Skip to main content

Arbejd mere bæredygtigt: 10 tips til kontoret og hjemmet

By 18. September 2023 BeInspired

I en tid, hvor klimaforandringer og miljøpåvirkninger bliver mere og mere nærværende, er det vigtigt for både virksomheder og medarbejdere at arbejde bæredygtigt. At indarbejde miljøbevidste metoder og kontorartikler i din daglige arbejdsrutine er lettere, end du måske tror. Her kan du se, hvordan du bedre kan beskytte miljøet på arbejdspladsen og forbedre dit teams effektivitet og velbefindende.

Synes du, at miljøbevidsthed på kontoret lyder som gråt genbrugspapir og økonomisk udskylning i toilettet? Langt fra! Miljøbeskyttelse på arbejdspladsen er kreativt, virkelig smart og bidrager til en positiv ekstern opfattelse af din virksomhed. I årevis har ansvarlig brug af vores naturressourcer ikke længere været et marginalt emne for inkarnerede miljøaktivister, men har længe været på mode blandt brede dele af befolkningen. Virksomheder med den rette næse ved, hvordan man udnytter dette, og har bedt deres produktudviklere og designere om at udvikle økologiske kontorartikler og endda møbler. Her er 10 tips, konkrete tiltag og ideer, der gør det til en leg at arbejde mere bæredygtigt.

1. Energieffektivt kontorudstyr

Lad os starte med kontorudstyret: Invester i energieffektivt udstyr og belysning. Moderne computere, printere og belysningssystemer er ofte Energy Star-mærkede og bruger mindre energi end ældre modeller. Invester desuden i bevægelsesdetektorer og timere for at sikre, at lys og apparater kun er aktive, når der virkelig er brug for dem.

Et andet vigtigt aspekt er standbytilstand. Sørg for, at alle enheder slukkes helt eller sættes i standbytilstand efter endt arbejde. Standbytilstand fortsætter med at forbruge elektricitet, selv når enhederne ikke er i brug.

2. Papirløst kontor

Arbejd mere bæredygtigt takket være digitaliseringen: Brug nutidens tekniske muligheder og stræb efter et stort set papirløst kontor. Sørg for, at dokumenter arkiveres og deles elektronisk. Undgå at printe e-mails og andre digitale dokumenter ud, medmindre det er absolut nødvendigt.

Derudover kan du minimere brugen af papir yderligere ved at printe dobbeltsidet og bruge genbrugspapir. Hvis der alligevel opstår papiraffald, så sørg for en effektiv genbrugsløsning på kontoret.

3. Smarte kontorartikler

Valg af bæredygtige produkter spiller en stor rolle for at skabe et miljøvenligt kontormiljø. Når du køber kontorartikler, skal du kigge efter miljømærker som Den Blå Engel eller FSC®- eller PEFC-logoet for træprodukter. Disse mærker sikrer, at produkterne er fremstillet på en miljøvenlig måde. Og bare rolig! Musegråt genbrugspapir var i går. I dag findes der et stort udvalg af miljøvenligt papir, som for længst har udkonkurreret det klassiske “hvide” papir med deres særlige optiske og haptiske egenskaber. Og papir er på ingen måde enden på historien, som disse eksempler viser …

Genbrugspapir: Det vigtigste ved genbrugspapir er dets naturlige udseende og lidt ru fornemmelse. Så meget øko er blevet hipt. Næsten alle dine målgrupper finder breve og konvolutter lavet af genbrugspapir mere attraktive end hvidt papir med glanseffekter.

Certificeret papir: Print på certificeret papir, der lever op til høje miljøstandarder. Det stammer fra ansvarligt eller bæredygtigt skovbrug og er underlagt strenge kontroller i hele produktkæden, fra skovdrift til papirforarbejdning.

Kuglepenne fra genbrug: Hvor ofte får man ikke udleveret kuglepenne som reklamegaver, og hvor ofte ender de i skraldespanden bagefter? Hvorfor ikke genbruge disse kasserede kuglepenne til nye? Resultatet er de genanvendte kuglepenne– prikken over i’et på økologisk kontorudstyr.

Kuglepenne prodir True Biotic: Endnu bedre, når du bare kan smide kuglepennen ud med det organiske affald, når genopfyldningen er brugt op. Hylsteret på True Biotic-kuglepennene fra prodir er lavet af biopolymerer. I særlige tanke udskiller mikroorganismer et stof, der samler sig som sediment. Dette sediment forarbejdes til granulat – hvorfra der så produceres et materiale, der til forveksling ligner plast. Bare uden olie eller genbrugsplast. Materialet nedbrydes 100 %, når det kommer i kontakt med kulstofforbindelser (f.eks. i organisk affald eller på kompostbunken), helt uden skadelige stoffer eller nedbrydningsprodukter.

Kontorartikler fra Impact AWARE™-serien: Mange printbare produkter er fremstillet af certificeret Impact AWARE™ rPET. Det betyder, at plasten i disse produkter er fremstillet af genanvendte PET-flasker. Oven i købet spares der en masse vand i processen. Det unikke ved denne serie: Takket være særlige sporingspartikler er det til enhver tid muligt at spore præcis, hvad hvert produkt er lavet af. For eksempel indeholder laptop-sleevet i Impact AWARE™-serien 16 genbrugte plastflasker. Og under produktionen spares der 10 liter vand sammenlignet med lignende produkter – for hvert eneste laptop-sleeve. Andre produkter i denne serie omfatter skrivetasker, kosmetikpunge og termoflasker. Endnu en bonus: Producenten donerer 2 % af omsætningen til water.org – men desværre kan slutbrugerne ikke få en donationskvittering. Det er stadig en god ting.

4. Kontorplanter giver bedre luftkvalitet

At arbejde mere bæredygtigt betyder også at have det godt hele vejen rundt. Planter kan hjælpe. De forskønner ikke kun kontoret, men forbedrer også luftkvaliteten. Ved at filtrere forurenende stoffer fra luften skaber de et behageligt indeklima. Invester i nogle indendørs planter for at gøre kontoret grønnere og fremme kollegernes velbefindende.

5. Samkørsel og hjemmekontor

For at reducere CO2-fodaftrykket kan du opfordre dine medarbejdere til at køre sammen eller bruge hjemmekontoret. Det viser ikke kun, at du er engageret i bæredygtigt arbejde, men også at du er en virksomhed, der følger med tiden og har tillid til sine medarbejdere. Hvis det er muligt, så tilbyd fleksible arbejdstider for at undgå trafikpropper og reducere stress for teamet.

6. Affaldssortering og genbrug

Etabler et effektivt affaldssorteringssystem på kontoret, og sørg for, at alle medarbejdere overholder det. Mærk de forskellige affaldsspande til papir, plast, glas og restaffald for at sikre korrekt bortskaffelse. Sørg også for, at elektronisk udstyr genbruges korrekt for at holde giftige stoffer ude af miljøet.

7. Bedre forplejning

Når du tilbyder drikkevarer og snacks til dine medarbejdere, så skift til bæredygtige løsninger. Undgå engangsplastik (som allerede stort set er forbudt i Danmark), og brug genanvendelig eller komposterbar emballage. Køb også regionale og sæsonbetonede produkter, og støt lokale leverandører. Her er et par andre forslag til en mere miljøbevidst pause.

Økologiske skåle: En hurtig bestilling fra den asiatiske restaurant ved frokosttid og en cola fra en dåse, og du står tilbage med et bjerg af plastikaffald efter pausen. Der er en anden måde at arbejde mere bæredygtigt på – og som arbejdsgiver har du magten til at styre dit teams spisevaner i en positiv retning. For eksempel ved at stille morgenmadsskåle til rådighed, som er lavet af økologisk plast, der er 100 % genanvendeligt. De får morgenmaden og frokosten til at smage meget bedre.

Vanddispensere og glasflasker: Og før kollegerne begynder at hamstre plastikflasker med bordvand på kontoret: Hvad med at installere en vanddispenser og uddele forseglede glasflasker? Du kan fylde dem med danskvand hver dag, så ofte du vil.

8. Arbejd mere bæredygtigt ved kontorets arrangementer

Du kan også overveje bæredygtighed ved kontorarrangementer som møder, seminarer eller fester. Undgå engangsservice, og vælg miljøvenlige cateringmuligheder. Hvis det er muligt, så organiser events i nærheden af kontoret for at undgå lange rejser.

9. Bevidst brug af ressourcer

Gør dine medarbejdere opmærksomme på behovet for at bruge ressourcerne mere bevidst.Tilskynd til økonomisk udskrivning, sluk for lys og apparater, når de ikke er i brug, og spar generelt på energien.

10. Gennemfør regelmæssige bæredygtighedsrevisioner

Gennemfør regelmæssige bæredygtighedsrevisioner på kontoret for at spore fremskridt og identificere nye muligheder for forbedring.Sæt realistiske mål, og beløn dit team for deres indsats for at gøre arbejdspladsen mere bæredygtig.

Dit grønne image: Fortæl om din kærlighed til miljøet

Kontorredskaber af pap, vanddispensere og genanvendeligt service: Dit kontor ser allerede meget anderledes ud end den gængse standard. Det er håndgribeligt for enhver forretningskontakt, kunde og kollega, der besøger dit kontor. Men du bør også tydeligt kommunikere dette budskab “pro miljø” til omverdenen, for eksempel gennem crossmedia-kampagner eller andre reklameforanstaltninger. Selvfølgelig beskytter du miljøet af egen overbevisning, men hvad er der galt i, at en eller to (potentielle) kunder lægger mærke til det?

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar