Skip to main content

Duurzame kerstpost zonder afwerking

By 23. november 2023 BeInspired

Alles glittert, glinstert en glanst met Kerstmis – ook het papier in de kerstpost. Maar hoewel het mooi is om naar te kijken, is het allesbehalve duurzaam. Wil je het dit jaar beter doen? Kies dan voor kerstkaarten met een eenregelig ontwerp. Geschikte lay-outsjablonen en tips voor het drukken vind je hier!

Wat is het One-Line ontwerp?

One-line design is een kunstvorm waarbij een motief of boodschap wordt getekend met een enkele, ononderbroken lijn. Dit vereist vaardigheid en precisie. Kerstkaarten met een eenregelig ontwerp zijn daarom niet alleen eenvoudige wenskaarten, maar vaak kleine kunstwerken. Hun aantrekkingskracht ligt in hun eenvoud. In plaats van overladen illustraties en complexe boodschappen, richten ze zich op minimalisme. Deze aanpak raakt de kern van de kerstgedachte.

Het gaat niet om overbodige toeters en bellen, maar om de essentie – een boodschap die je geadresseerden positief zullen ontvangen. De heldere lijnen en vormen in je One Line Design kerstpost stralen een tijdloze elegantie uit. Ze zijn modern en traditioneel tegelijk. Hierdoor zijn ze geschikt als welkomstgroet voor je hele doelgroep.

FLYERALARM Kugelschreiber Metall

Waarom kerstpost met een eenregelig ontwerp?

Kerstkaarten met een eenregelig ontwerp zijn niet alleen bijzonder mooi en creatief, ze dragen ook bij aan duurzamere feestdagen. Hier zijn een paar goede redenen voor een minimalistische lay-out zonder versieringen:

Ideaal voor gerecycled en natuur papier

Eenvoudige kerstmotieven kunnen uitstekend worden gerealiseerd op papier met open poriën. Deze zogenaamde ongestreken papiersoorten absorberen de drukinkt heel goed. Dit kan echter betekenen dat afdrukken met al te fijne rasters niet mogelijk is. Geen probleem voor je kerstpost in one-line design, die toch maar uit één kleur en lijn bestaat.

Je kunt je lay-out dus zonder aarzelen afdrukken op gerecycled papier en natuur papier. Gerecycled papier wordt grotendeels of helemaal gemaakt van oud papier. Natuurlijk papier is gemaakt van hout uit gecontroleerde duurzame bosbouw, is niet gebleekt of gebleekt zonder chloor en/of kan opnieuw worden gerecycled. Lees meer over dit onderwerp in ons blog.

Bronbesparend afdrukken

Dit is een duidelijk voordeel: Omdat het one-line ontwerp uit slechts één regel in slechts één kleur bestaat, zijn uitgebreide en kleurrijke illustraties overbodig. Dit bespaart je kostbare grondstoffen bij het drukken. Omdat je minder inkt gebruikt in vergelijking met gebruikelijke kerstkaarten, ben je niet alleen ecologisch verantwoord bezig, maar ook economisch. Want elke druppel die wordt bespaard, bespaart je geld.

Tip: Je kunt dit effect zelfs nog vergroten door de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt bij het maken van je afdrukgegevens te verminderen.

Recyclebaar door oud papier

Inpakpapier of kaarten met een glinsterende afwerking worden gemengd materiaal genoemd. Om het papier überhaupt te laten glinsteren, worden er vaak metaaldeeltjes of kunststoffen aan toegevoegd. Het resultaat: recyclebaarheid is verleden tijd. Hetzelfde geldt ook voor papier met glanzende folie of gelakte oppervlakken. Dit soort kerstpost belandt na bewondering meestal bij het restafval en vandaar in de dichtstbijzijnde verbrandingsinstallatie.

Als je je kerstpost niet extra afwerkt, geef je het papier een tweede leven. Niet-afgewerkte kerstkaarten kunnen namelijk na de feestdagen bij het oud papier worden gegooid en opnieuw worden gerecycled.

Lay-outsjablonen voor je kerstpost in éénregelig ontwerp

En hier zijn ze dan, de liefdevol ontworpen lay-outs voor je kerstkaarten in one-line design om gratis te downloaden! Klik gewoon op de gewenste afbeelding om het ontwerp te vergroten. Gebruik de knop onder elke afbeelding om het bijbehorende PDF-bestand gratis te downloaden.

Gebruik de onderstaande knop om direct naar de FLYERALARM online shop te gaan voor bijpassende wens- en uitnodigingskaarten van gerecycled of ongestreken papier in DIN A6 formaat, die met jouw sjablonen aantrekkelijke kerstkaarten worden. Voeg het product gewoon toe aan je winkelmandje, rond je bestelling af en upload de gratis lay-outsjabloon naar je klantenaccount. En je bent klaar!

Conclusie: duurzame kerstpost wordt lang onthouden

Met kerstkaarten en andere kerstpost in een eenregelig ontwerp kun je je richten op minimalisme en een feestelijke uitstraling creëren. Het duidelijke en precieze ontwerp ziet er elegant en aantrekkelijk uit zonder gebruik te maken van milieubelastende elementen. Dit betekent minder afval en minder schadelijke chemicaliën die in het milieu terechtkomen. Als je je verantwoord ontworpen kaarten combineert met gerecycled en natuur papier, creëer je kleine kunstwerkjes die een belangrijke boodschap overbrengen: “Denk na over de essentie en maak je bewust van de natuur en het milieu!”. Je ontvangers zullen zich deze groet zeker nog lang na de feestdagen herinneren.

Doreen

About Doreen

Doreen ist eine echte Vollblut-Texterin, die schon so manche Tastatur an ihre Grenzen brachte. Sie ist vielseitig interessiert und beruflich schon immer im Marketing zu Hause. Am liebsten bringt sie nützliches Druckwissen und kreative Werbeideen auf den Punkt.

Laat een reactie achter