Skip to main content

Waarom en hoe zet je magazines en brochures in?

By 12. oktober 2022 Know-how

Brochures of magazines zijn ideaal om jouw product of dienst te promoten of om jouw doelgroep te informeren. Een productcatalogus, een personeelsblad, een informatieve folder over een bedrijf of een tijdschrift over een bepaald thema. Het zijn voorbeelden van brochures en magazines. Maar wat valt nu onder welke categorie? Brochures en magazines worden vaak door elkaar gehaald. Ze worden soms zelfs gezien als hetzelfde product. Toch zijn het twee heel verschillende producten. Wat is het verschil tussen een brochure en een magazine? Wanneer gebruik je ze en waarom zou je gedrukte magazines en brochures inzetten? Wij geven jou antwoord op deze vragen.

Wat zijn magazines en brochures?

Een magazine is de Engelse naam voor een tijdschrift. Een magazine wordt vaak periodiek uitgeven. Dat kan zijn 1x per maand, per kwartaal, halfjaarlijks 1 keer per jaar. Achtergrondverhalen, diepgaande interviews, fotoreportages en een aansprekend cover zijn elementen die je terugvindt in een magazine. Ook worden er in een magazine vaak betaalde advertenties of advertorials opgenomen. Doorgaans heeft iedere publicatie een andere inhoud. Een magazine kan informatief, vermakelijk of inspirerend zijn. Of een combinatie van allen. Denk maar aan een jaarverslag, een magazine voor het afscheid van een collega of een magazine over reizen. Een brochure heeft vaak als doel om de lezer te informeren, bijvoorbeeld over het bedrijf. Een ander doel van een brochure is om producten en diensten te etaleren en verkopen. In de meeste gevallen is een brochure een eenmalige uitgave.

Wat is het verschil tussen een magazine en een brochure?

Het verschil tussen een magazine en brochure zit hem in het aantal pagina’s, de afwerking en de inhoud. Zoals je daarnet al las is een magazine bedoeld om te inspireren, te vermaken en/of informeren. Een magazine bestaat dan ook vaak uit een grote hoeveelheid pagina’s. Door de grote hoeveelheid pagina’s wordt een magazine vaak voorzien van een gelijmde rug. Een brochure is vaak bedoeld om de doelgroep aan te zetten tot actie of om te informeren. Een brochure bestaat uit een aantal losse gevouwen vellen, in een veelvoud van 4. De bindwijze van een brochure verschilt, het kan geniet, gelijmd of een spiraalbinding hebben. Een geniete brochure wordt het vaakste ingezet.

Waarom nog een brochure of magazine laten drukken

In de wereld anno nu kan alles digitaal worden gevonden, waarom zou je dan nog een brochure drukken met informatie over jouw bedrijf, product of diensten? Een van de grootste redenen is dat een brochure gemakkelijk uit te delen is. Bijvoorbeeld op een beurs of na afloop van een (sales)gesprek. Wanneer je een gesprek hebt met een (potentiële) klant, leverancier of relatie kan je jouw brochure meegeven. In een notendop vinden zij alle informatie over jouw bedrijf, product of dienst. Inclusief contactgegevens. Daarnaast is een brochure tastbaar. Je kan hem doorbladeren, aantekeningen in maken of in stukken knippen. Ideaal in de decembermaand, als er weer verlanglijstjes voor cadeaus worden gemaakt.

Magazines en brochures in allerlei soorten en maten

Magazines en brochures heb je in vele soorten en maten. Het meest gebruikte formaat voor magazines is een A4 formaat. Maar ook een vierkant magazine is erg populair. Wil je eens iets anders dan anders, dan kan je ook kiezen voor een eigen gekozen formaat magazine of brochure. Ideaal als je werkzaam bent in de creatieve sector en wil laten zien dat je artistiek en origineel bent. Voor een brochure wordt doorgaans een A4 of A5 formaat gebruikt. Wanneer je veel producten hebt die je wilt toelichten is een A4 formaat het handigste. Wil je een brochure op een beurs uitdelen, dan is een A5 formaat handiger. Dit formaat is handzaam en gemakkelijk mee te nemen. Brochures kun je liggend of staand laten drukken, gevouwen, omgevouwen of met een zigzag vouw laten maken.

Een brochure of magazine ontwerpen

Bij het ontwerpen van een magazine of brochure is het design essentieel. Wanneer jouw brochure of magazine er onprofessioneel uit ziet kan dat klanten afschrikken. Grammaticale fouten of beelden met een slechte resolutie kunnen de boosdoener zijn. Gelukkig zijn er genoeg tips te vinden om een effectieve brochure of inspirerend magazine te ontwerpen. Met onze online ontwerp tool maak je gemakkelijk een professioneel uitziende brochure of magazine. Je kunt kiezen uit verschillende papiersoorten, afmetingen en afwerkingen. Kies altijd voor minimaal 1 opvallende keuze, zoals een vierkante vorm of een bijzonder papiersoort. Hierdoor trek je de aandacht en weet je zeker dat jouw brochure of magazine niet zomaar achteloos in de papierbak belandt.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter