Skip to main content

Crossmedia marketing del 2: Fiktiv kampanj för ett event

By 30. October 2023 BeInspired

Relativt liten insats, stor räckvidd: Marknadsföring över olika mediakanaler är extremt effektiv, men måste vara välplanerad och koordinerad. I denna fallstudie planeras en Crossmedia-kampanj för att promota sommarfestivalen för en fiktiv elektronikåterförsäljare.

En reklamkampanj för sommarfesten planeras på skoj för det fiktiva företaget Elofs Elektronik nedan. Oavsett om du vill marknadsföra ett jubileum, en grillfest eller öppnandet av en butik, oavsett om du jobbar på ett hantverksföretag, en återförsäljare eller en idrottsförening: Låt dig inspireras och överför idéerna från det fiktiva exemplet till din egen kampanj.

Utgångspunkten

Elof planerar en sommarfest för sitt företag Elofs Elektonik. Förra gången var misslyckad. Det kom nästan inga gäster, även han hade styrt upp det riktigt bra: Foodtrucks, hoppborgar, tävlingar, produktdemonstrationer, musik, ansiktsmålning, fyrverkerier… Den här gången vill han göra allt bättre. Han har kollat runt lite. Han vet: med cross-media marknadsföring kommer han garanterat att nå potentiella besökare till sin sommarfestival. Men var ska han börja? Vilka kanaler ska han välja? Hur planerar du en kampanj i media?

Målgruppen

Elofs Elektronik är en stor återförsäljare av elektroniska artiklar, men även vitvaror och hushållsapparater. Därför måste han rikta sin reklam till en mycket bred målgrupp: unga män som är entusiastiska över PC-teknik, spelkonsoler och smartphones. Teknikkunniga kvinnor och män som är intresserade av moderna tv-apparater, hemunderhållning eller fotoutrustning.

Unga familjer som letar efter billiga hushållsapparater och vitvaror, samt väletablerade stamgäster som behöver en ny apparat med några års mellanrum men uppskattar hög kvalitet. En sak förenar alla målgrupper: de kommer från Elofs Elektroniks hemtrakter, så de bor inom en radie av cirka 20 till 25 km. Det resulterar i en enormt stor målgrupp för Elof som han bara med nöd och näppe kan nå med standardreklam men som han kan nå ganska lätt med tvärmediala reklamåtgärder.

Om du även vill ha med crossmedial marknadsföring i din externa kommunikation bör du tänka på din målgrupp i förväg.

Lämpliga kommunikationskanaler

För Elof är de medier han vill ha med i sina marknadsföringsinitiativ ganska lätta att hitta tack vare exakt definierade målgrupper. Han kommer garanterat att nå unga människor, oavsett om det är tv-spelsfans eller gifta par, via sociala medier. Äldre målgrupper är däremot ofta trogna tidningsläsare och kan nås genom annonser i dagstidningens lokalavdelning. Eftersom alla potentiella besökare kommer från omedelbar närhet av Elofs butik, är lokala marknadsföringsåtgärder som affischer, reklam på skyltar eller direktreklam helt vettiga för att marknadsföra sommarfestivalen. Lokala radiostationer är också ett bra sätt att öka medvetenheten om kommande evenemang. Många mindre stationer har en annonstjänst som spelar in reklamfilmer i professionell kvalitet. Sist men inte minst bör Elof givetvis informera kunder inom sitt eget affärsområde, till exempel på roll-ups, banderoller eller informationsfoldrar som varje kund får vid köp.

På samma sätt bör du också anpassa de olika marknadsföringskanalerna till din(a) målgrupp(er). Det här steget behöver inte vara komplicerat, du kan hitta en översikt över ett urval av olika kanaler i den första delen av artikelserien om cross-media marketing.

Hur planeras de enskilda åtgärderna för en kampanj?

En framgångsrik reklamkampanj, oavsett vilket medium mottagaren kommer i kontakt med den, framstår alltid som en del av helheten. Naturligtvis måste du förbereda innehåll olika för olika medier. En enorm affisch på en annonsskiva måste ha en annan layout än inlägg på sociala medier, vilket vanligtvis syns på små smartphoneskärmar.
Icke desto mindre bör varje bidrag kunna identifieras som en del av en hel kampanj. Se till att några element går som en röd tråd genom dina annonseringsinsatser. Detta bör till exempel vara färgpaletten, en definierad terminologi eller ett kärnbudskap.

I exemplet med Elofs Elektronik sommarfest är färgerna mörkblått och orange, eftersom det är det fiktiva företagets företagsfärger kombinerat med somrigt gult, orange och turkos. Företagets logotyp, sommarfestivalens bokstäver 2018 och strandmotivet är också en del av alla reklamåtgärder, oavsett om det är en affisch, reklamspalt, direktreklam, tryckt annons eller inlägg i sociala medier.

Det exakta innehållet i de olika kanalerna har dock justerats. På tryckta produkter i storformat, som affischer eller skyltar, är budskapen stora och lätta att känna igen. Det gör att innehållet märks även när man kör förbi. Direktreklamen innehåller däremot betydligt mer information. Eftersom dessa är riktade till en specifik grupp av mottagare är de också formulerade som en inbjudan. Detta känns nära, personligt och passar bilden av den lokala återförsäljaren som kunderna har litat på i åratal.
Innehållet i den tryckta annonsen i dagstidningen och inlägget i sociala medier är också anpassat till målgruppen. Den tryckta annonsen nämner robotdammsugare och energisnåla kylskåp – ämnen som säkert kommer att intressera den typiska läsaren av en dagstidning. I inlägget på sociala medier nämns dock drönare och tv-spel som produktexempel. Dessutom är kundupplägget här lite mer avslappnat, passar den yngre målgruppen.

Genom att kombinera olika medier kan även stora målgrupper lätt täckas. På så sätt bör du anpassa dina annonsåtgärder till respektive kanal, men utan att tappa den röda tråden. Du kan också koppla de enskilda åtgärderna med varandra med ytterligare åtgärder. Du kan till exempel lägga upp en bild på dig själv när du sätter upp affischer – detta skapar också närhet och skapar en “aha-effekt” för alla som har sett Facebook-inlägget när de faktiskt passerar din affisch.

Crossmedia Marketing i vardagen?

Crossmedia Marketing lämpar sig inte bara för att marknadsföra extraordinära evenemang och kampanjer. Inte bara när det gäller en kampanj för ett evenemang, utan även din dagliga verksamhet, kan du ge ett rejält lyft med multimediareklam. Du kommer att få veta mer om det i en kommande artikel här på bloggen – inklusive en annan fallstudie. Under tiden hittar du många produkter i onlinebutiken som du kan integrera i dina tvärmediala marknadsföringsinsatser.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar