Skip to main content

De 5 vigtigste forskelle mellem B2B- og B2C-messestande

By 26. February 2024 BeInspired

Det, der fungerer fantastisk for B2C, kan give bagslag for B2B. Her kan du finde ud af, hvordan du optimerer din messestand til din målgruppe.

Tusinder og atter tusinder af mennesker presser sig gennem udstillingshallen. Arrangørerne meddeler gladeligt: “Rekorddeltagelse!”. Og udstillerne? For dem betyder overfyldte messer konstant stress: Konstant stress. Utallige besøgende, kunder, forretningsforbindelser, potentielle medarbejdere og praktikanter skal informeres, rådgives og overtales i timevis.

Men det betyder også enorme muligheder for enhver udstillende virksomhed – hvor ellers kan man på så kort tid føre så mange personlige samtaler med mennesker, der er relevante for målgruppen? Grundforudsætningen for dette er, at messegæsterne bliver på standen.

B2B eller B2C? Skræddersy din messestand!

I et andet blogindlæg har du allerede lært, hvordan du planlægger din egen messestand. Men der er stor forskel på de krav, som en tiltalende messestand på en B2B-messe og en B2C-messe skal opfylde. Gå ikke i panik, her er et par fremgangsmåder, du kan bruge til at tilpasse din messestand perfekt til en business-to-business eller business-to-customer messe.

1. Formålet med din messedeltagelse

Det lyder selvindlysende, men det er alligevel værd at nævne: Først og fremmest er din messestand selvfølgelig rettet mod … messepublikummet! Og det ser meget anderledes ud på en B2B-messe end på en B2C-messe.

På en klassisk business-to-business-messe er målet at pleje eksisterende forretningsforbindelser, skabe nye kontakter og informere partnere i øjenhøjde om aktuelle begivenheder i din branche og/eller virksomhed. Her har dine kontakter generelt mere tid, mere forhåndsviden og er allerede grundlæggende interesserede i dine aktiviteter. Hvis du derimod er udstiller på en business-to-consumer-messe, er dit primære mål at sælge og øge markedsindtrængningen.

Nu, hvor de grundlæggende forskelle mellem dine mål på en B2B- og en B2C-messe er blevet afklaret, opstår spørgsmålet naturligvis: Hvilken indflydelse vil det have på din messetilstedeværelse?

2. Hvordan man gør opmærksom på sig selv

Uanset hvor godt du har forberedt dine salgsargumenter, og hvor omhyggeligt du har udarbejdet informationsbrochurer – hvis din messestand bliver overset af publikum, vil alle dine anstrengelser have været forgæves. Så gør opmærksom på din messestand. Og gør det på en sådan måde, at du ikke skræmmer din målgruppe væk.

På en B2B-messe møder du din modpart i øjenhøjde. Farvestrålende plakater, specialpriser og en pralende mentalitet afskrækker potentielle forretningskunder og underminerer din påstand om at være en pålidelig og troværdig partner. Misforstå det ikke: Du skal helt sikkert gøre opmærksom på dig selv med store reklameflader, for eksempel på udstillingsvægge, XXL roll-ups eller trykte pavilloner. Men med et behersket design og informativt indhold.

På en B2C-messe er det derimod okay at lave et show. Vær højlydt, kreativ og iøjnefaldende. Har du et eksklusivt smagetilbud hver dag på messen? Glimrende, gør opmærksom på det så bredt som muligt! Heliumfyldte og trykte balloner? Helt sikkert. Vandrepromotion med en sælgerbakke og små reklamegaver? Det er genialt! Forresten: Du kan finde ud af, hvilke give-aways der anbefales til en B2C-messe under punkt 5.

3. Byg din messestand

På en B2B-messestand har du lange og indgående samtaler med messekontakter, som du sikkert har kendt personligt i lang tid. Derfor har du brug for et sted at trække dig tilbage til. Du kan f.eks. bruge en modulopbygget messevæg til at skabe en form for afskærmning, hvor du kan skabe en særlig uformel atmosfære med afslappede lounge– eller skræddersyede messemøbler.

Tip: Du har sandsynligvis brug for en computerarbejdsplads eller i det mindste en bærbar computer. Du bør også brande alt, som du kan printe på eller sætte dit firmalogo på. Fra USB-stikket til musemåtten og firmalogoet på bagsiden af din laptop.

På en B2C-messe er din stand derimod næsten som et lille butikslokale. Her har du brug for en lang messedisk for at kunne betjene mange kunder på samme tid, når der er mange mennesker. Hvis du vil integrere et udstillingsområde, sparer trykbare montrer plads, præsenterer dine produkter særligt tydeligt og er ekstremt hurtige at sætte op. Også vigtigt: papirbæreposer, som ideelt set bæres i hundredvis på tværs af hallen.

Tip: Ud over papirbæreposer i standardstørrelser kan du også printe særligt omfangsrige modeller af kraftpapir og tilbyde dem til messegæster, der allerede bærer rundt på flere indkøbsposer. På den måde ender alle dine konkurrenters poser (og dermed logoer) i din kraftpapirsbærepose. Når alt kommer til alt, er en enkelt stor pose med behagelige håndtag meget mere behagelig at bære end flere mindre poser, der alle skærer ubehageligt i fingrene.

4. Skærme og digitalt indhold

Vis tidsånden på din messestand, og kombiner online- og offline-indhold. Det lyder højteknologisk, men med det rigtige udstyr er det ret nemt. Hvis du planlægger at deltage i en B2B-messe, kan du imponere dine modparter med augmented reality-applikationer.

Brug denne app til at præsentere dit indhold kort og præcist på flyers eller brochurer. Hvis den person, du taler med, er interesseret, “scanner” de blot det trykte produkt med deres smartphone. En spændende billedfilm, en nyttig forklaringsvideo eller et eksempel fra dine kunders hverdag dukker op på deres skærm ved siden af din flyer.

På B2C-messer har du derimod ikke tid nok til at inspirere interesserede med udførlige AR-applikationer. Det er her, crossmedia-marketing kommer ind i billedet: promover din tilstedeværelse på sociale netværk på forhånd, organiser online-konkurrencer med gratis billetter til messen og post masser af følelsesladede billeder af din stand.

Og det er slet ikke alt. Der er utallige måder at kombinere online- og offline-aktiviteter på, både til business-to-business- og business-to-customer-messer. Garanteret rentabelt og uden den store ekstra indsats.

5. Uddel de rigtige give-aways

Du bør ikke kun tilpasse din messestand, men også dine giveaways til din målgruppe. I B2B-sektoren møder du folk, der rejser meget i forretningsøjemed, ofte sover på hoteller og arbejder på farten med bærbare computere og smartphones. Hvilke reklameartikler med dit logo bliver brugt særligt hyppigt af denne målgruppe?

Hvad synes du om notesbøger, powerbanks, hovedtelefoner, trådløse opladere, stikadaptere, bagagestropper, tasker til rejsedokumenter, sovemasker, toilettasker eller ørepropper? Da du i dette tilfælde ikke uddeler billige giveaways til utallige kunder, men snarere små gaver til afprøvede forretningsforbindelser, kan den individuelle pris for den respektive giveaway sagtens være noget højere – inden for rimelige compliance-grænser, selvfølgelig.

I B2B-sektoren ønsker du, at dine forretningspartnere eller key accounts skal tænke på dig og dine USP’er så ofte som muligt. Det kan du f.eks. opnå med reklameartikler, som din målgruppe bruger hele tiden. På den måde forbliver du til stede!

På en B2C-messe er dit mål derimod at skabe en større tilstedeværelse på messen med det samme. Det vil tiltrække endnu flere potentielle kunder til din stand og generere et endnu større salg. Samtidig er det selvfølgelig ikke dårligt, hvis reklameartiklerne også findes i den private sektor – det er trods alt sådan, at en walk-in-kunde bliver til en fast kunde.

Til dette formål bør du også vælge billigere varer, som du kan distribuere i betydeligt større mængder. For eksempel bomuldstasker, gymnastikposer, lightere, regnponchoer, solbriller, paraplyer eller notesbøger.

Uanset om det er B2B eller B2C – det er kvaliteten, der tæller!

Der er selvfølgelig mange forskelle mellem B2B- og B2C-messestande – men de har én stor ting til fælles: kvaliteten skal være i orden. Revnende papirsposer, slatne roll-ups og vaklende messediske er et knock-out-kriterium for din messesucces. Hos FLYERALARM kan du derfor få skræddersyet og trykt alle de enkelte dele af din messestand.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar