Skip to main content

De 5 viktigaste skillnaderna mellan B2B- och B2C-mässmontrar

By 26. February 2024 BeInspired

Det som fungerar bra för B2C kan få motsatt effekt för B2B. Ta reda på hur du optimerar din mässmonter för din målgrupp här.

Tusentals och åter tusentals människor tränger sig igenom utställningshallen. Arrangörerna meddelar glatt: “Rekordmånga besökare!”. Och utställarna? För dem innebär trånga mässor ständig stress: ständig stress. Otaliga besökare, kunder, affärspartners, potentiella medarbetare och praktikanter måste informeras, rådfrågas och övertalas i timmar i sträck.

Men det innebär också enorma möjligheter för varje utställande företag – var annars kan man ha så många personliga samtal med människor som är relevanta för målgruppen på så kort tid? Grundförutsättningen för detta är att besökarna stannar kvar i montern.

B2B eller B2C? Anpassa din mässmonter!

I ett annat blogginlägg har du redan fått lära dig hur du planerar din egen mässmonter. Men det är stor skillnad på de krav som en tilltalande monter på en B2B-mässa och en B2C-mässa måste uppfylla. Ingen panik, här är några steg du kan ta för att perfekt anpassa din monter för en business-to-business eller business-to-customer mässa.

1. Syftet med ditt mässdeltagande

Det låter självklart, men det är värt att nämna: Först och främst är din mässmonter naturligtvis avsedd för… mässbesökarna! Och det ser väldigt annorlunda ut på en B2B-mässa än på en B2C-mässa.

På en klassisk business-to-business-mässa är målet att vårda befintliga affärsrelationer, knyta nya kontakter och informera partners på ögonhöjd om aktuella händelser i din bransch och/eller ditt företag. Här har dina kontakter i allmänhet mer tid, mer förkunskaper och är redan i grunden intresserade av din verksamhet. Om du däremot är utställare på en business-to-consumer-mässa är ditt primära mål att sälja och öka marknadspenetrationen.

Nu när de grundläggande skillnaderna mellan dina mål på en B2B- och B2C-mässa har klargjorts uppstår naturligtvis frågan: Hur kommer det att påverka din närvaro på mässan?

2. Hur man drar till sig uppmärksamhet

Oavsett hur väl du har förberett dina försäljningsargument och hur noggrant du har förberett informationsbroschyrer – om din monter förbises av publiken, kommer alla dina ansträngningar att ha varit förgäves. Så dra uppmärksamheten till din monter. Och gör det på ett sådant sätt att du inte skrämmer bort din målgrupp.

På en B2B-mässa möter du din motpart i ögonhöjd. Färgglada affischer, specialpriser och en skrytsam mentalitet avskräcker potentiella företagskunder och undergräver ditt anspråk på att vara en pålitlig och trovärdig partner. Missförstå mig inte: Du måste definitivt dra uppmärksamheten till dig med stora reklamytor, till exempel på utställningsväggar, XXL roll-ups eller tryckta paviljonger. Men med en återhållsam design och informativt innehåll.

På en B2C-mässa är det däremot okej att visa upp sig. Var högljudd, kreativ och iögonfallande. Har du ett exklusivt smakerbjudande varje dag under mässan? Bra, offentliggör det så brett som möjligt! Heliumfyllda och tryckta ballonger? Absolut. Vandrande marknadsföring med en försäljningsbricka och små giveaways? Det är strålande! Förresten: Du kan ta reda på vilka giveaways som rekommenderas för en B2C-mässa under punkt 5.

3. Bygg din utställningsmonter

I en B2B-mässmonter har du långa och djupgående samtal med mässkontakter som du förmodligen har känt personligen under lång tid. Det är därför du behöver en plats att dra dig tillbaka till. Med en modulär mässvägg kan du till exempel skapa en slags inhägnad där du kan skapa en särskilt informell atmosfär med avslappnade loungemöbler eller skräddarsydda mässmöbler.

Tips: Förmodligen behöver du en datorarbetsplats eller åtminstone en bärbar dator. Du bör också märka allt som du kan trycka eller sätta din företagslogotyp på. Från USB-kontakten till musmattan och företagslogotypen på baksidan av din bärbara dator.

På en B2C-mässa, å andra sidan, är din monter nästan som en liten butiksyta. Här behöver du en lång mässdisk för att kunna betjäna många kunder samtidigt i en trång miljö. Om du vill integrera en utställningsyta sparar tryckbara montrar utrymme, presenterar dina produkter särskilt tydligt och är extremt snabba att ställa upp. Också viktigt: pappersbärkassar, som idealiskt bärs av hundratals genom hallen.

Tips: Förutom pappersbärkassar i standardstorlekar kan du också skriva ut särskilt voluminösa modeller från kraftpapper och erbjuda dem till mässbesökare som redan bär flera shoppingkassar. På så sätt hamnar alla dina konkurrenters påsar (och därmed logotyper) i din kraftbärkasse. När allt kommer omkring är en enda stor påse med bekväma handtag mycket bekvämare att bära än flera mindre påsar som alla skär obehagligt i fingrarna.

4. Skärmar och digitalt innehåll

Visa tidsandan i din mässmonter och kombinera online- och offlineinnehåll. Det låter högteknologiskt, men med rätt utrustning är det ganska enkelt. Om du planerar att delta i en B2B-mässa kan du imponera på dina motparter med augmented reality applikationer.

Använd denna app för att presentera ditt innehåll kortfattat och exakt på flygblad eller broschyrer. Om din samtalspartner är intresserad “skannar” han eller hon helt enkelt den tryckta produkten med sin smartphone. En spännande bildfilm, en användbar förklaringsvideo eller ett exempel från din kunds vardag visas på deras skärm bredvid din flyer.

På B2C-mässor har du däremot inte tillräckligt med tid för att inspirera intresserade parter med detaljerade AR-applikationer. Här kommer crossmedia-marknadsföring in i bilden: Marknadsför din närvaro på sociala nätverk i förväg, anordna onlinetävlingar med gratisbiljetter till mässan och lägg upp massor av emotionella bilder från din monter.

Och det är inte allt. Det finns otaliga sätt att kombinera online- och offlineaktiviteter för både business-to-business- och business-to-customer-mässor. Garanterat lönsamt och utan någon större extra ansträngning.

5. Ge ut de rätta give-aways

Du bör inte bara anpassa din monter, utan även dina giveaways till din målgrupp. I B2B-sektorn möter du människor som reser mycket i affärer, ofta sover på hotell och arbetar på språng med bärbara datorer och smartphones. Vilka reklamartiklar med din logotyp används mest av denna målgrupp?

Vad tycker du om notebooks, powerbanks, hörlurar, trådlösa laddare, kontaktadaptrar, bagageremmar, väskor för resedokument, sovmasker, necessärer eller öronproppar? Eftersom du i det här fallet inte delar ut billiga giveaways till otaliga kunder, utan snarare små gåvor till beprövade affärspartners, kan det individuella priset för respektive giveaway lätt vara något högre – naturligtvis inom rimliga gränser för efterlevnad.

Inom B2B-sektorn vill du att dina affärspartners eller nyckelkonton ska tänka på dig och dina USP:er så ofta som möjligt. Du kan till exempel uppnå detta med reklamartiklar som din målgrupp använder hela tiden. På så sätt förblir du närvarande!

På en B2C-mässa, å andra sidan, är ditt mål att skapa en större närvaro på mässan direkt. Det kommer att locka ännu fler potentiella kunder till din monter och generera ännu mer försäljning. Naturligtvis är det inte dåligt om reklamprodukterna också finns tillgängliga i den privata sektorn – en walk-in-kund blir trots allt en stamkund.

För detta ändamål bör du också välja billigare artiklar som du kan distribuera i betydligt större kvantiteter. Till exempel bomullspåsar, gymväskor, tändare, regnponchos, solglasögon, paraplyer eller notebooks.

Oavsett om det gäller B2B eller B2C – det är kvaliteten som räknas!

Naturligtvis finns det många skillnader mellan B2B- och B2C-mässmontrar – men de har alla en stor sak gemensamt: kvalitet. Spruckna papperspåsar, slappa roll-ups och vingliga mässdiskar är ett knock-out-kriterium för din mässframgång. Därför kan FLYERALARM skräddarsy och trycka varje enskild del av din mässmonter.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar