Skip to main content

Hållbart tryck: handledning och tips

By 27. November 2023 BeInspired, Know-how, Tutorials

En flyer med en lätt upphöjd, glansig lackyta, guldbokstäver på ljusvitt papper … Sådana här påkostade trycksaker gör utan tvekan ett gott intryck, men hållbart tryck är något annat! Men oroa dig inte: det betyder inte att du måste göra dig av med eleganta broschyrer och liknande helt och hållet. Vi ger dig användbara tips för dina utskriftsdata och reklammaterial som inte bara ger poäng med mer miljömedvetenhet, utan också med bra utseende och högsta kvalitet.

1. Mindre är mer: minska mängden färg som appliceras

Färger får naturligtvis inte utelämnas vid utformningen av tryckdata. För tryck kan dock endast en begränsad färgmängd användas, eftersom det annars blir längre torktider och oönskade utsmetningseffekter. Detta är vanligtvis 300 %. Överflödig färg i tryckfilen är därför inte bara en risk för din slutprodukt, utan också ett onödigt slöseri med resurser. Det överflödiga bläcket skulle nämligen kunna sparas och användas för ett andra jobb utan förlust.

Hur man minskar mängden färg som appliceras

Alternativ 1: välj rätt färgprofil

Installera först den kostnadsfria färgprofilen “ISO Coated v2 300 %”. Detta förhindrar att den maximala färgåpplikationen överskrids när tryckdata exporteras till PDF. I InDesign skapar du den färgprofil som du redan har laddat ner under fliken Output och sedan namnet på profilen för utmatningsmetoden.

Download färgprofil

Alternativ 2: Justera färgtillämpningen manuellt

Om du vill vara på den säkra sidan kan du också utföra detta steg manuellt i Photoshop.

Justera pixelgrafik

1 Öppna fönstret Info via fliken Fönster i menyraden. Klicka på hamburgermenyn (uppe till höger) och välj Panelalternativ.

2 Här kan du välja inställningen Total färgtillämpning under Andra färgvärdesvisningen. Flytta sedan markören till den mörkaste delen av bilden. Du ser nu den totala färgtillämpningen. Justera denna vid behov enligt förklaringen ovan.

Anpassa vektorobjekt

1 Markera objektet med markeringsverktyget.

2 Klicka på ikonen för förgrundsfärg i verktygsfältet och justera CMYK-färgreglagen så att det totala jobbet inte överstiger 300 %.

2. Undvika onödiga förädling

Beroende på hur de används och vad de är avsedda för kan förädlingar vara mycket imponerande. Det krävs dock ytterligare material och energi för att applicera dem, vilket du definitivt bör ta hänsyn till när du gör ditt val! Som en allmän regel gäller att ju fler förädlingar du använder, desto mer resurser förbrukas. Det är därför bäst att välja ett mer hållbart alternativ som använder så lite energi som möjligt.

→ Tips: En väl genomtänkt design klarar sig oftast utan foliebeläggningar, tjocka lacker eller glansiga beläggningar. Om du ändå vill förädla dina trycksaker kan du använda något av följande alternativ.

Hur man väljer rätt förädling

Alternativ 1: prägling istället för lackering

Imponerande 3D-effekter kan skapas med prägling och ibland även stansning, utan behov av ytterligare material. Slutprodukten kan också enkelt återvinnas.

Alternativ 2: naturlig förädling

När det gäller lacker bör glansiga dispersionslacker eller soft-touch-lacker användas. Dessa består huvudsakligen av naturliga komponenter som vatten, bindemedel, hartser och vaxer och är därför ett hållbart alternativ.

3. Använd produktprover som urvalshjälpmedel.

Det finns så många material och förädlingar att välja mellan. Hur ska du kunna bestämma dig? Det är enkelt: med hjälp av en produktprovbok, som du kan få kostnadsfritt från FLYREALARM. På så sätt kan du i förväg få en exakt bild av möjliga material och deras tryckegenskaper och göra ett urval som är perfekt anpassat till dina krav. På så sätt slipper du onödiga transportvägar och tidsspillan för eventuella returer. FLYERALARM erbjuder ett brett sortiment av produktprover för olika produkttyper:

4. Använd obestruket och återvunnet papper

Högkvalitativa tryckpapper har sin lyster och styrka av en anledning: extra bestrykningar, tjocka ytvikter och bestrukna ytor gör ofta denna lyx möjlig. För detta krävs dock extra energi och material i maskinerna. Och dessa är vanligtvis allt annat än hållbart producerade eller gör den efterföljande återvinningsprocessen svårare.

Hitta rätt naturpapper

Så varför inte helt enkelt välja obestruket eller återvunnet papper för din nästa beställning? Dessa är antingen praktiskt taget obehandlade och producerade på ett resurssparande sätt eller kommer direkt från 100% återvunnet papper. FLYERALARMs utbud av lämpliga papper är också enormt! Från klassiskt obestruket papper i krämfärgad look till många FSC®- och PEFC™-certifierade papperstyper och högkvalitativa märkespapper – urvalet är stort – och växer hela tiden! Här är några exempel:

Gmund linnepapper
t.ex. för professionella visitkort

Färgat gräspapper
t.ex. för färgglada kuddförpackningar

Block i PEFC/FSC
t.ex. för professionella block med limning

5. Undvik ballast: Välj rätt gramvikt

Starka och rivtåliga papper har vanligtvis en hög ytvikt, vilket anger papperets vikt per kvadratmeter. Men om den är låg behöver det inte betyda att kvaliteten är sämre. Tvärtom! Tunnare material ser ofta eleganta och högkvalitativa ut. Och dessutom sparar du in ytterligare portokostnader. För ju mer din beställning väger, desto mer kommer brevbäraren att ta betalt.

Bestäm rätt gramvikt

1 Forskning väl

Ta reda på i förväg vad som är typiska användningsområden för gramvikten. Exempel på fråga: Måste brevpapperet för en kundfaktura verkligen vara 120 g eller räcker det med 80 g?

2 Uppskatta kostnads-/nyttofaktorn

Fundera noga på vad produkten ska användas till, vad den ska tåla och vem som är målgruppen.

6. Bara det absolut nödvändigaste: kontrollera din utskriftsupplaga

Överblivna trycksaker används oftast inte utan hamnar i papperskorgen. Det är slöseri med resurser och i slutändan pengar som investeras i onödan! Anpassa därför så långt det är möjligt den mängd du beställer till den mängd du faktiskt använder. Naturligtvis ska du aldrig ta slut, eftersom du vill nå så många människor som möjligt med ditt reklammaterial. Men det finns ingen anledning att producera hundratals reservkopior som du redan vet att du förmodligen inte kommer att behöva.

→ Tips: Eftersom alla dina beställningar sparas på ditt kundkonto hos FLYERALARM kan du enkelt beställa en ny om det behövs.

7. Trycka klimatneutralt

Varje produktionsprocess, oavsett om det gäller hållbara material eller inte, kräver energi och släpper därför ut växthusgaser (t.ex. CO2). För att kompensera för denna mängd växthusgaser erbjuder FLYERALARM alternativet “klimatneutralt tryck” för många produkter. Konkret innebär det att du betalar en viss summa mer för din produkt, som FLYERALARM sedan investerar i certifierade klimatskyddsprojekt. Till exempel i Ghana för förbättrade levnadsvillkor genom effektivare spisar, i Taiwan för ren energi från vindkraft eller i Mali för energieffektiva spisar för hushåll i städer. Läs mer om CO₂-kompensation hos FLYERALARM här.

Hur man väljer alternativet "klimatneutral tryckning" i onlinebutiken

Kryssa bara i rutan “Klimatneutralt tryck” i avsnittet “Grundpris” i beställningsprocessen. Och det är allt som krävs.

Slutsats: Hållbar tryck är enklare än man först kan tro

Som du kan se: Med några enkla knep kan du få ditt reklammaterial producerat med ett mycket mindre ekologiskt fotavtryck. Utseendet och känslan hos dina trycksaker behöver inte bli lidande på något sätt. Tvärtom: smarta material, naturvänlig design och klimatneutral produktion ger dem en extra kvalitetsfaktor och positionerar dig samtidigt som ett ansvarsfullt företag.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar