SEAQUAL® YARN: Garen gemaakt van zeeafval

By 20. april 2022 BeInspired, Technology

Gisteren gevaarlijk zeeafval – vandaag hoogwaardige roll-ups, displays en nog veel meer. SEAQUAL® YARN, een materiaal gemaakt van het plastic afval van onze oceanen. Ter gelegenheid van de Internationale Wereldwaterdag 2022 brengen wij verslag uit over waar het allemaal om draait, wie er achter het duurzame hightechgaren zit en waarom de bescherming van onze watervoorraden vandaag belangrijker zijn dan ooit.

Waarom is er een Wereldwaterdag?

Wereldwaterdag werd in 1992 in het leven geroepen als resultaat van de Wereldconferentie over milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro. Sindsdien wordt het jaarlijks op 22 maart gevierd als een internationale actiedag. Het doel van de ´´Dag van het Water´´ is mensen bewust te maken van het feit dat water de belangrijkste hulpbron op aarde is. Tegelijkertijd is het bedoeld om het besef te doen ontstaan dat de toegang tot schoon water een mensenrecht is voor iedereen op deze aarde. Om dit mensenrecht wereldwijd te kunnen afdwingen, zijn non-profitorganisaties afhankelijk van de hulp en steun van alle staten. Omdat meer dan 1 miljard mensen – vooral in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Afrika – nog steeds geen toegang hebben tot schoon water.

Om het debat zo specifiek mogelijk te richten op belangrijke watervraagstukken, stelt de organisator UN-Water (een suborganisatie van de Verenigde Naties) elk jaar een wisselend slogan vast voor Wereldwaterdag, dat als leidraad dient voor de publieke en politieke discussie. In 2022 zal Wereldwaterdag worden gehouden onder het slogan “Groundwater: Making the Invisible Visible”

Ons grondwater: de onzichtbare schat

Wat de meeste mensen weten: Ons grondwater is een onmisbare bron van leven. Het dient als drinkwater voor talloze levende wezens, laat planten groeien en verschillende leefomgevingen zich ontwikkelen, en is tegelijkertijd een belangrijke hulpbron voor veel industriële processen – bijvoorbeeld als koel- en proceswater, voor irrigatie in de landbouw en voor nog veel meer.

Wat weinig mensen weten: Als onderdeel van de watercyclus is ons grondwater slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar en staat het tegelijkertijd voortdurend onder druk. Vervuiling door de mens en ook de voortschrijdende klimaatverandering vormen immers een permanente bedreiging voor de bron van ons leven. Hoe kunnen we deze waardevolle hulpbron duurzaam beheren? Welke mogelijkheden bied de  moderne technologie ons en hoe maken we schoon grondwater toegankelijk voor alle mensen op deze aarde? Dit zijn de grote vragen van de Verenigde Naties op Wereldwaterdag 2022.

Waterfeiten in een oogopslag

  1. Het menselijk lichaam bestaat voor 60 % uit water.
  2. Water is een echte chemie alleskunner. H2O is de enige chemische verbinding die vast, vloeibaar of gasvormig kan zijn.
  3. Onze aarde is voor 70% bedekt met water. Maar slechts 2,5 % van deze waterreserves zijn zoet water.
  4. In onze oceanen leven 2,2 miljoen organismen. Daartoe behoren dieren en planten, maar ook piepkleine wezentjes zoals algen, plankton en nog veel meer.

SEAQUAL INITIATIVE – samen werken aan schone oceanen

Elk jaar belandt naar schatting 4,8 tot 12,7 miljoen ton plastic afval in de oceanen, volgens het WWF. Dit komt overeen met ongeveer één volle vrachtwagenlading per minuut. Deze afvalmassa’s vormen niet alleen een bedreiging voor zeedieren maar vernietigen ook natuurlijke bestaansmiddelen. Microplastics die vrijkomen bij ontbindingsprocessen hopen zich op in de voedselketen – met onvoorspelbare gevolgen voor de mens. Dus wat kan er gedaan worden? Plastic afval vermijden is één ding. Het andere is het verzamelen en recycleren van het bestaande zeeplastic. Dit is precies waar het SEQUAL INITIATIEF om de hoek komt kijken.

Het SEAQUAL INITATIVE is een wereldwijde gemeenschap van NGO’s, vissers, onderzoekers, wetenschappers, overheidsinstanties en particuliere belanghebbenden. Samen werken zij aan het schoonmaken van de oceanen, rivieren en estuaria, stranden en kustlijnen. Maar dat niet alleen. Gecertificeerde fabrikanten produceren uit dit schijnbaar nutteloze afval een hoogtechnologisch garen dat ongeëvenaard is op het gebied van duurzaamheid en grondstoffenverbruik: SEAQUAL® YARN. FLYERALARM heeft zich bij de wereldgemeenschap aangesloten en biedt steeds meer reclamemateriaal, gemaakt van dit bijzonder duurzame materiaal, te koop aan. Maar het is een lange weg van plastic afval naar reclamebanners gemaakt van hightech garen.

De omschakeling begint: SEAQUAL® MARINE PLASTIC

Het begint allemaal met plaatselijke vissers, plaatselijke instanties voor natuurbehoud en andere particulieren. Ze verzamelen al het afval dat ze vinden in de oceanen en op stranden. Want dat is één van de slogans van SEAQUAL INITIATIVE: “We zoeken geen materialen om te recycleren, we recycleren de materialen die we vinden.” De verschillende soorten materialen worden door de partners van SEAQUAL INITIATIVE zorgvuldig gesorteerd en in de recyclingkringloop gebracht. Uit het PET-kunststofaandeel van het totale afvalvolume wordt een nieuwe en duurzame grondstof, SEAQUAL® MARINE PLASTIC, gecreëerd. Het eerst nutteloze plastic afval krijgt zo een zinvol doel.

SEAQUAL® YARN: Upcycled Marine Plastic

Een tweede leven voor plastic: SEAQUAL® YARN

SEAQUAL® MARINE PLASTIC is reeds te vinden in sportschoenen, rugzakken en nu ook in klassiek reclamemateriaal zoals roll-ups – in de vorm van SEAQUAL® YARN. Het speciale polyestergaren bestaat voor 100 % uit gerecycleerde materialen – enerzijds SEAQUAL® MARINE PLASTIC, anderzijds PET-afval. Het speciale kenmerk: SEAQUAL® YARN doet in geen enkel opzicht onder voor gebruikelij polyester. Het heeft alle voordelen van gebruikelijke polyesters en voegt daar nog een paar voordelen aan toe:

Voordelen van SEAQUAL® YARN

  • 1 kg SEAQUAL® YARN vermindert het afval in de oceanen met ongeveer 600 g tot 1 kg
  • 32% minder CO2-uitstoot in vergelijking met soortgelijke producten
  • OEKO-TEX® STANDARD 100 en Global Recycle Standard gecertificeerd

Een echt hightech garen waarvan de materiaalbestanddelen volledig traceerbaar en verifieerbaar zijn dankzij de DNA-tracker.

Vorteile von SEAQUAL® YARN

Producten van SEAQUAL® YARN bij FLYERALARM

FLYERALARM werkt samen met het SEAQUAL INITIATIVE en steunt de wereldwijde strijd tegen oceaanvervuiling door producten te verkopen die gemaakt zijn van gerecycled zee plastic. Door producten te kopen die van SEAQUAL® YARN zijn gemaakt, lever ook jij een actieve bijdrage aan het schoonmaken van de oceanen. Want voor elke kilo gerecycleerd garen wordt ongeveer 600 g tot 1 kilo afval uit de oceanen gehaald.

Of het nu gaat om roll-ups, displays of banners: door de verkoop van talrijke producten die gemaakt zijn van 100% SEAQUAL® YARN hebben wij al in één jaar tijd aantoonbaar 6,4 ton plastic afval uit onze wateren kunnen verwijderen en recycleren.

Pro-Kopf-Vergleich: Aufbereiteter Meeresmüll durch SEAQUAL® Produkte
PET-Flaschen-Vergleich: Aufbereiteter Meeresmüll durch SEAQUAL® Produkte

En wat produceren we met dit plastic afval? Duidelijk: hoogwaardige reclametechniek die je als klant op lange termijn kan gebruiken in jouw bedrijf, op beurzen en evenementen. Hier zijn drie reclametechniekproducten die door hun combinatie van natuurlijk hout en SEAQUAL® YARN een bijzonder natuurlijke indruk nalaten:

Standbanner van hout

Geeft een natuurlijke indruk op het eerste gezicht. En op het tweede gezicht? Het houten frame uit duurzame bosbouw en de reclamebanner van SEAQUAL® YARN zijn verrassend.

Naar de houten standbanner

Canvas foto’s

Maak een elegante galerie-indruk. Het duurzame SEAQUAL® YARN wordt op het hoogwaardige vurenhouten spieraam gemonteerd – uiteraard individueel bedrukt met het door jouw gewenste motief.

Naar de canvas foto's

L-banner van hout

Stevig houten frame van sparren- en beukenhout en daarnaast een banner van hightechgaren: een combinatie die niet alleen jouw individuele opdruk, maar ook jouw groene imago mee opvalt!

Naar de houten L-banner
Produkte aus SEAQUAL® YARN

Dat was slechts een kleine selectie van artikelen met SEAQUAL® YARN. Omdat het assortiment voortdurend wordt uitgebreid. Overigens: FLYERALARM biedt tal van ecologische alternatieven voor klassiek reclamemateriaal – zoals FSC® / PEFC™ gecertificeerd briefpapier, recyclebare koffiebekers of katoenen tassen van hoge kwaliteit. Het is dus de moeite waard om regelmatig een kijkje te nemen in de online winkel.

Naar de themawereld Milieu & Natuur
Kai

About Kai

Kai rebelliert gegen 0815-Werbemittel und kämpft für kreative Marketingmaßnahmen! Deshalb schreibt der Querdenker besonders gerne darüber, wie Unternehmen mit geringem finanziellen Aufwand ausgetretene Pfade verlassen und neue Kunden generieren können.

Hinterlassen Sie einen Kommentar