Skip to main content

Veganska klistermärken och etiketter

By 27. February 2023 Technology
Veganska klistermärken och etiketter

Vi ofta för givet att många produkter är fria från animaliska ingredienser. Det gör det desto mer förvånande att de faktiskt inte är det. Vem tänker på riktiga djur när de tänker på gelébjörnar? Eller förs tankarna till benvävnad när du tänker på cornflakes? Och de flesta tänker nog på samma sätt om trycksaker som klistermärken och etiketter. Men precis som gelatinlivsmedel innehåller de ofta animaliska ingredienser, särskilt i limmet. De som anammar en vegansk livsstil behöver inte längre kompromissa här. Allt fler veganska produkter hittar också in i tryckeribranschen. Här finns lite information om våra veganska klistermärken och etiketter.

Fri från animaliska ingredienser

Klassiska trycksaker består – förenklat uttryckt – av ett material att trycka på, bläcket som det trycks med och, när det gäller klistermärken och etiketter, dessutom ett klister. Särskilt de senare innehåller ofta animaliska komponenter. Här används lim tillverkat av bendelar eller kasein (en proteinkomponent i mjölk). Veganska klistermärken och etiketter erbjuder däremot minst lika bra alternativ baserade på mineral- och vegetabiliska ämnen. Medan det tidigare fortfarande fanns betydande problem under produktionen, t.ex. kontaminering i maskinerna har dessa problem för länge sedan eliminerats. FLYERALARM använder t.ex. akrylbaserat lim för veganska klistermärken och etiketter. Men det finns också fokus på djurfri produktion för papper, folie och bläck. Konkret betyder det att bärarmaterialen är belagda med en gelatinfri förening och att bläcken inte heller innehåller animaliska ingredienser.

Jämförelse vegansk – icke-vegansk

När det gäller klisteregenskaper fungerar kaseinfria lim lika bra som de som innehåller kasein. Detta ger samma kvalitet som de icke-veganska produkterna. Det spelar heller ingen roll om klistermärkena och etiketterna används inomhus eller utomhus. Prisskillnaden på de två versionerna är marginell. De veganska versionerna är inte så mycket dyrare. Den avgörande punkten som skiljer veganska tryckta material från konventionella kan dock inte vägas mot pengar. Genom att inte använda animaliska komponenter i produktionsprocessen skickar de inte bara en tydlig signal om djurens välbefinnande, utan är också mycket mer biologiskt nedbrytbara. På så sätt står de för en hög grad av naturlig kompatibilitet och är särskilt värdefulla ur ekologisk synvinkel.

Om du vill föra ditt reklammaterial i linje med din övertygelse eller har letat efter veganska klistermärken och etiketter länge, hittar du det du söker i FLYERALARM-butiken. Här har vi ett stort urval av format och upplagor redo för dig. Prova själv:

Till veganska klistermärken
                                                             Till temavärlden natur och miljö

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar