågator och förvandla det offentliga rummet till ett hav av affischer.

Det finns ett brett utbud av affischer och skyltar. Välj produktvarianter som tål dåligt väder som regn eller snö. Förstahandsvalet är väderbeständiga affischer av robust kartong med foliebeläggning eller tryckbara ihåliga kanalskivor som är särskilt rivtåliga. Dessa utomhusaffischer kan du hänga upp på gatlyktor eller träd utan att behöva oroa dig för att de ska gå sönder vid första bästa regnskur eller vindpust.

En utvikning till den rättsliga situationen: Behöver valaffischer tillstånd?

Uppsättning eller upphängning av valaffischer måste godkännas. Ansvarig är respektive stads- eller kommunförvaltning. Trafikreglerna är centrala i detta sammanhang. En affisch får t.ex. inte hindra trafiken, täcka över trafikskyltar eller trafikljus eller begränsa sikten. Politiska partier har dock i allmänhet rätt till ett tillstånd. Myndigheterna kan dock bestämma hur många, var och när valaffischer får sättas upp. De kan också ta ut en avgift och kräva ansvarsförsäkring. I regel får affischerna sättas upp tidigast den fjärde lördagen före det aktuella valet. Efter valet måste affischerna tas ned och avlägsnas inom åtta dagar.

Valbås – visa närvaro på gågatan

Att vara på plats, skaka hand, helt enkelt vara tillgänglig – det är en del av repertoaren för alla framgångsrika kampanjmakare. För att göra detta måste du – särskilt din ledande kandidat – visa upp dig och söka dialog, till exempel på lördagsmorgnar på gågatan, på torget eller vid politiska evenemang. Det bästa sättet att göra detta är med ett eget valbås – en idealisk plattform för dialog med dina potentiella väljare. Tänker du på det obligatoriska fällbara bordet med parasoll? Det är ett minne blott.

Med rätt utrustning blir din monter en scen för din toppkandidat. Det centrala i ditt bås är disken. Det är här du möter väljarna, utbyter argument och fyller i namninsamlingar. Placera ditt informationsmaterial, pennor och andra giveaways på disken – gärna tryckta med ditt partis design. Du kan enkelt förvara dina förnödenheter inuti disken.

För att du inte ska bli blöt under debatten är det bäst att sätta upp en paviljong som inte bara skyddar mot regn utan också mot för mycket solljus. Komplettera din monter med tryckta flaggor, roll-ups och andra reklammedier för att stoppa flödet av förbipasserande. Och det är allt som behövs. Ditt informationsstånd kommer att bli centrum för din valframgång. Ett litet tips på vägen: Ställ några solstolar vid montern, servera drycker och snacks med din valslogan på – det skapar naturligtvis en mysig atmosfär där folk kan prata.

En utvikning till den rättsliga situationen: Behöver valstugor tillstånd?

Precis som valaffischer måste informations- och valstugor godkännas av den ansvariga myndigheten. Det innebär att du måste lämna in ansökan om särskilt användningstillstånd till den ansvariga myndigheten.

Valdagen kan börja – med optimerad valreklam

Som du ser är du med rätt urval av trycksaker och reklamartiklar perfekt positionerad för den hektiska valkampanjfasen. Även klassiker som valaffischer eller flygblad är fortfarande mycket populära och effektiva i valkampanjer. När det gäller design ska du leta efter den bästa företagsreklamen med en konsekvent företagsdesign, känslomässiga bilder och smarta texter. På så sätt står nästan ingenting i vägen för din valframgång.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar