Skip to main content

Is flyeren verboden? | FLYERALARM

By 1. augustus 2023 Know-how

Is flyeren verboden? Flyeren is een bekende manier om mensen te bereiken met informatie over een bepaald onderwerp. Het uitdelen van pamfletten wordt gedaan door politieke partijen, non-profitorganisaties en bedrijven om hun boodschap te verspreiden. Is flyeren verboden? Bij flyers drukken en pamfletten uitdelen is het handig om te weten wat wel en niet mag. Ontdek alles wat je moet weten over het uitdelen van jouw pamfletten en het verkrijgen van een vergunning.

Flyeren is niet verboden

Allereerst is het belangrijk om te weten dat flyeren niet verboden is. Iedereen heeft het recht om zijn of haar mening te uiten en informatie te verspreiden. Dit is een grondrecht dat is vastgelegd in de Nederlandse grondwet. Maar er is wel een grens aan het soort informatie dat je vrijelijk mag delen. Zo mag je bijvoorbeeld geen haatdragende of discriminerende boodschappen verspreiden. Ook is het niet toegestaan om op te roepen tot geweld of het verstoren van de openbare orde.

Waar mag je niet flyeren?

Je mag niet zomaar overal pamfletten uitdelen. Er zijn locaties waar het niet is toegestaan om te flyeren, omdat dit als hinderlijk wordt ervaren of omdat er al afspraken zijn gemaakt over de verspreiding hiervan. Dit zijn bijvoorbeeld winkelcentra, stations en luchthavens. Deze plaatsen worden vaak gezien als privaat terrein en daar gelden andere regels. Vaak heb je toestemming nodig van de eigenaar of beheerder van het terrein om te mogen flyeren. Dit staat meestal vermeld in de algemene voorwaarden of huisregels van de locatie. Daarnaast kan het ook zo zijn dat regels zijn opgesteld door de gemeente waarin staat waar je geen flyers mag uitdelen. Bijvoorbeeld op plekken waar veel verkeer is of op plekken waar het zicht wordt belemmerd.

Een vergunning nodig?

Ga je A5 flyers drukken met een kortingsactie voor een ijssalon in het park? Is flyeren verboden openbaren plaatsen vraag je je nu af. Op openbare plaatsen, zoals pleinen en parken, is het vaak wel toegestaan om te flyeren. Wel is het verstandig om te checken of er geen lokale regels zijn die beperkingen opleggen. Dit komt omdat deze locaties worden gezien als openbaar terrein en de gemeente verantwoordelijk is voor het beheer van deze gebieden. De gemeente kan daarom bepaalde regels opstellen voor het uitdelen van pamfletten op deze locaties. Heb je een vergunning nodig? Het verkrijgen van een vergunning is meestal vrij eenvoudig. Je kunt bij de gemeente een vergunning aanvragen. In deze licentie staan dan de regels vermeld waaraan je je moet houden, zoals de tijden waarop je mag flyeren en hoeveel pamfletten je mag verspreiden.

Flyers laten drukken

Het is verstandig om je goed voor te bereiden voordat je gaat flyeren. Denk bijvoorbeeld goed na over de boodschap die je wilt verspreiden en hoe je deze boodschap het beste kunt overbrengen. Daarnaast is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en waar deze zich bevindt. Zo kun je gerichter pamfletten uitdelen en bereik je sneller de mensen uit jouw doelgroep. Daarna is het tijd om je flyers te ontwerpen en flyers laten drukken. Zorg er voor dat de pamfletten opvallen en dat de boodschap duidelijk en beknopt is. Mensen hebben vaak weinig tijd en aandacht, dus het is belangrijk om de aandacht te trekken met een pakkende tekst en een duidelijke afbeelding. Benieuwd wat er nog meer belangrijk is bij het maken van een flyer? Lees dan eens het blog Wat is belangrijk bij een flyer maken?

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Laat een reactie achter