Skip to main content

Crossmedia Marketing Del 1: Grunderna

By 23. October 2023 BeInspired

Cross-media marknadsföring är effektivt och ger reklam en oväntad räckvidd.

Cross-media marketing innebär att annonsera ett varumärke, en produkt eller tjänst i minst tre kommunikationskanaler. Utöver TV, radio och tidningar eller tidskrifter ingår även sociala medier och evenemang. Annonsering i olika medier skapar ett igenkänningsvärde, påverkar varandra och får därmed en bredare effekt.

Vad är tvärmediamarknadsföring?

Cross-media marketing är ett genomtänkt koncept där kunderna kontaktas via flera kanaler. Innehållet utspelar sig parallellt och är visuellt koordinerat med varandra. Konceptet präglas av en underhållande huvudidé, som återspeglas i alla kommunikationskanaler.

Målet är att nå kunder och skapa ett högt igenkänningsvärde. Marknadskanalerna inkluderar klassiska medier som reklam, TV och radio, men även utskick, nyhetsbrev, onlineannonser och sociala medier. Överväg också att närma dig kunder genom flera sinnen: video, ljud, tryckta produkter med speciella ytbehandlingar, etc.

Grunden för kampanjer över media: Storytelling

Inom marknadsföring och reklam är det viktigt att berätta historier. De gör ämnen lättare att förstå och hjälper till att hålla dem kvar i människors sinnen längre.

Med bra storytelling tar du in känslor i dina annonseringsinsatser, så att mottagarna uppfattar dina budskap mycket mer intensivt än genom en enkel lista med fakta och siffror.

Ta fram en central idé som du kan bära över alla kanaler och som uppmuntrar dina fans och kunder att delta och berätta om det för andra.

Vilka historier kan du berätta från ditt företags vardag? Vilka är de ansvariga för företaget och hur ser deras vardag ut? En frisörsalong kan till exempel presentera sig som en “bästa vän” eller “råsgivare”, eftersom frisörer inte bara klipper hår, utan också ger råd, lyssnar på vardagshistorier och ger besökarna mer än bara stylingtips. Kreativt berättande främjar därför inte bara ett företags produkter eller tjänster, utan ger också insikt bakom kulisserna och förmedlar känslor.

Skräddarsy dina berättelser efter din målgrupp

Endast de som vet vem det egna företaget är intressant för kan utveckla ett optimalt berättande. Följande frågor hjälper dig att definiera din målgrupp så exakt som möjligt:

Vem vill du nå? Var kommer dina kunder ifrån? Vill du annonsera lokalt eller rikstäckande? Hur gamla är personerna du vill nå? Vilket kön, vilka hobbyer och vilken utbildningsnivå har de? Ju mer exakt du begränsar din målgrupp, desto bättre kan du rikta din Crossmedia Marketing. Helst definierar du personas som representerar hela målgrupper. Du kan ta reda på hur du utvecklar dem i bloggartikeln om publik och personas.

Vilka medier är lämpliga?

Utbudet av media du kan använda för cross-media marknadsföring är stort. Vilka kanaler du väljer beror på din budget och din målgrupp. Följande media är möjliga:

Tryckta produkter

Klassikerna bland reklammedier är naturligtvis flygblad, broschyrer, affischer och flygblad. Och det med rätta! Oavsett om det är billigt och i stora mängder eller tillverkat av ovanliga material och med en distinkt finish: tryckta produkter kan anpassas individuellt till din kampanj.

Tryckta annonser

Länge leve trycket! Enligt Statista tjänar tidningar och tidskrifter över 3,5 miljarder euro per år på reklam. Tryckta annonser i tidningar, konsument- och branschtidningar och andra publikationer är därför fortfarande en del av varje annonsörs standardrepertoar. Den stora fördelen: lite avfall. Om t.ex. ett bryggeri, en vinproducent eller en annan verksamhet med fokus på regionalitet lägger ut en annons i en reseguide om sin egen region, de kommer säkert snart att hitta många turister bland sina kunder förutom stamgäster.

TV / Biograf

Rikstäckande TV-reklam är dyrt och lämpar sig för stora företag. Men du kan också annonsera i programmen på de lokala stationerna i din region. Eller fråga biograferna i ditt område hur mycket det kostar att skicka en plats.

Kvaliteten på en video är avgörande för dess framgång. Det finns många byråer som specialiserar sig på produktion av reklamfilmer, förklarande och produktvideor.

Radio

På morgonen, när du äter frukost, på väg till kontoret, medan du gör hushållsarbete bredvid eller på vilken byggarbetsplats som helst: radio är ett enormt populärt och mångsidigt underhållningsmedium. Och därför också intressant i reklamsyfte. Fråga helt enkelt olika stationer om deras målgrupp och välj det radioprogram vars lyssnare bäst matchar din kundkrets. Du kan placera platser på lokala stationer som också erbjuder en voice-over-tjänst. De optimerar dina textmallar och producerar sändningsklara radiospots.

Sociala media

Varje socialt medium har sin egen målgrupp. Facebook är den stora spelaren och erbjuder den största räckvidden. Instagram är bildtungt och idealiskt för att visa produkter och make-ofs. Twitter är intressant för tjänsteleverantörer och nyhetstjänster. Snapchat har en väldigt ung målgrupp; hippa och trendiga ämnen för tonåringar är bäst här. LinkedIn och Xing är lämpliga för att hitta nya medarbetare. Pinterest är idealiskt för kreativa människor eftersom det fungerar som en bildsökmotor.

Sponsorering

Oavsett om det är en idrottsförening, en teatergrupp, en musik- eller kulturfestival: Överallt där människor utövar sin passion med stort engagemang och på så sätt lockar åskådare och besökare, är sponsorer desperat sökta. Utan ekonomiskt eller materiellt stöd från annonsörer skulle många (sport)evenemang inte vara möjliga. Oavsett om det är som tröjsponsor, med informationsstånd eller kontinuerlig marknadsföring med tävlingar: det finns otaliga sätt på vilka du kan inkludera sponsringsaktiviteter i dina Crossmedia-kampanjer.

Mässor

På mässor kommer du i direkt kontakt med din målgrupp och kan presentera dig för potentiella nya kunder och affärspartners. Du kan se alla de många alternativen för mässmaterial här.

Hur förbereder jag min huvudidé för de olika kanalerna?

Fokusera på några designelement och skapa en konsekvent linje i din annons. Koncentrera dig på konsekventa bilder och formuleringar, en identisk logotyp och samma färger och former.

Det är viktigt att skapa ett högt igenkänningsvärde trots olika medier. Du kan uppnå detta genom att slå in din centrala idé i samma typsnitt, samma språk och samma färger. Annonsera i minst tre kanaler för att uppnå största möjliga spridningseffekt.

Kom också ihåg att anpassa din centrala idé till respektive medium. Kopiera inte ditt innehåll en-till-en, eftersom varje kanal spelar enligt sina egna regler. På Instagram är det viktigt att ha snygga bilder och hashtags, på Facebook kan man lägga in direktlänkar. Om du vill förmedla mycket information till seniora kunder är en tryckt produkt bättre lämpad än en tweet på Twitter.

Undersök var din målgrupp är och rikta in dem specifikt. Även om Xing är ett rekryteringsmedium, är det mer sannolikt att du når en potentiell praktikant via Facebook.

Slutsats

Crossmedia Marketing kräver mycket kreativitet och organisation. Men ansträngningen är helt värd det. De enskilda åtgärderna kompletterar och förstärker varandra. Med multimedia storytelling når dina budskap en stor målgrupp, ökar din synlighet och positionerar dig som ett modernt företag. Oavsett om du letar efter nya kunder, affärspartners eller anställda: du hittar det du letar efter med tvärmediala marknadsföringskampanjer.

Dessutom: I FLYERALARMs webbshop hittar du ett brett utbud av reklammaterial som garanterat passar ditt koncept. Oavsett om det är en hel mässmonter eller billiga pennor.

Under de kommande veckorna kan du följa exemplariska crossmedia-marknadsföringskoncept för olika applikationsområden i ytterligare blogginlägg och bli inspirerad.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar