Skip to main content

Forbud mod engangsplastik – hvad nu?

By 11. September 2023 BeInspired

EU direktivet om engangsplastik, og en serie afprodukter blevet forbudt i hele EU. Det betyder, at der ikke længere står noget i vejen for forordningen. Men hvad betyder det helt præcist for dig og dine kunder?

Til at begynde med: Den 3. juli er tiden kommet. Da træder forordningen om enangsplast i kraft. Det gode er, at der allerede findes gode alternativer til engangsbestik, to-go-bægre og lignende!

Kaffe to go på vej til arbejde, en iskold lemonade med sugerør eller en hurtig kasse varme nudler fra din yndlingssnackbar. Engangsprodukter gør livet meget lettere. Er det enden på det? Selvfølgelig ikke, men tingene vil ændre sig.

Hvad bliver forbudt nu?

Gå ikke i panik! Selv om de forbudte produkter er absolutte klassikere og en del af hverdagen for mange, er det kun udvalgte plastprodukter, der bliver forbudt indtil videre. På den ene side er der fokus på plast, der er fremstillet af fossile råstoffer, såsom råolie, og som ikke kan bruges flere gange, før de skal smides ud.

På den anden side påvirker forbuddet produkter fremstillet af såkaldt oxo-nedbrydelig plast. Det er plast, der relativt hurtigt nedbrydes til små mikroplastfragmenter, når det udsættes for UV-lys eller varme og ilt. Desværre kan disse næsten ikke nedbrydes yderligere og er derfor også skadelige, når de genintroduceres i det naturlige kredsløb.

Specifikt er produkter i følgende kategorier, der er indkøbt på passende vis, omfattet af forbuddet:

  • To-go-kopper
  • Engangsservice og -bestik
  • Emballage til fastfood
  • Sugerør og rørepinde
  • Vatpinde
Verbot von Einwegplastik: Was wird verboten?

Hvorfor bliver engangsplastik forbudt?

Der er gode grunde til forbuddet. Især engangsplastikprodukter står for en stor del af det plastikaffald, der ender i havene i utrolige mængder. Supermarkedsemballage udgjorde for eksempel næsten halvdelen af alt plastikaffald i 2015. Hvis forbruget fortsætter i samme tempo, og plast ikke forarbejdes yderligere, vil der ifølge FN være omkring 12 milliarder tons plastaffald på lossepladser og i miljøet i 2050. Desuden frygter man, at der til den tid vil være mere plastik end fisk i verdenshavene.

Mikroplast er et andet stort problem. Det antages, at mikroorganismer ikke nedbryder plastik fuldstændigt. Plasten bliver hele tiden nedbrudt, men aldrig helt. Derfor ender de skadelige stoffer tilbage i vores miljø. De enorme mængder plast skader således ikke kun dyre- og planteverdenen, men også os mennesker.

Alarmerende tal om engangsplastik

Det føderale miljøministerium rapporterer, at der forbruges omkring 320.000 engangskrus i Tyskland – hver time!
Society for Packaging Research præsenterer også imponerende tal. Ifølge dem blev der smidt over 346.000 tons engangsservice og to-go-emballage ud i 2017.
Det føderale miljøagentur rapporterer, at plastaffald steg med 3,9 % til 6,15 millioner tons mellem 2015 og 2017.

Den tyske regering begrunder beslutningen om at forbyde engangsplast med, at “forkert bortskaffede engangsplastprodukter bidrager væsentligt til miljøforurening og er ansvarlige for en betydelig del af havaffaldet”.

Ikke desto mindre bruges plast i mange andre produkter.

Forbuddet mod engangsplast er en god start. Ikke desto mindre er der mange flere produkter, der indeholder skadelig plast, og som stadig er i omløb. For eksempel:

  • Poser, sække og lignende
  • Mapper og løsbladsmapper
  • Kuglepenne
  • Genanvendelige kopper
  • Penneholdere
  • Plastflasker
  • Papirbakke
  • Plastemballage til fødevarer

Men også her er det værd at se ud over sin egen næsetip. For der findes også egnede alternativer til disse produkter – og de behøver ikke engang at være dyrere end deres modstykker af plast.

Og alternativerne?

Det ideelle alternativ, der erstatter plast i alle henseender, findes naturligvis ikke. Men har vi overhovedet brug for sådan noget? Tværtimod! For det er netop mangfoldigheden af nye materialer og innovationer, der bringer et frisk pust til produktsortimentet.

Udskift for eksempel de dyre plastikposer i din butik med bomuldsposer inkl. logotryk. Det giver dine kunder et langtidsholdbart reklamemedie, som de vil bruge igen og igen. Eller udstyr din stand med møbler lavet af Re-board® honeycomb-karton. De er ikke kun praktiske, men også miljøvenlige og genanvendelige. Hvis du ikke vil undvære kaffe to go, kan du ty til reUUSI-koppen. Det er den første drikkekop, der er helt genanvendelig.

Med disse grønne hverdagsledsagere gør du ikke kun noget godt for miljøet, du sørger også for mere variation. Og det gode er, at der allerede findes utallige andre alternativer. For eksempel:

  • Tasker, sække og poser af papir og bomuld
  • Mapper og løsbladsmapper af genbrugspapir
  • Kuglepenne lavet af bambus og træ
  • reUUSI-kopper
  • Penneholdere lavet af pap
  • Glasflasker
  • Papirbakker lavet af bølgepap
  • Fødevareemballage lavet af fødevarekarton

Vær miljøbevidst nu

Bæredygtige kontorartikler, certificeret papir eller ansvarlig printning – det nye forbud mod engangsplastik er en god anledning til også at tænke på miljøet på andre områder. Hos FLYERALARM er der mange måder at gøre en indsats på. Du kan finde inspiration i temaverdenen Miljø og Natur eller på vores blog.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar