Skip to main content

Material för roll-ups och reklamskyltar

By 9. October 2023 Know-how

Det finns ett nästan oändligt antal material för roll-ups och displayer – alla med sina styrkor och svagheter. Här får du reda på vad du ska tänka på när du köper din nästa banner.

Vad är skillnaden mellan roll-ups och reklamskyltar?

Roll-ups är reklambanderoller som kan dras ut ur en kassett och hållas upprätt med hjälp av en teleskopstång. Displayer består däremot av en fast ram, som naturligtvis också kan ställas upp och tas ner, och på vilken olika banderollmaterial kan fästas.

När ska man använda en roll-up, när en display?

Vid första anblicken kan man knappt se någon skillnad mellan en roll-up och en reklamskylt: På cirka två kvadratmeter tyg placeras reklambudskap i storformat för interiören.

Skillnaden mellan de två systemen: Roll-ups är betydligt mer mobila eftersom den tryckbara banderollen rullas upp i en kassett. Så om du letar efter en mobil lösning för informationsmontrar, mässpresentationer, föreläsningar, utbildning eller vidareutbildning, välj roll-ups. Nackdel: Eftersom roll-ups ofta monteras upp och ner slits de ut något snabbare – men det beror naturligtvis på roll-upens kvalitet och framför allt på tryckmaterialet. Förresten: Du kan även byta ut den tryckbara bannern. Läs mer om detta i guiden roll-ups: Byta ut bannern och justera spänningsfjädrarna.

Reklamdisplayer består däremot av en stel ram och är täckta med substrat av varierande flexibilitet – från klassisk PVC-presenning till bikakekartong. De flesta reklamdisplayer kan sättas upp och tas ned snabbt och framför allt utan verktyg. Det tar dock betydligt längre tid än att sätta upp och ta ner en roll-up. Därför är displayer mindre mobila och lämpar sig bättre för långvarig reklam. Till exempel i försäljningsrum, showrooms eller konferensrum.

Vad är bra material för roll-ups och reklamskyltar?

I princip bör alla material för roll-ups och reklamdisplayer vara UV-tåliga, färgtåliga och optimalt tryckbara – så mycket är logiskt. Det finns dock en mängd olika tryckmaterial som kännetecknas av specifika styrkor, svagheter och användningsområden. Här följer en översikt över de viktigaste:

Polyestertyg

Polyestertyg med en tjocklek på 280 g är det klassiska materialet för roll-ups. Materialet är tätt vävt och lätt att trycka på, samtidigt som det är lätt. Detta lättviktsmaterial rekommenderas därför för dem som värdesätter särskilt låg vikt i roll-ups. Viktig information: Denna materialstruktur ger en viss ljusgenomsläpplighet. Ljuskällor lyser därför igenom – men detta resulterar i behagligt ljusa rum och få skuggor.

– tät och färgbeständig
– flamsäker
– för inomhusbruk

Mer information om gramvikt

Polyesterväv med naturharts

Detta polyestertyg är täckt av ett ogenomskinligt lager av naturharts på baksidan. Detta innebär att roll-ups och reklamskyltar som är utrustade med detta material kan läsas utan problem, även när de är bakgrundsbelysta. En annan anledning till detta är tygets relativt höga masktäthet och det latextryck som används. Vattenbaserat bläck används, vilket gör att banderollen är luktfri från första användningen. Dessutom är bläcket något elastiskt även när det är torrt, vilket gör att den tryckta bilden är mer motståndskraftig mot repor.

– ej genomskinlig
– till inomhusbruk
– PVC-fri

Bomullstyg

Detta tyg består av 100% tät bomull. Det ger en högkvalitativ canvaslook och optimal tryckbarhet. Inte minst eftersom framsidan är belagd med matt vit färg, så att färgerna blir riktigt rika och täckande. Baksidan av tyget är belagd med krämvitt, så tyget är täckande (men inte helt täckande som naturharts). En annan fördel: det ganska tunga tyget skrynklar sig inte och har en mycket bra planhet. Det innebär att när bomullstyget sträcks ut behåller det sin form utan att bilda fula veck eller vågor.

– matt vit yta
– genomgående färgeffekt
– för inomhusbruk

PVC-presenning

Är din roll-up eller display utomhus? Eller i entréområdet under en längre tid? Då bör du överväga PVC-presenning som bannermaterial. Presenningen är slit- och väderbeständig. Det innebär att varken temperaturväxlingar, regnskurar eller vindbyar kan skada materialet. Och om det skulle bli smutsigt: Torka av med en fuktig trasa och fortsätt. PVC-presenningar förädlas med direkt UV-tryck. Denna tryckprocess ger inte bara detaljerade motiv, utan färgerna torkar också extra snabbt – eller torkas under UV-lampor. Det innebär att vissa PVC-presenningsrullar till och med finns tillgängliga som övernattningsprodukter.

– robust, slitstark och vädertålig
– för inom- och utomhusbruk
– direkt UV-tryck (digital tryckprocess)

Hård skumplatta

Behöver din reklamskylt inte vara lika flexibel och mobil som en roll-up? Då kan styva skumplastpaneler vara rätt produkt för dig: Panelerna finns i olika tjocklekar, i många format och med många fästalternativ. Panelerna är så lätta att du enkelt kan fästa dem med dubbelhäftande tejp, t.ex. på utställningsmontrar, hyllor eller kontorsväggar.

– fjäderlätta och rejäla
– vit yta med optimal tryckbarhet
– många format och möjligheter för fastsättning

Re-board® Bikakeplatta

Bikakeskivor från Re-board® är också extra lätta – men till skillnad från hårda skumskivor är de tillverkade av kartong och kan enkelt återvinnas via pappersavfall. Det tar dock ett tag innan de återvinns. Kartongark är extremt stabila, avtorkningsbara och fuktbeständiga. Och tack vare den vita beläggningen är de mycket tryckbara.

– fjäderlätta och rejäla
– vit yta med optimal tryckbarhet
– sorteras som pappersavfall

För monterns display tillverkad av bikakekartong eller hårda skumplattor

Tips: Både bikakeskivor och hårdskumsplattor i alla storlekar kan förvandlas till perfekta, fristående reklamskyltar med praktiska ställningar.

Upptäck fler material för roll-ups och displayer

Många av de nämnda materialen finns i olika ytvikter – detta har mindre betydelse för den tryckta bilden, men mer för hanteringen av roll-ups och reklamskyltar. En högre ytvikt innebär en högre totalvikt. Detta gör transport och montering något tyngre, men säkerställer att stativet är mer stabilt.

Det bästa är att själv få ett intryck av de olika materialen. FLYERALARM:s produktchefer har utvecklat tygprovskitet för just detta ändamål. Här hittar du praktiska A5-utskärningar från många olika material – inklusive en broschyr som förklarar tygerna mer i detalj och diskuterar materialegenskaperna.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar