Skip to main content

Gör en tryckklar fil i Illustrator

By 13. October 2022 December 12th, 2022 Know-how
Gör en tryckklar fil i Illustrator

Gör en tryckklar fil i Illustrator: En steg-för-steg-guide med alla viktiga saker som måste tas i beaktande för en lyckad export.

Adobe Illustrator riktar sig i första hand till konstnärer och designers som jobbar med illustrationer. Här kan vi också göra de trycksaker lika gärna kunde gjorts i Indesign. För en optimal tryckfil finns det några saker som är bra att tänka på när man skapar och exporterar, som ändå inte är helt obetydliga för det önskade resultatet. Följande guide leder dig därför steg för steg igenom de viktigaste punkterna för en tryckbar PDF och leverans från ditt onlinetryckeri FLYERALARM. Instruktioner och skärmdumpar är baserade på Illustrator CC för Windows, men proceduren för äldre versioner och Mac-användare är i stort sett densamma.

Steg 1: installera ICC-profiler

För at gör en tryckklar fil i Illustrator korrekt är rätt ICC-profil en viktig del i det hela. Ladda ner “ISO Coated v2” (för reklamartiklar) och “ISO Coated v2 300%” (för övriga tryckprodukter) under kategorin “ICC-profiler för ECI (gamla versioner)” på eci.org/en/downloads. För att installera den högerklickar du på önskad profil i Windows och väljer “Installera”. Om du använder en Mac så kopierar du önskade profiler till mappen Library / ColorSync / Profiles / Recommended.  Du kan nu komma åt dem i alla program som används.

För att arbeta direkt med rätt färgprofil i Illustrator väljer du Edit> Color settings på menyn, klickar på “More options” och väljer lämpligt CMYK-färgrymd.

Steg 2: Skapa filen

Ställ in måtten för ditt dokument. Ange det slutliga formatet för din valda produkt i “Width” och “Height” och utfallet i “Bleed” som du hittar i motsvarande datablad för produkten. I exemplet skapar vi en A5-flyer som kräver 1 mm utfall på varje sida. Detta markeras sedan som en röd linje i dokumentet, och du ska alltid placera ditt innehåll (grafik, foton, bakgrunder etc.) ända ut till åtminstone den röda linjen.

Steg 3: Export

När du är klar med att designa produkten går din till File> Save as. Ange ett namn för din fil i fönstret som öppnas och välj “Adobe PDF” som filtyp. Nu kommer du till exportinställningarna med följande kategorier:

  • General

    Välj ”PDF / X-3: 2002” som Adobe PDF-specifikation (1) och ställ in ”PDF / X-3: 2002” som standard (2) och ”PDF 1.3” som kompatibilitet (3).

    Ett undantag är data som är avsedda för utskrift på kläder eller bomullspåsar. Dessa måste exporteras som PDF / X-4.

  • Compression

    För färgbilder och bilder i gråskala, ställ in downsamplingen till 356 ppi för bilder med mer än 450 ppi.

  • Marks and bleed

    För att ta få med utfallet i exporten, kryssa i rutan “Use document bleed settings”. Se också till att inga andra av rutorna är ibockade.

  • Output

    Välj “No conversion” för färgkonvertering och kontrollera i namnet på tryckprofilen så att “ISO-Coated v2 300%” (för trycksaker, mest papper) eller “ISO-Coated v2” (för reklamprodukter) är inställd. På grund av förinställningarna i steg 1 bör rätt färgprofil dock redan valts automatiskt.

  • Advanced

    I och med att vi valt PDF-specifikationen “PDF / X-3: 2002” bör “High resolution” redan vara ifyllt för att minska transparensen, och det borde heller inte finnas något alternativ för att ändra. Om du fortfarande kan välja rullgardinsmenyn, ställ in den till “High resolution”.

  • Security

    Om du valde “PDF / X-3: 2002”, borde du inte kunna ställa in något i den här kategorin – och det är meningen. Om ett lösenord krävdes för att öppna och/eller skriva ut, skulle vi inte kunna använda din fil.

  • Summary

    Här kan du snabbt se alla inställningar du gjort i de enskilda kategorierna. Om det gjorts justeringar som är felaktiga eller inte kompatibla, får du en varning om det.

När du har gjort alla inställningar klickar du på “Spara PDF” så får du din tryckklar fil i Illustrator. Du kan ta reda på hur du kontrollerar detta igen innan du lämnar över det till skrivaren i vår artikel Kontrollera tryckfil med Adobe Acrobat Pro XI.

Klassiker och nyheter
Du har lärt dig hur du enkelt skapar en PDF med Illustrator. Nu är det dags att tillämpa denna nya kunskap! Med ditt onlinetryckeri FLYERALARM kan du självklart designa alla klassiker som flygblad, flygblad eller affischer. Varje månad utökas dock även sortimentet med ett stort antal nya produkter. Visste du till exempel att du kan få många reklamartiklar som pennor eller tändare tryckta? Eller reklamtekniska produkter som paviljonger? Kolla in våra nya produkter då och då!

Till de senaste nyheter
Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar